Fűszer és Lélek

Segítség kétszer-háromszor


Többtízezren nem értenek egyet most azzal a mondással, hogy a májusi eső aranyat ér.
Sok ember háza vált lakhatatlanná, több ezer embernek kellett elhagynia az otthonát, hogy átmeneti szálláson húzzák meg magukat. Egy olvasó kedves levele nyomán kérem most én is minden olvasómat, hogy hívjátok a 1752-es számot, és járuljunk hozzá 250 forinttal a Nemzei Segélyvonal által támogatottak pénzösszegéhez.
Nekünk, hála Istennek sértetlenül megúszta a házunk, de a fecskéink eltűntek. Egyik reggel kirepültek, este éhesen, de még haza tudtak jönni. Másnap is elmentek mindketten, magára hagyva négy tojásukat, de tegnap este már hiába várta őket a meleg fészek, pedig vettünk csontkukacot, hátha megeszik azt is, amit mi kínálunk nekik, és nem kell ebben a hatalmas orkánszerű szélben megpróbálkozniuk az élelemkereséssel, de úgy tűnik elpusztultak. A fecskék száma évről évre csökken, attól félek pár évtized múlva eltűnnek teljesen, és akkor ki hozza majd a tavaszt? 🙁
És itt egy nagyon megrázó cikk arról, hogy teljesen kipusztulhat 20 év alatt a fecske állomány hazánkban.
A fenti képet Novák Péter János fotózta Telkibányán, és annyira megfogott, hogy napokig nézegettem. Nem tudom mi lehet a titka, van rajta valami, ami odavonz. Alig várom, hogy kanyargós zempléni utakon Telkibányára érjek, látnom kell élőben is a régi utat, és a szép fehér házat. Amikor elkértem Pétertől a fotót, azt mondta, hogy a kép nem jár egyedül, van egy társa is. Ez a régi, 1960-ban készült fekete-fehér fotó még szebbé tette a fentit.
Remélem másnak is tetszik, ezekkel kívánok szép, napsütéses napot mára!

Címkék: ,

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Zsuzsi says:

    Mi Telkibánya szomszédságába, Bózsvára nyárunk táborozni – már-már megszállottként… Ezen mondjuk a tábor hangulata is segít, nem csak a környék (az Életpontos tábor mármint). Gyönyörű zempléni hegyek, kisvonatozás, hatalmas túrák! Szerelmes vagyok a környékbe, pedig amúgy is a Bükkben élünk.Árvíz nálunk is van, Miskolcon, nem kicsi. Talán már múlik, holnap állítólag a főutat is lehet újra használni.

  2. zöldmandula says:

    A mi házunkon 3 füstifecske fészek van és a kutyakennelben is 1. (Sajnos a verebek bevették magukat a tetőszélbe és kedvenc foglalatosságuk a fecskefészkek szétverése.) A múlt héten 2x volt jégeső, a fecskék akkor a fészkekben vészelték át a viharokat, de azóta nem láttam őket. Remélem csak kevésbé viharos helyet kerestek maguknak ideiglenesen! Talán a ti fecskéitek is hazatérnek, ha javul az idő, meg a mieink is!

  3. Köszönöm, beírom a posztba is, remélem lesz aki tud segíteni, és nem tünnek el a fecskéi, mint nekünk 🙁

  4. Ildiko says:

    Fecske-ügyben a helyzet nagyon súlyos, ezért is van idén a Fecskék éve a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesületnél (www.mme.hu)


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!