Fűszer és Lélek

Parasztkenyér


Hát, nem kirándulással telt a hétvége! 🙂
Tavaly pont a pünkösdi hétvégén volt ilyen hideg esős idő, emlékszem akkor is lemondták a programunkat, csakúgy mint most. De ha belegondolok inkább most legyen ennyire hideg és eső, mint a hosszú hétvégén. Nem vagyok büszke az eltelt programra, de szombat reggel sikerült csak kimozdulni kicsit, utána elkezdődött az özönvízszerű esőzés, és mi csak a házban kuksoltunk, néha elmentünk egy plázába, hogy valahol rohangálhasson a gyerek. Hasonló családokkal találkoztunk: szülők, akik nem szólnak rá a gyerekre, amikor az akadálypályának használhatja a folyosókat, székeket és asztalokat. Valahol muszáj mozogni ilyenkor is.
Bekapcsoltuk a fűtést is, és igazán jól esett a sütő melege, amikor megsült benne a kenyér.

Hozzávalók:
Első nap:
30 dkg simaliszt
2 dl hideg víz
1 csapott kk szárított élesztő

Bekeverem a tésztát, hagyom egyszer megkelni, majd kinyomkodom belőle a levegőt. Szorosan egy nylonzacskóba kötöm, és beteszem a hűtőbe.

Másnap:
50 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
2 dl hideg víz
1 ek fekete hagymamag
3 kk só
1 kk cukor
1 dl olívaolaj
+ az előző nap bedagasztott tészta

Mindent jól kidolgozok a dagasztó géppel, majd letakarva a duplájára kelesztem. Ez sok idő, ha ráérünk, olyan 3-4 óra. Ha nincs időnk, akkor mehet bele meleg víz, úgy egy óra alatt megkel.
Miután megkelt megformázom, hagyom egy újabb órát kelni. megszórom liszttel, és 300 fokra előremelegített sütőbe tolom. A hőmérsékletet azonnal mérsékelem 240 fokra. Kb. 30 perc alatt sül meg. Akkor jó, ha kongó hangot ad az alja.
Vajjal az igazi!

Címkék:

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
 1. Melinda, nekem forma nélkül sült meg.Edit, simán tehetsz bele friss élesztőt is, nekem most épp szárított volt itthon.

 2. Edit says:

  Kedves Eszter,Elfelejtettem por élesztőt venni, friss élesztővel is jó lesz?Köszönöm a válaszod. Edit

 3. Melinda says:

  Bele kell tenni valamilyen formába, vagy anélkül sül?

 4. Benikuty says:

  Eszter, értettem a rendreutasítást, de "tetszett" volna precízen fogalmazni a címben. Nekem a parasztkenyér külön jelző nélkül,magyar. Ha értesz …

 5. Noémi, jól melegítsd fel a sütőt, és amikor már 220 fokot mutat, akkor még ne nyisd ki az ajtót negyed óráig. Csak utána tedd be a kenyeret szerintem jó lesz.Benikuty, nem csak Magyarországon voltak parasztok. Ez pl ha jól emlékszem orosz kenyér.

 6. Benikuty says:

  Nem szeretnék kötözködni, de ez akkor sem parasztkenyér. Az legalább három kilós volt, mert egy hétre sütöttek régen, és fehér lisztből.Amúgy nagyon jól néz ki, csak a vajat vastagabban kenném:)

 7. Noémi says:

  Szia!Nekem csak 220fok a legmagasabb hőmérséklet a sütőmben.Szerinted így neki se álljak ennek a gyönyörű kenyérnek?Köszönöm válaszod!

 8. Anonymous says:

  Parasztkenyér, nesze b+!Ezt nem bírtam kihagyni, elnézést kérek!medvedr


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!