Fűszer és Lélek

Szegfűgombaleves


A Sárga Borházban ettem egyszer egy nagyon finom, füstölt galambmellel tálalt szegfűgomba levest. Nemrég ettünk galamb mellett, és akkor beugrott a leves, de akkor még nem volt szegfűgomba. Most lehet szedni a szegfűgombát, de nincs galambmellem 🙂
Mindegy, szereztem jóféle füstölt sonkát hajszál vékonyra szeletelve, ezzel is elértem a kívánt füstös ízt, igaz a galamb közelébe se ért, de füstölőm amúgy sincs itthon, két pici galambmelle pedig nem szaladok ki anyuékhoz beüzemelni a füstölőt.
Apropó: tudja valaki, hol lehet Budapesten galambmellet, esetleg egész, de megtisztított galambot vásárolni? Szeretitek? Isteni levese van! Persze túl kell tennie magát az embernek a budapesti galambok gondolatán…
A szegfűgomba nem az a gomba, amiből húsz főre főznék levest. Akkora csak mint egy egyforintos, ha nagyon nagyra nő, akkor se lesz nagyobb egy ötforintosnál. Úgy számolom, hogy 7-8 deka szükséges egy főre belőle. Nem kis munka annyit megszedni! 🙂
Fontos lépcsőhöz érkezett Dávid fiunk fejlődése, megtanult fűszállal dudálni. Pont arról beszélgettünk édesapámmal, hogy ezek azok a dolgok, amelyekre az ember egész életében emlékszik. A fűben kúszás, a fáramászás, a csúzli és íjkészítés. Jók az ilyen családi programok!

Hozzávalók hat tányér leveshez:
40 dkg szegfűgomba
2 csomó újhagyma
10 dkg vaj
1 púpos evőkanálnyi keményítő
30 dkg vékonyan szeletelt füstölt húsféle
3 dl tejszín
2 ág friss tárkony
1 citrom leve
só, bors

Az újhagymát a zöldjével együtt felkarikázom, és a vajon kicsit megdinsztelem. Meghintem a keményítővel, rászórom a felcsíkozott sonkát, majd rádobom a gombát. Felöntöm 2-2,5 liternyi forrásban lévő vízzel, majd beleteszem a tárkonyt. Sózom, borsozom, és öt percig alacsony lángon főzöm. Beleöntöm a tejszínt, és el is zárom a lángot. A citromot csak közvetlenül tálalás előtt teszem hozzá, hogy a leve savanykásabb legyen, de a hús és a gomba ne szívja magába.

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. nagypapi says:

    Eszter, nem tudom mennyire vagy hyper-barát, de a Corában rendszeresen van előhűtött egész galamb.

  2. Anonymous says:

    Én a kispesti piacon, a sor végén az öreglányoknál gyakran veszek tisztított galambot, max 1-2 db van, de egy levesre pont elég.

  3. gusson says:

    Eszter!Ha még nincs túl a gyermeked a töklevélszár duda felfedezésén, akkor ki ne hagyjátok! Annak idején, mikor kiscsipasz koromban édesapám megtanított a készítésére és a használatára fújtuk a testvéreimmel rendületlenül. Később, kiskamasz koromban az osztálykiránduláson lehetett villogni a csajok előtt,hogy én ilyet is tudok. 🙂 (pesti gyerek vagyok, de a nyaraim vidéken teltek a nagyszülőknél)

  4. duende says:

    De van ám! :)) Egy szegfűgombaleves esetében pedig azt hiszem, az lett volna a csoda ha megéri a csattogtatást… 🙂

  5. A leves elfogyott, mire lefotózhattam volna. Néha van ilyen 🙂

  6. duende says:

    És a leveske? Nem érte meg a fotózást? :)Nagyon szeretem én is, kitűnő ízű gombafajta.A héten nálunk is árultak a csarnokban, de kb. 15 darabot akartak 400 Ft-ért adni. Fájó szívvel lemondtam róla. Majd a ha lesz még eső, inkább elmegyünk gombászni…

  7. Morzsa says:

    Jaj, imádom. Tegnap hosszan szemeztem egy kosár szegfűgombával az Auchanban, aztán győzött a józan eszem, és otthagytam, mert tuti legjobb esetben is csütörtöki szedés volt, ami péntek óta kellette magát a pultban.Régen persze az árokparton vagy a réten szedtem, nagybátyám átnézte, nagynéném már főzte is…Persze, hagyományos pirospaprikás gombalevesnek, de úgy is finom az.Vagy rántottába ment a másik nagynénémnél…

  8. kispite says:

    Igaz, a galambleves első osztályú ebéd:) majdnem minden vasárnap azt ettem kiskoromban. Ebből kifolyólag vannak ám jó kapcsolataim házi galamb ellátó hellyel, ha érdekel… 🙂 keress meg!Barbara


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!