Fűszer és Lélek

Lepénykenyér


Pénteken sütöttem egy kenyeret egy kiló lisztből, saláta mellé gondoltam, amolyan tunkolós kenyérnek. Miután kisült, még forrón kitettem az asztalra, aztán törtünk belőle gey falatot Lila Fügével. Utána elővettük a vajat, végül a kecskesajt krémet, aztán jól betoltuk a kenyér harmadát forrón, mielőtt megjöttek volna a vendégek.
Maga a kenyér eléggé hasonló egy foccacia-hoz, de attól vastagabb, puhább bélű. Másnaposan se rossz, de frissen, ropogósan a legfinomabb.
A vacsoránál sült tavaszi zöldség salátát adtunk mellé: sok újhagyma, hónapos retek, kaliforniai paprika, újkrumpli és medvehagyma került a tepsibe, meglocsoltam olívaolajjal, sóztam borsoztam, majd meggrilleztem. Végül salátástálba szedtem, meglocsoltam még olajjal, balzsamecettel, rádobtam egy mozsárban krémesre tört fokhagyma gerezdet, majd sóztam, borsoztam.
Hozzávalók a kenyérhez
1 kg jó minőségű liszt
7 dl hideg víz
7 g instant élesztő
2 ek cukor
2 kk só
1 dl olívaolaj
bors

Mivel nekem volt időm egész nap figyelni a kenyérre, mert otthon voltunk, ezért csak ennyi élesztőt, és hideg vizet adtam hozzá. Ha nem értem volna rá, akkor két zacskó, vagyis összesen 14 gramm szárított élesztőt, és langyos vizet kevertem volna a tésztához, akkor egy óra alatt a duplájára kelt volna. Így ráért 5-6 óra alatt, szépen lassan megkelni.
Tehát, az olívaolaj és a bors kivételével mindent betettem a dagasztógépbe, és öt percig dagasztottam, nehogy R2R felébredjen. Annyira jó fej vagyok, megértem a kisgyerekek és édesanyjuk problémáit 🙂 Dávid még nincs hat éves, de olyan, mintha ezer éve lett volna, amikor kétéves volt!
Miután a tészta duplájára kelt, kiborítottam egy sütőpapírral, ellapogattam, megnyomkodtam az ujjammal, megszórtam sóval, meglocsoltam olívaolajjal, majd borsoztam. Hagytam 40 percig újra kelni, majd 200 fokon szép pirosra sütöttem.

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Anonymous says:

    annyira sajnalom, hogy megsutottetek a zoldhagymat, retket,meg medvehagymat…nem lett volna jobb ez a 3 frissen, zsengen?

  2. Marjann says:

    Hasonló a mi "paraszt pizzánk", csak a tetejére szalonna és hagyma kocka kerül, úgy megy a sütőbe…

  3. Bori says:

    Pontosan ilyet veszünk mindig a török piacon itt Berlinben, nagyon-nagyon finom, fekete szezámmaggal… Majd legközelebb megkérdezem, hogy mi a neve 🙂

  4. Anonymous says:

    Nekem ez focaccia-remélem jól írom- tömött-liba zsírja, lilahagyma, ilyen askenázi vonalon fut nálunk, nagyon jól fogyÜdv: medvedr

  5. szemirámisz says:

    Ó, ez isteni lehet! Petra egyetértek , kenyér, olívaolaj, fokhagyma, pont elég a boldogsághoz! :))

  6. Á la carte says:

    Nagyon szép lett. Ha kisebb darabokban sütöd és laposabban, akkár még grillezni is lehet. Legalábbis én mostanában szo (?).Szoktam így lepénykenyeret sütni, igaz más tésztából, így nem tudom ebből megoldható-e. Viszont grillen teljesen más az íze, érdemes kísérletezni vele.

  7. petra says:

    Imádom az ilyen focaccia jellegű kenyereket, nem is kell hozzá semmi, csak egy kis fokhagymás bazsalikomos olivaolaj 🙂 meg is sütöm a héten én is. Köszi! 🙂


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!