Fűszer és Lélek

Tökfőzelék. Szerinted?

tokfozelek.jpgNem tudom mi a megosztóbb, a tökfőzelék, vagy a korianderzöld?
Nálunk tökfőzelékről beszélni se szabad, a férjem szó szerint gyűlöli. Állítólag nem a tököt, hanem a kaprot. Nem probléma, édesanyám a legnagyobb örömmel főz nekem évente háromszor.
Hétfőn este Lila Fügével amerikai vendégeket vártunk vacsorára. Magyar menüt kértek. Szerintem menünek még nem örültünk ennyire! Lássuk be, akármilyen lejáratott, állitólag elavult a magyar konyha, azért mindnyájan ezen nőttünk fel, ismerjük, megszoktuk, szeretjük.
Quentin Creve, Étlapkalauz című könyvében külön kiemeli a tökfőzeléket, mint azt az ételt, amit minden Magyarországra érkező turistának meg kell kóstolnia. Hiszen a magyarok csodát művelnek egy ilyen egyszerű vízízű növénnyel. Azt már nem teszi hozzá, hogy a tökfőzelék nem sokra menne a sok-sok kapor nélkül. Nekünk is meg kell kóstoltatnunk a vendégeinkkel!

Egy pillanat alatt összeállt a menü:
Körözött és tepertőkrém falatok
Hideg tökfőzelék mini fasírttal
Libamáj roston, házi kaláccsal, tokaji aszú zselével
Marhapörkölt vajas újkrumplival, tejfölös uborkasalátával
Rákóczi túros fagyi

Reggel épppen útban vagyok a vacsora színhelyére, és a borokon gondolkozom, amikor csörög a telefonom. C&V az, kérdezi ráérünk-e, mert épp 4o féle bort kóstolnak össze ételekkel Herczeg Ági lakásán, kár lenne kihagyni. Valóban. Megérkezem Dórához, ugrunk is be a kocsiba, és már parkolunk is le Ágiék háza előtt. Sajnos maradni nem tudtunk, csupán háromféle bort kóstoltunk, de leellenőriztük, hogy rendesen dolgoznak-e a lányok 🙂 (Tökfőzeléket ők is kóstolnak a borhoz!)
Otthon elkészült a tök, mondom Dórának, hogy amikor kihűlt, öntök rá egy kis tejszínt és frissen vágom bele a kaprot, kóstolja meg. Erre mit válaszol? 🙂
Nagyon jól hangzik, de kizárt, hogy ő meg tudja kóstolni a TÖKÖT!
Az amerikai karmesterek imádták.

Hozzávalók:
1 kg zsenge tök megpucolva
1 fej hagyma
5 dkg vaj
1 ek liszt
2 dl tejföl
2 dl tejszín
1 nagy csokor kapor
só,
bors
cukor,
ecet

A hagymát megdinszteltem a vajon, majd megsóztam. A tököt legyalultam, lesóztam, és kinyomkodtam. Rádobtam a hagymára. Két percig kevergettem, majd öntöttem rá egy kevés vizet. A tejfölt elkevertem a liszttel, sóval, borssa, cukorral, és ecettel. Behabartam vele a tököt. Ellenőriztem, hogy elég savnykés és édes-e, majd elzártam alatta a lángot.
Amikor lehűlt, hozzákevertem a tejszínt és az apróra vágott kaprot. 1-1 pici fasírttal tálaltam.
tök

Címkék: ,

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Jégmadár Praktikái says:

    Mi is nagyon szeretjük a tökfőzeléket. Csak tejfölösen, paprika nélkül húsfasírttal vagy tojásfasírttal. :-)Idén rengeteg tököt és kaprot ültettem, mert egyre több ételt készítek tökből. És újra hódít nálunk a tökös-mákos rétes és a kapros-túrós batyu is.

  2. Morzsa says:

    virág, én sem csavarom ki. Mondjuk, sokáig az uborkát sem csavartam, sőt, mindig elképedtem, mikor anyósom csinálta, de rájöttem, hogy az ő ubisalija ettől finomabb, mint az enyém. De a töknek teljesen semleges íze van…Egyébként én vagyok az, aki az almát sem párolja meg az almás pitébe rakás előtt, csak jól megszórom valamivel, ami fel tudja szívni a levét, aztán úgyis megpárolódik az sütés alatt 😉

  3. Marjann says:

    Biztos bennem van a hiba, de én imádom a tökfőzeléket, viszont kizárólag kapor NÉLKÜL! (jaj, azt csak a kapros-túrós nokedlin viselem el)Szóval hagymás-pirospaprikás rántás, rá a kifacsart tök, egy-két karika zöldpaprika és felönteni tejjel…

  4. Ginger says:

    25 éves koromig azt hittem, hogy utálom, aztán a párom anyukája csinált, és először udvariasságból megkóstoltam, aztán egész nyáron azt ettem. Én is pirospaprikával csinálom. 🙂

  5. virág says:

    Sziasztok,én felnőttként szerettem meg a tökfőzeléket, de nekem fontos, hogy ne főzzük péppé.Egy kérdés: én is sok szakácskönyvben olvastam, hogy kicsavarják a tök levét, miért? Főleg ha utána felöntjük kis vízzel. Én már régóta nem csavarok, nem adok plusz vizet, a töklét finomabbnak tartom.

  6. duende says:

    Nálam benne van a top 10-ben! A világ egyik legjobb étele. (Amúgy is főzelékrajongó vagyok – a magyar konyha szerintem zseniális kitalálmányai a főzelékek.)Úgyanúgy főzöm, mint Anka, csak a végét megfordítva. Tejföllel (vagy ha lájtosan akarom kefírrel) habarom be és egy nagyon kevés tejszínt löttyintek bele a végén.Sok kaporral. Sok hagymával. Hm… Isteni finomság!És rá lehet egész délután járni a lábosra és hidegen elkanalazgatni … hm… :))

  7. Tatin says:

    Utálom a tökfőzeléket. Valószínűleg nem a kapor miatt,mert a kovászos uborkába több bokor kaprot teszek, és azt viszont imádom. Szegény férjem imádja,vagyis imádná, ha kapna itthon tökfőzeléket. De nem kap, ahogy paradicsomos káposztát sem. Hála istennek a kelkáposztafőzeléket szeretem, ma is az volt ebédre. Én minden főzeléket csak magában szeretek, férjemnek csülökpörkölt volt mellé.

  8. Zsupötty says:

    Fúúúú… Én is igen imádom a tökfőzeléket, s igen kaprosan, s "pörköltösen". Viszont a zöldbabfőzeléket így szoktam csinálni. Ha menüsoron gondolkoztam volna, nem biztos, hogy a tökfőzelék eszembe jutna. "De minden tálalás kérdése" 😀 😀 😀

  9. Morzsa says:

    Ja, és ahogy Anka írta, csakis pirospaprikával! Ahogy a zöldborsót és a zöldbabot is.

  10. Morzsa says:

    Én arra vagyok büszke, hogy a férjem, meg a fiam sehol máshol nem eszi meg a tökfőzeléket, csak az enyémet. Azaz, most már az enyém, de anyai ágról örökölt. Nálunk rántva vagyon (mondjuk, én már szárazon rántom, csak egy teáskanálnyi olaj van alatta, annyi, amennyin a hagyma rendesen megpriul. Nálunk alapszabály a tejföl-kefir felengedés, attól finom savanykás lesz. Nekem amúgy a kedvenc kajám, hidegen, melegen, akár feltét nélkül, mindegy. de végül is mindenhogy szeretem, rántva, rakva, töltve, tökként, cukkiniként, mindegy.A kaprot viszont a nagy tökbarátságom mellett is egész életemben utáltam. Két évvel ezelőttig. akkor teljesen rákaptam( meg még ezer mindenre, amit évtizedekig nem ettem), ma már van a fagyasztóban, sőt, az idén már vetettem is a veteménybe Már csak a koriander zölddel vannak még mindig vitáim (a száraz formáját annak is sikerült megszeretnem, csak a zöld, csak az nem megy)

  11. Zsuzsanna says:

    Én is nagyon szeretem, de kapor nélkül, jó pirospaprikásan!

  12. Lila Füge says:

    Vállalom… sőt Gáborral vagyok, a kapor a baj. Legalábbis a fő baj.

  13. Anikó says:

    Én imádom a tökfőzeléket, de tényleg megosztó, a kelkáposztafőzelékkel együtt. Rengetegen gyűlölik, de rengetegen szeretik is ezeket.Szerintem tök egészségesek, finomak.Gyerekkoromban én is utáltam, a kapor miatt.Ez mostanra megváltozott.Nyáron, minden héten egyszer főzőm, és hidegen is szeretem.

  14. Anka says:

    Szerintem a tökfőzelék egy tök 😀 tuti étel, persze lehet én vagyok a degenerált mert minden főzeléket szeretek, de csak anyufélét!!! A suliban sosem ettem meg. Mi Somogyban másképp csináljuk: olajon hagymát piritani, pirospaprikázni – mint a pörkölt alá- rá a gyalult tök a kaporral, sózni, kicsi vízben puhára főzni. Mikor puha, tejes vagy tejszínes habarással sűríteni. Voálá kész.Mehet még bele egy kanál tejöl, de nem kötelező. Egész más az ízvilága, de szerintem érdemes kipróbálni! A menüsor pedig fantasztikus volt, lennék én a te vendéged 😀

  15. Taxina says:

    Megeszem.De ilyen gusztának még sohasem láttam.:-)

  16. Házisárkány says:

    vallatni tudnál vele!!!!!

  17. zöldmandula says:

    A tökfőzelékhez én is kinyomom a "levét", azért mert nem vízzel öntöm fel, hanem tejjel. Előtte hintem meg liszttel a tököt. Régi recept, még a Déditől tanultuk. Sok-sok kapor is fontos, némi pirospaprika a színéhez. Én szezonban mindig főzök bele egy paradicsomot és egy zöldpaprikát. Pici ecettel savanyítom.

  18. Ettike says:

    Most főztem meg, nekem nagyon ízlik. Én kapor nélkül szeretem, Andrisnak majd teszek bele külön kaprot

  19. N Zsuzsa says:

    Én is nagyon kedvelem, hidegen, melegen, tejföllel, lecsósan, stb. Nálunk ilyenkor kezdődik a "tökszezon". A kertünkben szinte csak ez nő meg. Spárgatök, kolbásztök, sütőtök, cukkíni. Már alig várom. Most az időjárás sajna nem kegyes.

  20. TeaMami says:

    Ezek után mit lehet még írni róla? 🙂 Minden ódát elzengtetek.Nekem is a kedvencem, hidegen-melegen, mindegy, jó sok kaporral, amiből a végén még hintek bele jó maréknyit, hogy igazán kijöjjön az íze. Akkor már nem főzöm vele a tököt, így szinte nyersen élvezhető benne ez a csodazöld. Hiába, ez a kapor rajongás. 🙂 A tökfőzelék forró nyári napokon, tejfölös (keményítős) habarással, alig langyosan, üresen a legfinomabb számomra, olyankor, amikor az ember nem kíván enni a nagy melegben. Nálam egyébként is a világos főzelékek kategóriájába tartozik, nincs benne pirospaprika, de hagymát sem teszek hozzá.

  21. Anonymous says:

    Én is a 90%-ban vagyok, nagyon szeretem, sült oldalassal, fasirttal vagy magába kenyér nélkül, de még tükörtojással. Hidegen, melegen, tök mindegy 🙂 Nagyon jó kaja!

  22. Benikuty says:

    No.1, cukor nélkül, tejfölös habarással. Akár hetente enném:)

  23. Anonymous says:

    jaj jaj jaj, van legalább csak egyetlen egy recept RÁNTÁS NÉLKÜL a tökfőzelékre??? mindig csak az a liszt ahh…

  24. Notte says:

    A friss koriander megosztja az embereket?Erről még nem is hallottam.Miért?Nagyon egészséges,az egyik legjobb méregtelenítő,de az is lehet,hogy a legjobb.Még a káros fémeket is kimossa a szervezetből.Azt olvastam erre csak a koriander képes.

  25. Nilüfer says:

    Nem láttam a paradicsomos változatot: Kis olajon egy kevés finomra vágott hagymát futtatni, rá a tököt és sooook kaprot, főzni, világos rántás, bele házi paradicsompüré, tejföl/ tejföl elmaradhat, de nem nálam/, tököt ezzel felönteni, só,bors- Elvetemültek ecetezhetik-cukrozhatják, de a házi paradicsomtól pont jó.

  26. Anka says:

    Fűszeres-ipsos közvélemény kutatása alapján kijelenthetjük a magyarok 90%a szereti a tökfőzeléket, a pirospaprikásat!!! 😀 Hát igen, a jóféle, egyszerű de nagyszerű magyar konyhát nem lehet kenterbe verni 😀

  27. cerise says:

    Otthon egy kapormentes, tejfölmentes (anyu egyiket sem szereti), férfias tökfőzelék készül, amit mindannyian imádunk. A lényeg, hogy a főzelékbe sonkaszeletek (házi füstölt parasztsonka)kerülnek nem kis mennyiségben, ami egyben a feltét is. Liszttel sűrítjük, pirospaprikát nem teszünk bele. A füstölt sonka íze a lágy tökfőzelékben csodálatos.

  28. Mária says:

    Sziasztok! Én sem csavarom ki, soha. A hagymát együtt dinsztelem olajon az apróra vágott kaporral, aztán bele egy kis pirospaprika, rá a tök, alá fél deci víz, nehogy hirtelen valahogy odakapjon. Szépen fedő alatt elkezd levet ereszteni, akkor sózom, puhára párolom aztán behabarom kevés liszttel viszont sok tejföllel. Nem értem, minek lesózni meg kicsavarni, ha szépen megpárolódik a saját levében. Plusz munka.Marcsi

  29. Szilvi says:

    Nem értem,hogy lehet utálni a kaprot.Az egyik legklasszabb fűszernövény,egy kapros túrós pite,amiben vékony a tészta és rengeteg a kapor,párjanincs kaja,vagy ez a tökfőzelék.És ez így jó szerintem,mert nálunk egy csomó helyen mindent pörköltösen indítanak,amitől nagyjábó mindennek egyforma íze is lesz.

  30. Á la carte says:

    Én sem rajongok a tökfőzelékéért, de nem a tök íz miatt, valahogy a főzelék nálam nem jön be. Legutóbb úgy készítettem, mert ugyebár a tök egészséges, és enni kell, hogy megpároltam, kaporral együtt, leszürtem a levét, pörköltszaftból tejszínnel készítettem rá mártást, amit a tányéron alá tettem nem rá, így jól is mutatott. Nekem ez lett a tökfőzelék : ))

  31. petra says:

    Ez vmiféle rossz beidegződés lehet… 🙂 Én IMÁDOM a tökfőzeléket RENGETEG kaporral, jó hagymásan. Mifelénk pörköltnek készül a tök pirospaprikásan, utána megy bele a tejföl, s lesz belőle főzelék. Ma már a párom is szereti, pedig mikor először főztem, úgy nézett rám, mintha marslakó lennék… azért egy nagy adag fasírozott elfogy mellé mindig :Dp


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!