Fűszer és Lélek

Spárga-krémleves extra

Legnagyobb meglepetésemre egyetlen egy spárga recept van a blogomon. Pedig imádom a spárgát, sokat is eszünk belőle ilyenkor tavasszal, de annyira egyszerű az elkészítési módja, hogy sokmindent nem lehet róla írni. Szerintem legjobb, ha nem bonyolítjuk túl. Egy kis párolás, vagy vajon megpirítás, és kész is.
Szeretjük a spárga-krémlevest, de nem szívesen pépesítem el azt a finom roppanós zöldséget!
Néha viszont nincs más megoldás, amikor a legnagyobb körültekintés ellenére is erősen fás a spárga. Ilyenbe futottam most bele, csak a feje nem végezte a turmix pengéi között.
A jó krémleveseknek két titka van, az egyik a nagyteljesítményű turmix vagy botmixer, a másik, hogy nem szabad megspórolni az átszűrését, persze ha valaki olyan szerencsés, hogy van otthon Thermomixe, annak ez kimarad. Bármennyire is krémesre turmixoltuk a levest, mindig lehet javítani a selymességén egy ritkaszövésű muszlinkendőn való átcsepegtetéssel!

Hozzávalók:
50 dkg zöldspárga
1 csokor újhagyma
5 dkg vaj
0,5 citrom leve
20 dkg feta sajt
1,5 l zöldség alaplé (esetleg víz)
só, bors

A spárgát eltördeltem. Jobb esetben az alsó fele megy a kukába, a felső pedig teljesen famentes. Ez most nem ilyen volt. Megpucolom a szárát. Most feltördeltem a fejeket, és sós, enyhén citromos vízben blansíroztam.
Az újhagymát a szárával együtt felkarikáztam és a vajon megdinszteltem. Rádobtam a spárga szárát és felöntöttem a zöldség alaplével. Belemorzsoltam a sajtot, és pár percig főztem, majd sóztam, borsoztam.
Leturmixoltam, és átszűrtem. Csak tálalásnál tettem bele a spárgafejeket.
Nagyon gazdag, igazán finom leves lett!

Címkék: , ,

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Eszter II says:

    Nagyon jó ötletek, köszi! Nylon harisnya az életeben eszembe nem jutott volna! 🙂

  2. De leginkább, érdemes megvenni egy sűrű lisztszitát, és azt használni, csak műanyag legyen benne a háló.

  3. Igen, én is jártem már így :-)Jó még a nylon harisnya, vagy a ritka szövésű textil pelenka.

  4. Eszter II says:

    Egy tök hülye kérdés az átszűréshez: egyszer-kétszer megpróbáltam, de vsz az összes anyag, amivel próbálkoztam, túl sűrű szövésű volt, ezért kb. a leves 90%-a nem ment át rajta. Mi az a "ritka szövésű muszlin", amin Te átszűröd? Esetleg irány a méterárubolt és végy egy méter muszlint…? 🙂

  5. duende says:

    Szuper! 🙂 (A padlizszsánkrémet mindig fetával csinálom és isteni, úgyhogy el tudom képzelni ez a leves milyen finom lehet!) A kép pedig… az egyik új kedvencem lett Tőled.

  6. rekka says:

    és nem mellesleg, szép ez a fakanál!

  7. Minden nagyképűség nélkül mondhatom, hogy ez tényleg nyami! 🙂

  8. Anonymous says:

    Állitólag nem illik olyat írni vagy mondani, hogy nyami, de ez nagyami 😀


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!