Fűszer és Lélek

Medvehagymás buci

Csak mert idén se telhet el év medvehagyma nélkül, ugye.
Pénteken olyan vacsorát főztünk, amiben a tavaszi zöldségek kapták a főszerepet. Végre!
Volt friss karalábé, fehér és zöldspárga, zsenge sárgarépa, újkrumpli, újhagyma, és medvehagyma is. Tudom, hogy még nincs igazi újkrumpli szezon, de azért kétszer is meg kellett néznem az árát, hogy jól látok-e?! Volt már spanyol eper hegyekben, és bár tudom, hogy nem olyan mint a magyar, de muszáj volt vennem belőle, mert valamilyen csoda folytán olyan erős illata volt, hogy belengte az egész piacot.
A saláta mellé sütöttem ezeket a bucikat. Semmi fakszni, nagyon kevés élesztő, hideg víz, és jó minőségű liszt. Jó is lett.

Hozzávalók 24 darabhoz:
1 kg jó minőségű liszt (én Vitamill lisztet használtam)
1 nagy csokor medvehagyma apróra vágva
7,5 dl hideg víz
5 g szárított élesztő (ez nem egészen egy zacskó)
1 kk cukor
1 púpos ek só

A medvehagyma kivételével mindent a robotgép táljába töltöttem, és kidagasztottam. Csak a végén tettem bele a medvehagymát. Letakartam, és hűvös helyen hagytam a duplájára kelni. Hat óra alatt kelt meg.
Kinyomkodtam belőle a levegőt, és olívaolajos kézzel 24 zsömlét formáztam belőle.
Újra hagytam jól megkelni, ez olyan 1,5-2 óra volt. Meghintettem liszttel, ollóval bevágtam a tetejét, és 220 fokra előmelegített sütőbe toltam.
Kb. 20 perc alatt sütöttem szép pirosra.

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Beni Rupi says:

    Szia Eszter! Ezt kipróbáltam tegnap és valami döbbenetesen finom volt, köszönöm szépen a receptet! Örökre bevéste magát a recepttáramba! Niki

  2. hornmici says:

    Kedvenc zöldségesem mondta, hogy a spanyol eper marokkói és zölden szedik, a !!festéstől piros. Ezért nincs semmi íze, és kemény is, mint egy karalábé. Nem igazán akarom elhinni, de eddig még mindenben igaza volt…

  3. zöldmandula says:

    Nekem is tetszik! Húgom mesélte hogy, Hannoverben egy pékségben lehet ilyentájt kapni, ínyencségnek számít, ennek megfelelően a legdrágább. :)Anyukám fagyasztani is szokta a medvehagymát szezonon túli használathoz.(közép-nyugat Mecsek :))Én is kipróbálom!

  4. Vica says:

    ez nagyon tetszik, kipróbálom én is. köszi, Eszter 🙂

  5. Pötipite says:

    Csodaszép és biztosan finom is! Nem kell magyarázkodnod, az eperrel én is így vagyok, mindig mondom,hogy akkor veszek,ha lesz magyar,de aztán még is lecsúszik pár deka "idegen" is.Mondjuk amit én vettem,csak küllemre volt köze az eperhez,így aztán most várok picit az igazira.Az újburgonya pedig engem is sokkolt a 800-900 Ft/kg árával!

  6. Bombadil Toma says:

    nekem meg a mecsek:) kis próbálom ezt a bucit…

  7. Zsófi says:

    ezt ismered? http://www.medvehagyma.eu ma még lehet tőlük rendelni friss medvehagymát.


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!