Fűszer és Lélek

Karalábéleves, turbolya

Sajnos nincs karalábétermesztő ismerősöm, ezért a bolti karalábé levelét nem szívesen vagdosom a levesbe, kitudja mivel permetezték, de ha lenne biokaralábém, akkor bizony megtenném! Nagyon kedvelem a zsenge karalábét a levelével együtt!
Szerencsére már elmúlt az a világ, amikor a karalábé egyet jelentett azzal a lila fajtával, ami már “születése pillanatában” is annyira fás volt, hogy csak az íze kedvéért főzte bele nagyanyám a húslevesbe, de aztán soha senki nem ette meg.
Vajpuha, édes, harsogó karalábékat lehet kapni a piacon, de a zöldséges szerint sajnos holland. Anyu is ültetett, de abból nyárra lesz valami, addig megteszi az import is.
Turbolyával tele van most minden, épp azt néztem, hogy a Madarász utcai gyerekkórház külső virágládáiban is az tanyázik, a kórháznak másra sincs pénze, nem hogy virágokra!
Persze onnan nem szabad leszedni, hiszen egész nap a Váci út benzingőzében áll, de onnan negyed óra sétára a Népszigeten amit többen Szúnyogszigetként ismernek, nyugodtan szedhető. Mindenhol ez szegélyezi az út szélét. Ha valaki nem lenne biztos, hogy valóban turbolyát talált, csak meg kell dörzsölni. Erős, ánizsos illata van.
Én nem szeretem az ánizs ízét, de a turbolya íze enyhe hő hatására is enyhül, megváltozik, és csak valami nagyon finom zöldes fűszeresség marad hátra.

Hozzávalók a leveshez:
4 zsenge karalábé
2 nagymarék turbolya
3 ek vaj
1 kk cukor
2 dl tejszín
1 csokor újhagyma
szerecsendió
só, bors

Az újhagymát felkarikázom a zöldjével együtt, és a vajra dobom a megpucolt, felkockázott karalábéval együtt. Szórok rá egy kiskanálnyi cukrot, és addig pirítom, amíg egy kevés színt kap.
Sózom, borsozom, felöntöm a zöldségalaplével és vízzel, majd felforralom. Ha igazán zsenge volt a karalábé, akkor nem is kell tovább főzni.
Kiszedem a karalábé felét egy kevés lével, és leturmixolom. Szűrőn átengedve öntöm vissza a leveshez. Szerecsendiót reszelek bele és felöntöm a tejszínnel. Elzárom a lángot, és beleszórom a felaprított turbolyát.
Igazi könnyű tavaszi leves! (Férjem megjegyzése a leveshez: nagyon finom, de olyan jó lenne a tetejére egy kevés füstölt sonka 🙂

Címkék: , ,

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Anonymous says:

    Nagyon remek kis recept. Azt hiszem,sokat mond, ha elárulom, hogy az elmúlt kb. 10-12 napban 3x csináltam meg, osztatlan sikert aratva mindhárom alkalommal turbolya nélkül is. kihasználtam, hogy még nem fás a karalábé. Köszönjük, várjuk a további isteni ötleteket-recepteket.Teó

  2. Niki, sajnos nem tudok élesztőről Magyarországon.A turbolya megosztó növény, nem annyira mint a korianderzöld, de azért sokan nem szeretik 🙂

  3. Anonymous says:

    Szia! Lesétáltam a Duna-partra turbolyát szedni, elkészítettema levest,de nekem valahogy finomabb nélküle.A francia élesztőről az infot viszont köszönöm. Hozattam két dobozzal, azóta azzal sütöm a kenyérféléket és számolom, hogy még hány kis zacskó van és mennyi finomságot tudok még vele sütni. Köszi.Nálunk lehet valahol kapni?Üdv.: Niki

  4. Tündér says:

    De jó ötlet! Tetszik! (Én turbolya nélkül sonkával készítettem hasonlót:))


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!