Fűszer és Lélek

Kacsamáj zsírjában

Péntek este a barátainkkal ünnepeltünk.
A menü úgy alakult (nem én főztem), hogy Nóráék elmentek Mexikóba, és annyira izgalmas ételekről meséltek Katiéknak, hogy mexikói vacsora készült, amiből én is lementettem egy fantasztikus kukoricaleves receptet, amit fel is teszek majd valamelyik nap. Igazi madárlátta leves recept lesz.
Pénteken arra gondoltam, hogy mindenkinek sütök pici kalácsokat, kettőt-kettőt, az biztosan szép lesz az asztalon. Amikor a piacon mászkáltam, megláttam egy gyönyörű kacsamájat a hentesnél.
A hízott kacsa mája is isteni finom, de csak 3500-4000 forint körül van kilója, szemben a 6-8000 forintos libamáj árával. Természetesen nem olyan, mint a libamáj, de nagyon finom. Egyébként sok gyengébb étteremben szeretik azzal átverni a vendéget, hogy libamáj helyett kacsamájat szolgálnak fel, nem is olyan régen futottam bele ilyenbe sajnos.
A kacsamájjal egyébként ugyanúgy lehet bánni, mint a libamájjal, és szerintem különösen finom belőle a pástétom.
Most egyszerűen zsírjában sütöttem.
A vacsora nem volt kóser, a májrecept sem az, azzal kell kezdeni, hogy egy éjszakára tejbe kell áztatni a májat, de még jobb, ha 24 órát ázik. Mivel a máj szinte tiszta zsír, ezért úszik a tej tetején. Fél időben nem árt megfordítani.
Hozzávalók:
50 dkg-os kacsamáj
1 l tej (lehetőleg házi)
1 kg bőrös kacsahájból sütött zsír
1 fej hagyma
4 gerezd fokhagyma
1 ág rozmaring

bors
Miután a májat kiszedtem a tejből, nagyon megszáradni, közben kisütöm a zsírt. Óvatosan beleteszem a zsírba a májat a négy részre vágott hagymával és a félbevágott fokhagymagerezdekkel együtt. Közepes lángon lefedve 6 percig sütöm.
Óvatosan megfordítom, beledobom a rozmaringot, és fedő nélkül sütöm a májat újabb 6 percig.
Kiveszem a májat, átszűröm a zsírt, és óvatosan visszateszem bele a májat. Felszeletelve, a tányéron sózom, borsozom.
C&V is hasonlóan készíti a libamájat régi családi recept szerint, de ők tesznek bele végén pirospaprikát is. Kipróbáltam, nagyon finom, pontos recept a könyvben!
Címkék:

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Eszter II says:

    Köszi szépen. Azóta megcsináltam, és az elszíneződött, egynapos áztatótej láttán nekem sem több volt kétségem.

  2. Igen, kettő is volt belőle, és két fess fiatalember is, egyik Micimackó rajongó, a másik Super Mario 😀

  3. Flóra says:

    Nagyon jólestek a lelkemnek ezek a fotók, meg az egész poszt, köszönöm. Szép ünnepet! 🙂

  4. Ginger says:

    Hétvégén nálunk is totyogó vendég volt, nincs is hálásabb dolog nekik sütni-főzni! 🙂

  5. Anonymous says:

    Nem jó tejben áztatni a májat, pláne 24 óráig.Ahogy Fülig Jimmy írná NetuddkiÜdv:medvedr

  6. Névtelen, szerintem szimplán hagyd ki a fokhagymát.MedveDr, alig vártam ezt a kommentet! ;-)Tudtam, hogy lesz!

  7. Anonymous says:

    Jaj, ezer éve nem láttam Tamást és Brigit!!!De örülök ezeknek a fotóknak! Legyen JP brunch!!!!!

  8. Anonymous says:

    Úgyvan! Legyen JP brunch!medvedr

  9. Tökéletesen egyet értek, tessen Brunót presszionálni!

  10. cecil says:

    Szia! Én a kalácsról kérdeznék! ez hármas fonás és a tésztája? Hétvégére én is szívesen tele raknék egy kosarat! köszi a segítséget!

  11. Igen, sima kalács (challah) hármasfonás, 20 perc sütés.

  12. Erzsebet says:

    Kóser Peszachot kívánok!

  13. cecil says:

    Köszönöm a válaszodat! Tegnap már volt próba sütés. Szépek lettek, csak kicsit nagyok! Szép napot!

  14. Anonymous says:

    köszi, azt tettem… kicsit hiányzott belőle a fokhagyma, de v.mit valamiért

  15. Alexandra says:

    Ma este ez volt a vacsora. Nagyon finom volt, köszi a receptet 🙂

  16. Eszter II says:

    Az áztatótej kiöntős a végén, vagy valahogy fel lehet még használni?


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!