Fűszer és Lélek

Dióhab

Ferran Adriának van egy pisztáciahab receptje, ami régen foglalkoztat már, de vagy habpatronom nem volt itthon, vagy pisztáciám.
Erről jut eszembe, gyerekkoromban a sarki kisközértben is volt mindig habpatron, de most azt mondta nekem az eladó, hogy ő még soha nem hallott habpatronról. Furcsa volt, mert nem viccelt. A huszonöt körüli fiatalok már nem is találkoztak habszifonnal? Aztán persze a szupermarketben kaptam, de akkor is…
Persze most sincs itthon pisztáciám, de dióm igen. Kipróbáltam a szivacsos könnyű habnak igért desszertet, és valóban szivacsosan könnyű valamit kaptam, de valahogy olyan semmilyen volt. A recept szerint el kell készíteni a habot a szifonban, aztán behűteni, végül műanyagpohárba töltve 45 másodperc alatt megsütni a mikróban.
Működik egyébként, megsül, nem is eszik össze menthetetlenül, de eltűnik az a fantasztikus íze, ami mikrózás előtt volt. Úgyhogy inkább nem sütöttem meg, mert így mennyei finom!
Azért majd leírom az eredetit is, mert valószínű pisztáciával másképp viselkedik.

Hozzávalók:
75 g dió egy órára rumba áztatva, megszárítva, majd szárazon megpirítva
60 g kristálycukor (Eredetileg 75 gramm, de szerintem akkor nagyon édes lesz.)
4 tojás fehérje
1 csipet őrölt szerecsendió
(20 g simaliszt)

A hozzávalókat leturmixoltam, majd átszűrve a szifonba töltöttem. Két patront csavartam bele, és két órára betettem pihenni a hűtőbe. Ha nem lesz a hab a végén megsütve, akkor liszt nem kell bele.
(A recept szerint a műanyag poharakat alul be kell vágni, majd félig tölteni a habbal, végül 900 W-on 45 másodperc alatt meg kell sütni, végül óvatosan körbevágva kiszedni a pohárból.)
Tálalásnál megszórjuk dióval, pisztáciával, stb.
Finom és gyors!

Címkék:

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. beHAPPY says:

    Sziasztok!Szerintem Auchan, Tesco, Spar tart patront, meg kérni kell…én a névnapomra kaptam egy édes 250 mles habszifont 🙂 szóval a 24-25 évesek közül is van, aki ismeri, használja, meg szereti ;)Szép napot! A recept amúgy fantasztikus!Anita

  2. Na jó, nem én nyomtam bele hanem Gábor, én ugyanis rettegek becsavarni a habpatront! :-)Adriának nagyon klassz szifonos receptjei vannak, csokimousse, krumplipüré, meg ilyenek, majd teszek fel másikat is.

  3. peter/avi says:

    ezzel pl. lehetne tortát tölteni? küzdök a pészáchi, nem gebrocht ámde szép és ehető születésnapi tortáért. Megérne nekem egy új habszifont 😉

  4. Ha tudsz venni kóser zselatint, akkor lehet vele tortát tölteni, ebbe a mennyiségbe 2 lap beáztatott, majd kinyomkodott, és megolvasztott zselatint kell tenni, ugyanúgy összerázni, ptron bele, majd rögtön mehet a tortába. A két lap zselatin nem köti betonná, de ad a habnak egy kevés tartást.Boldog szülinapot!

  5. merci says:

    igen, mert a flakonos műanyaggal felturbózott tejszínhabnak nevezett valamit használják (nem is tudják, milyen izű a tejszínhab valójában)

  6. Zsófi says:

    ja, hogy megint a férjem maradtam az előbb? basszus… zselatin kilőve, gondolkozom tovább 🙂 köszi!Zsófi

  7. Aha, szóval te vagy! :-)http://hu.wikipedia.org/wiki/Agaragar

  8. nyina says:

    én ettem pisztáciásat, remek volt, sütve.

  9. Anonymous says:

    Ha valahol összefutok habpatronnal, spejzolok belőle jó pár dobozzal.Eltűnt sajnos a boltokból :(Most van partonom, viszont a szifon tömítőgyűrűje elszakadt. Ötletem sincs, hol tudnám pótolni :(Vera

  10. Réka says:

    Én 24 vagyok és ismerem a habpatront:)

  11. Rapsonné says:

    Kettő patront nyomtál a szifonba? és nem tejszínnel, hanem tojásfehérjével? hú ez nekem mind nagyon-nagyon fura, de nem leszek előítéletes. Megpróbálom 🙂


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!