Fűszer és Lélek

Forró és jéghideg: whiskey krémes palacsinta

Ma itthon dolgozik a férjem. Ez két dolgot jelent: nem szabad kinyitni az ablakot, mert fázik, és mihelyt kiteszem a lábam a szobából, már ki is kapcsolja a rádiót, mert szeret csöndben koncentrálni.
Nekem ma nem volt kedvem ebédelni, úgyhogy Gábornak hagytam egy tál levest és sütöttem neki egy palacsintát, amit már hetek óta forgatok a fejemben.
A palacsinta tésztát tegnap este bekevertem, ma már csak öt kanálnyi darálatlan mákot tettem hozzá.
A palacsintákat whiskey-s Dulce de leche-el töltöttem (karamell krém), amibe egy kanálnyi nagyon jó minőségű vajat is tettem, majd megszórtam fagyasztott erdei gyümölcsökkel.

A krém:
1 l magas zsírtartalmú tej
30 dkg cukor
1 késhegynyi szódabikarbóna

0,5 dl whiskey
1 ek jéghideg vaj

A tejet elkevertem a cukorral és a szódabikarbónával, majd folyamatosan kevergetve felforraltam. Ekkor alacsonyra állítottam a lángot, és vigyázva, hogy le ne égjen, tovább főztem. Tíz percenként megkevertem, így főztem két órán át, amíg sűrű, karamell krémet kaptam.
Rögtön belekevertem a whiskey-t és a kockára vágott vajat.

Vajon kisütöttem a palacsintákat, megkentem a krémmel, és már szórtam is rá a gyümölcsöt, ami fél perc alatt kiolvadt, de jó hideg maradt.

Címkék:

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Anonymous says:

    Ez ilyen tejkaramell alapú valaminek tűnik. Félek az ilyen 2 órát fővő cukros dolgoktól. Elkezdek olvasni, aztán a füstre nézek fel.Üdv: medvedr

  2. Juliska says:

    Szia!Miért kell szódabikarbóna a krémbe?Köszönöm!


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!