Fűszer és Lélek

Tótkomlósi kenyér

Mikor Rita nálam járt a Sok Kicsi nyeremény “átvételekor”, jókat nevetgéltünk azon, hogy az anyósa megmondta, hogy csakis tótkomlósi lisztet szabad használni, de azért Rita megerősítette, hogy ez a liszt tényleg más, mint a többi Magyarországon kapható fajta, és majd hoz is belőle, hogy kipróbáljam.
Aztán egyik nap meg is érkezett a liszt, meg is sétáltattuk az Újlipótvárosban, és én alig vártam már hogy kipróbálhassam. Izgalmam csak fokozta, hogy aznap reggel Limara azt írta a facebookon, hogy épp indulóba vannak Tótkomlósra lisztért, vásárol egy mázsát belőle, nem aprózza el a dolgot.
Tehát a tótkomlósi lisztért érdemes sok-sok kilométert utazni?
Szerintem igen.
Nem tudom mennyire látható a képen a kenyér texturája, ami vele készült. Egy egyszerű fehérkenyeret sütöttem, csak liszt, víz, só és élesztő van benne, semmi különlegesség. A kenyér annak ellenére nagyon könnyű lett hogy apró lyukakat növesztett bele az a kevés élesztő amit használtam.
A szokásos mennyiség felét tettem ugyanis csak bele, igaz, hagytam tíz órát kelni a hűtőben.
Este nyolckor dagasztottam be hideg vízzel, mindössze tíz percig hagytam menni a dagasztógépet. Aztán letakartam a tálat, betettem a hűtőbe, és reggel hatkor vettem ki.
Még nem nyúltam hozzá, adtam neki egy órát, hogy “regenerálódjon”, kiborítottam, és két felé osztottam. Az egyik feléből három baguettet formáztam, hagytam újra a duplájára kelni, ez a meleg szobában már hamar ment.
A másik feléből kerek kis cipót formáztam, és azt is hagytam duplájára kelni. Mindkettő kenyérfélének bemetszettem a tetejét és 300 fokra előmelegített sütőbe toltam. Rögtön mérsékeltem a hőt 240 fokra. A baguette 20, a cipó harminc perc alatt készült el.
Hozzávalók:
1 kg BL 80-as tótkomlósi kenyérliszt
1 cs porélesztő (Oetker, 7g)
7 dl hideg víz
1 ek só

Címkék:

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
 1. Blogger says:

  Sziasztok! Tótkomlósi vagyok, ezért nagyon kedves számomra, hogy ennyire dicséritek a lisztünket. 🙂 Budapesten élek, ha valakinek szüksége lenne erre a jó fajta lisztre, tudok hozni belőle.Itt elértek: pajareg@gmail.com

 2. VKOrsi says:

  most már muszáj lesz nekem is vennem, ha egyszer a szomszéd faluba járunk anyósomékhoz haza 🙂 🙂

 3. Lilahangya says:

  Azert ez komoly helyzeti elony, Orsi! 🙂 Kozelebb esetleg nem kaphato, most mar nagyon kivancsi lennek ra!

 4. Anonymous says:

  Kaptam a múltkor egy kilónyi tótkomlósi lisztet, még soha olyan jó zsömléket nem sütöttem mint abból. Kár, hogy Budapesten nem kapható!

 5. Zoé says:

  Vére valami, ami nálunk kapható, és pesten nem 😀

 6. Orsi, szerintem érdemes kipróbálni, nekem főleg a kenyérliszt jött be.

 7. Thrini says:

  Én is nagyon szeretem a tótkomlósi kenyérlisztet, Limara ajánlására szereztem be. Ez a liszt tényleg többet tud mint a társai. 🙂

 8. Anonymous says:

  A múltkor írta Limara, hogy ezt a lisztet házhoz is szállítják, szóval emiatt nem kell végigautózni a fél országot 🙂 A link Limara oldalán megtalálható egy tótkomlósi lisztről szóló posztban.Helga

 9. Anonymous says:

  A tüskeszentpéteri lisztet is tudom ajánlani (zalai), a kenyérlisztet mindig cipelem Pestre, mert ez a liszt is jó.K.

 10. Vali says:

  Én évek óta ezt használom, volt amikor a partnereink hozták mázsa számra. Ha valakinek igénye lenne erre a lisztre és Bp-i környéki az jelezze és hozatok többet belőle. Most nem akartam Nelly autóját jobban megterhelni. Margit oldaláról rendszeresen jártak a lányok hozzám lisztért. Tk. lisztjük is van.Eszter meglátod beleszeretsz ebbe a lisztbe.Limara mesélte, hogy a malomban mikor új szállítmány érkezik, próbasütést tartanak.

 11. nelly says:

  Csatlakozom az előttem szólókhoz. Igen, az autóm már ismeri a járást a malomig. De a finom lisztjük is nagyon príma, meg a Graham, meg van még búzadara is……na meg rétesliszt…..

 12. Limara says:

  Igen, ezt tudja a tótkomlósi liszt! :)) Én mást nem is használok annyira tökéletes. Örülök, hogy neked is bevált, a kenyér gyönyörű! :))


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!