Fűszer és Lélek

Csalános derelye

h-derelye

Állítólag tavasz van, legalábbis néhány étteremben már megjelent a tavaszi étlap. Olvasgatom, és egyszer csak észreveszem benne nagyanyám receptjét. Átnevezték, azt állítják róla, hogy olasz, pedig a hetvenes években évente többször ettem ilyet Erdőbényén. 

Nagyanyám a praktikum híve volt, nem vásárolt egy szakácskönyvet se, azt a harminc ételt, amit főzött, még az édesanyjától tanulta többségében, nem volt mit olvasgatni a receptjén. Egy valami fogta meg más országok gasztronómiájából, és az a paradicsomos babkonzerv volt, amit sokáig próbált reprodukálni, a bab mégis mindig kemény maradt, úgyhogy feladta.

A csalános ricottával töltött ravioli, barna vajjal viszont egészen biztosan az ő receptje, igaz, mi csalános derelyének hívtuk, de ez nem sokat változtat a lényegén. Persze tehéntúróval készült, és nem látott zsályát.

Mindent barna vajjal ettünk, a túrós tésztára nem tettünk tepertőt, mert mi a vajba sütöttük bele a tejfölt, addig kevergetve, amíg a tejföl teljesen el nem tűnt, utána megszórtuk egy kevés túróval.

De a tejbegrízre is csak kevés fahéjat szórtunk, majd meglocsoltuk barna vajjal.

Csalános derelye

Hozzávalók (4 főre):

  • 2 tojás
  • 20 dkg liszt
  • 15 dkg tehéntúró
  • 1 nagy csokor frissen szedett, zsenge csalán (már nő az utak mentén az erdőben)
  • 10 zsályalevél
  • 5 dkg vaj
  • bors

Elkészítés:

A tojásokból és a lisztből tésztát gyúrok, majd fóliába csomagolom, és egy órát pihentetem. 

Közben megmosom a csalánt, majd egy percre forrásban lévő, enyhén sós vízbe dobom. Leszűröm, lecsepegtetem, és apróra vágom. Elkeverem a túróval, sózom, borsozom.

A tésztát vékony lappá nyújtom lisztezett deszkán, félbevágom, és az egyik felét megkenem vízzel. Egyforma négyzetekre vágom. Egy-egy kiskanálnyi túrót teszek a megkent tésztára, lefedem egy másikkal, és körben rányomkodom. Ha nincs ravioliszaggató a háznál, akkor maradgat négyzet alakú, de én kiszaggattam. Enyhén sós, forró vízben kifőzöm.

Közben egy serpenyőbe teszem a vajat, beledobom a felaprított zsályát, és hagyom hogy a vaj megbarnuljon, de vigyázok rá, nehogy megégjen. Ebbe szedem a megfőtt tésztát. Azonnal tálalom.

 

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. duende says:

    Szuper! Szeretem a csalánt, igaz eddig csak levesként főztem, de ezt érdemes kipróbálni!

  2. Lili says:

    Nagyon jól hangzik, arra gondoltam kipróbálom fetával, nyami

  3. Anonymous says:

    Ezt én is ismerem, mi olvasztott vajnak hívjuk és a család a mai napig így eszi a tejberizst és a tejbegrízt – persze alá megy kakaó vagy fahéj és cukor. Ez utóbbit a vaj megolvasztja.Isteni!


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!