Fűszer és Lélek

Konyhatörténeti múzeum

A világon először Magyarországon nyílt konyhatörténeti múzeum, méghozzá nem is akármilyen!
A Kárpát-medence gasztronómiáját és magát a konyhát, mint helységet bemutató állandó kiállítás Budapest mellett, Diósdon található. Hasonlóan a skanzenhez, itt koronként találunk utólag rekonstruált konyhákat: az őskorból egy egyszerű tűzrakó helyet kezdetleges edényekkel, a kiállítás végén pedig egy mai csúcs-modern konyhát egyik lakberendezési multi és egy konyhagépeket gyártó cég támogatásával.
A kiállítás összesen 16 helységből áll, és négy épületben kapott helyet. Igazi családi program: a gyerekek megtanulhatnak tüzet rakni, természetesen az „őskonyhában”, de korhű ételeket is főzhetnek tógában, ha a római kori konyhában van éppen játszóház azon a hétvégén.
Nagyon érdekes volt a reneszánsz konyha, ami két részből áll, külön szemügyre vehetünk egy királyi konyhát, és egy földműves család kezdetleges, szegényes konyháját.
Külön meg kell említenem a hozzáértő személyzetet, akik korhű ruhákban kalauzolják a vendégeket: mindenki kiváló ismerője a saját területének, készségesen elmesélik, hogy abban a korban milyen élelmiszereket ettek őseink, azokat hogyan készítették el, és mi az, ami akkor még nem volt ismert se technológiailag, se alapanyag ismeretileg. Mindezt idegen nyelven is!
Kedvencem a harmincas évek konyhája, ott is a módosabb emberek konyhájának a változata. Napokig el tudnám simogatni a régi fa asztalokat, komódokat, de jó érzés nézegetni a gyönyörű porcelánokat, ezüst nemüket is.
Az épületek között konyakertekben biokertész tanfolyamokat tartanak, és az év nagy részében a kiskertben termelt növényeket dolgozzák fel. Állatokat egyelőre nem tartanak, pedig a helyszín alkalmas lenne rá, ez még csak a jövő zenéje.
Az utolsó ház alatt komoly borospince található, most is borkóstolóba botlottunk a XXI. századi konyhában, ahol hétvégénként főzőtanfolyamot is tartanak. A múzeumbolt még nem nyitott meg, de korhű és a legjobb minőségű modern konyaeszközöket, edényeket, és evőeszközöket árulnak majd benne, hasonlóan a „Kamra” elnevezésű biobolthoz, ahol a helyben termelt gyógynövények teáit és fűszerkeverékeket lehet majd vásárolni.
Nyáron minden hétvégén lesz kemencés ételeket bemutató előadás, ősszel nagy, közös befőzés. Évszakonként más és más Magyarországon élő nemzetiség konyhájával ismerkedhetünk, márciusban a ruszin konyhával kezdik. Én pl. semmit nem tudok a ruszin gasztronómiáról!
Nyáron a törökök megszállják a konyhamúzeumot, de szerencsére ezalkalommal csak egy hónapig maradnak. Az első két héten a valódi török megszállás gasztronómiájával ismerkedhetünk majd a történelmi főzőtanfolyamon, a második két hétben pedig a modern török gasztronómiája lesz a tananyag, egy nagyon híres török séf kalauzolásában.
A Múzeum többek között a TB támogatásával jött létre, akik végre belátták, hogy a sok keringési megbetegedés, depresszió, és rákos betegség mind-mind összefüggésbe hozható az egészségtelen táplálkozással.
Fenti soraimból sajnos egy betű sem igaz, csak hétvégén a szokásos múzeumi sétánk alatt ábrándoztam egy hasonlóról. Az ötlet ingyen van, szabadon megvalósítható! (A képen a Fehér Ház konyhája látható, fotó innen.)

Címkék:

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
 1. Sári says:

  Csak most olvastam el az invitálásodat…és a többiekhez hasonlóan bele is éltem magam, elképzeltem, kíváncsivá tettél…remélem tényleg megvalósítja valaki, mert ez így nem fer!

 2. Shbeta says:

  Szia Eszter!Hat nagyon sajnalom , hogy egy szavad sem igaz !! Komolyan abrandoztam, hogy ha legkozelebb hazalatogatunk mindenkeppen nyaron megyek, hogy jo idonk legyen a muzeum-latogatasra! Miert?????????? Azert koszi legalabb azt a ket percet amig elkepzelhettem. Azt hiszem pont ilyen turista latvanyossagra lenne szuksegunk!Megegyszer koszi Moni

 3. nemcsakkenyér says:

  Lelki szemeim előtt végigjártam a múzeumot – télűző, vidámságcsalogató kirándulásnak fantasztikus volt, mégha egyenlőre a valóságban nem is tudok ellátogatni. Köszönöm!

 4. Erika says:

  Pedig már úgy beleéltem magam… De jó lenne!!!!! Ha valaki ezt komolyan gondolná, beszállnék falrakással, festéssel, termesztéssel, főzéssel.. (csak a termesztés a szakmám, de nem abba dolgozom már,viszont csapatmunkában minden megy!!) Elmerülnék bármilyen konyha világában, megtanulnám, kalauzolnék… Ha csak hétvégén, s forgóban csinálnánk, akkor is! Bízom benne, hogy egy ebben az ötletedben fantáziát látó, hozzáértő, gazdag patrónus is olvassa a blogod, Eszter! 🙂

 5. Anikó says:

  Hm. Végigolvastam – de addigra már kerestem a naptáramban, mikor megyünk el ide… 🙁

 6. Horasz says:

  Majdnem tökéletes az átverés, de a TB kifejezés lebuktat:) Nem TB az hanem OEP – Országos Egészségbiztosítási Pénztár. A TB a társadalom biztosítási járulék rövidítése, de az összegek felett az OEP rendelkezik. Egyébként tökéletes bon mon-t…;>H.

 7. kisrumpf says:

  Eszter, pedig már kezdett járni az agyam, hogy na, ezt megnézzük tavasszal… Várhattál volna ápr. 1-ig, amúgy 🙁

 8. Moklin says:

  Kár, hogy hoax, pedig nagyon jó ötlet. 🙂 Biztos állandó látogató lennék. 🙂

 9. Anonymous says:

  A Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum régebben intenzíven foglalkozott gasztronómia-történettel is, a házi ételkészítést is beleértve.

 10. Á, csak vadul kersei a gugliban a konyhamúzeum, diósd szavakat.

 11. Anonymous says:

  Remélem valami hülye, aki nem olvassa végig, utánközli a Blikkban, mint hírt 😀

 12. Bori says:

  Én ilyen keretek közt láttam pl. Washingtonban a Smithsonian Museumban Julia Child konyháját. A történelmi múzeum része volt a kiállítás. Ilyesmi itthon is megvalósítható lenne, és igény is lenne, mert egyre népszerűbb a gasztronómia…

 13. Anonymous says:

  😀 😀 :-DAz ötlet remek, küld el a TB-nek!

 14. Bombadil Toma says:

  bárcsak ne lenne ott az utolsó bekezdés…:))

 15. Gabah says:

  A közepe táján nyitottam egy guglit…:-)))

 16. Viki says:

  Bakker Eszter! :))) Örültem itt mint majom a farkának, "Mindezt idegen nyelven is!" – ennél már a számat is eltátottam. Már be is terveztem családi programnak a nagy múzeumlátogatást :)Nagyon tetszett…volna.

 17. Tatin says:

  Én is elhittem.Azt hallottam már, hogy a komáromi erődben van Kenyérmúzeum, így simán bevettem, hogy valahol létezik egy Konyhamúzeum. De sebaj, olvasni is nagyon jó volt, és elképzelni ezt a sok érdekes dolgot.

 18. nini says:

  Ilyen jó helyet… és ilyen kellemetlen befejezést…Rosszul esett. ;-)Most már remélem, valamelyik üzletember lát majd benne elég fantáziát, és egyszer még elmehetünk egy ilyen szuper múzeumba.U.i.: Eszter, ne haragudj, de a helyiségből kimaradt az i!

 19. Csinszka says:

  Mindjárt sírva fakadok… Teljesen beleéltem magam és tervezgettem mikor kellene kimenni megnézni… Most már valósítsa meg valaki!!! 🙂

 20. Anonymous says:

  Kár, hogy nem igaz!medvedr

 21. Tamás Károly says:

  Semmi gond! Én voltam telhetetlen. Egy olyan rést találtál, ami sokunk álma. És le sem írt szavak (képek) jelentek meg elöttem. Továbbszőtem az írásodat, már olvasás közben. A BÉKE szigete. Tetszett nagyon.

 22. Á la carte says:

  : ((((( én is úgy örültem!!!! Meg kellene valósítani. Ha milliomos lennék… vagy milliárdos….: )))

 23. Jaj, ne haragudjatok!:-)Igazán nem akrtam családi felfordulást okozni!

 24. Tamás Károly says:

  Nekünk 3 pici gyermekünk van. Itt ugráltak az ágyon én pedig kezdtem olvasni, aztán rám estek, megint olvastam. Feladtam az olvasást, inkább gyors megnézem- biztos van honlapjuk- csodás. Végre valami ami nagyon lekötné az egész családot. Mondom a gyerekeknek, hogy mostmár viselkedjenek és akkor elmegyünk egy tök szuper helyre.-Hova,hova.-googl- keresek- nincs semmi csak Eszter cikke!- Ok. új keresés, semmi-gyerekek megint ugrálnak-Mostmár elég volt, mert nem megyünk sehova!!!!-Hova nem megyünk Apa? Közben vissza cikkre és olvasom, falom a betűket. a végét háromszor olvasom egyre lasabban, utoljára már betüzve. -Apa, Apa, Apa hova nem megyünk?? -És akkor vissza a valóságba.- Mondam, hogy ne ugráljatok!!! Nem megyünk sehova.Itthon sütünk kenyeret, roston borjúbécsit házivajjal, hozzá kifli burgonyából sűltkrumplit. Jó velőscsontleves, babsólett, avokádókrém, és vasárnap este jó házi pizza rukkolával. Fiaim ez a valóság. Átvertek minket!

 25. Anonymous says:

  Én is majdnem rákerestem már… Majdnem ki is mondtam a páromnak, hogy ide úúúúúgy elmennék, vigyél el!!!!!!Jó lett volna…

 26. Erzsebet says:

  Írtad, hogy nem ismered a ruszin gasztronómiát. Amikor a Zemplénben Baskón vagy, meglátogathatod az ott élő öreg néniket, ők szívesen bemutatják. BAZ m-ben több településen él ruszin eredetű lakosság, ők őrzik a hagyományaikat. Búcsúk alkalmával érdemes oda látogatni. Én úgy kerültem kapcsolatba a ruszin konyhával, hogy az exférjem ruszin családból származik. Nagyanyja baskói születésű. Ezek a konyha eltér az átlagos városi konyhától. Nekem vérre menő veszekedések voltak a főzés miatt. Sokféle tésztás ételük van. Gyakori a tejtermékek és a kukorica felhasználása. Roppant idő-és munka ígényes az elkészítésük. Az exanyósom első osztályú szakácsnő.

 27. félértelmiségi says:

  basszus, már terveztem, mikor megyünk, a csajok élveznék:( milyen jó ötlet lenne!

 28. LILI says:

  BASSZUS!A Múzeum többek között a TB támogatásával jött létrecsak itt kezdtem el gyanakodni!nagyon jó, és valóban tök jó lenne egy ilyen!a heti nagy átverésem megvolt!


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!