Fűszer és Lélek

Tatár. A tökéletes. Hogy is?

Nagyon szeretem a tatárbifszteket, de évente kétszer szokott készülni, úgy is belefutok máshol is egy párszor. Soha nem bánom, imádom.
Csakhogy Zsófi könyvében van egy annyira gusztusos tatárfotó, hogy mióta tavaly évvégén megérkezett Chilitől a könyv, hetente volt nálunk itthon tatár, egyszerűen annyira kívánatos! A hentesek is biztosan tapsoltak a gyönyörűségtől, amikor meglátták.
Igenám, de Jamie Oliver is tatárral bombázza a gasztronómiai fantáziámat, ő egy kicsit bátor megoldást kínál: bárányból készíti a tatárt.
Most kevertem a hármunk receptjét (Zsófi, Jamie, és jómagam) és úgy érzem elkészítettem a tökéletes tatárt! Csak szerényen…
A bárány csak enyhén kivehető, de szinte mindenki sejtette, hogy benne van, erre következtettek a mentából. Jól tippeltek!
Hozzávalók:
30 dkg bélszín
20 dkg bárány gerincfilé
8 ek olívaolaj
1 kis csokor petrezselyem
1 kis csokor menta
1 kis csokor snidling
5 ek kapribogyó
5 db ecetes uborka
1 ek konzerv zöldbors
1 narancs leve
1 ek Tabasco
tengeri só
A legnehezebb az egészben a hús apróra vágása késsel. Csak frissen élezett késsel tudom megoldani, úgyhogy a köszörűsnél kezdem a napot.
A húst egészen apróra vágom, ugyanezt teszem az ecetes uborkával is. A zöldborsot csak kicsit összetöröm a kés lapjával. A mentát, snidlinget és petrezselymet felaprítom.
Összekeverem a hozzávalókat, és azonnal fogyasztjuk. Nem tesz neki jót az állás, már a fotón is látszik, amit fél órával az összekeverés után készítettem, hogy a hús kezd egy kicsit színehagyottá válni, magába szívja a savakat, és az már sajnos nem olyan. Ha véletlenül sok maradna, akkor azt inkább meg szoktam sütni húsgolyónak.

Címkék:

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Pappito says:

    Eszter, az acél nem fenésre való. Azzal a rendesen megélezett késről távolítjuk el az élsorját ami használat során keletkezik, mintegy felfrissítjük az élet.Fenni bizony kövön kell, és nem mindegy milyenen. A legjobbak a célra a változó finomságú kerámiák, de vannak profi természetes kövek is, gyémántporosak meg sok minden.Szóval először egy durván megcsináljuk az élet, egy közepessel finomítjuk, egy finommal pedig befejezzük – ez a szimpla megoldás. Ha egyszer megcsinálod jól, akkor utána szinte már csak a medium és fine kövek kellenek, hogy visszaállítsd az élet. Ez persze nem zárja ki, hogy meló közben acéllal áthúzd egyszer-kétszer.A köszörűs általában géppel dolgozik, amelyik nagyon meleget csinál a fém egy kis pontján, ami nem tesz jót az anyagnak.Egy vacak késen nagyon kellemesen meg lehet tanulni az élezést, aztán pedig sose fogod a köszörűs szőrös kezei közé adni a féltett, drága késed.A legvadabb dolog amit elkövethetsz, az a fémkorongok közötti áthúzás, a régi konyhákban gyakran előfordult.

  2. Pappito says:

    csak halkan mondom, hogy a köszörűs csak elizéli a késedet. ha érdekel, hogy hogy lehet otthon, biztonságosan, pontosan és jól megfenni, akkor szívesen segítek. Kell hozzá némi gyakorlás, de az eredmény messze a köszörűs kendácsolás felett lesz, éltartósságban is és a késeid élettartamát illetően is. Gondolom te sem egy hatszáz forintos vacakkal dolgozol a konyhádban. A commercial szakácsok sem adják oda senkinek a késeiket, maguk fenik, tisztítják, kezelik, nem véletlenül.1-2 örökéletű apróság beszerzésével sosem lesz otthon tompa vagy nem kellően éles eszközöd, és mint tudjuk a nem tökéletesen éles szerszám balesetveszélyes is. (meg macera vele a munka)csak érintőlegesen, a köszörűs feltolja a köszörűre a késed, ahol jól felmelegszik, kilágyul, bukod az éltartósságot vagy egyéb fizikai jellemzőt, pont amiért azt a sok pénzt fizetted amikor vásároltad. kézzel viszont tökéletesre tudod fenni.a tatár csodaklassz, ki fogom próbálni!

  3. Kacsamell tatár? Izgalmas. Mondjuk a teljesen nyers szárnyashústól kicsit félnék, de nem tudnám kihagyni, az biztos.

  4. Anonymous says:

    Modoros egy Jamie recept? Ülj le fiam, egyes!Nemrég ettem párizsban kacsamell tatárt. AZ VALAMI EKÉESZTŐEN FINOM!!!!Abban rozmaring volt.Zsó

  5. Igen, aki nincs a bárányhoz és a birkához szokva, annak kicsit furcsa lehet a gondolat a faggyú miatt.

  6. Lili says:

    Én is megcsináltam már JO báránytatárját egy az egyben, fantasztikusan finom, pedig féltem a nyers báránytól rendesen.A hugom nem is merte megkóstolni, de majd elkészítem ezt a vegyes változatot, biztosan tetszeni fog neki is. 🙂

  7. Nem, ez a Jamie Oliver báránytatár receptjéből való, és a nyers bárányhúshoz nagyon illik. Marhához tényleg nem kéne, de a bárányt megbolondítja rendesen.

  8. Anonymous says:

    Ez a menta+ narancslé a tatárban modoros egy kissé.Üdv: medvedr

  9. Amit te írsz, az a "magyar tatár" receptje, de köze sincs a valódi tatárbifsztekhez.Az igazi csak marhából készül, nincs benne narancslé és menta, de a többi kb. stimmel. Lehet még bele tenni egy nagyon picike dijoni mustárt (tényleg nagyon picikét!), salotta hagymát és worcestershire szószt is.És vágva van, nem darálvva, különösen nem kétszer. Próbáld ki, érdemes!

  10. Rapsonné says:

    off: Elnézést, azt hiszem, a tökéletes Tatárt én csináltam, meg, háromfélét is sikerült belőle :-)) onEgyébként köszönöm a receptet, én is nagyon-nagyon szeretem. Kacsamell tatár nekem is para egy kicsit, de nagyon érdekelne

  11. Igez! Szóval egy olyan késem van, ami megérdemli ezt, őt a Váci utcába hordom, ahol profin és rohadt drágán élezik.Fenéssel én próbálkozom itthon, hát inkább kevesebb, mint több sikerrel. Igaz acélom van és nem kövem, vennem kéne egy követ, úgy érzem azzal jobban menne.

  12. Ha rendes körülmények között tartott marhát vagy bárányt vásárolsz, akkor a kockázat minimális, a marhát és a birkát is több hétig érlelik a világ jobbik részén.A szárnyasok egyértelműen izgalmasabbak, nem véletlen írta Medvedr is, h nem ajánlja. Én ennek ellenére kipróbálnám! 🙂

  13. marky says:

    Üdv mindenkinek!Nem vagyok a téma nagy szakértője, de a nyers hús fogyasztása nem hordoz magában véletlenül jelentős egészségügyi kockázatokat?

  14. Nekem se fekszi meg soha a gyomrom.Rich, igen Jamie receptje csak bárányt ír, 40 dkg-ot.

  15. Anonymous says:

    Megfekszi a gyomrot?! Havonta eszem, még soha nem feküdte meg! Jamie receptje tiszta bárányból készül?Rich

  16. Csomag Olga says:

    A 20 dkg bárány gerincfilé kicsit furcsa nekem. Én mondjuk pont tegnap ettem tatárt, és análkül is elég jó volt. és az is igaz, hogy évente egyszer elég, mert megfekszi a gyomrot!

  17. Anonymous says:

    Hát a víziszárnyas tatár az tényleg meredek egy kicsit, személyesen nem ajánlom senkinek.Üdv: medvedr

  18. chili&vanilia says:

    ez isteni lehet, kipróbálom. A kacsamell tatár zseniális dolog, libamellből is ettem nemrég, az is elég jó

  19. Anonymous says:

    Érdekes. De jó is???Mert szerintem a tatárban az a lényeg, hogy legalább kétszer ledaráljuk a húst, hogy ne nagy, nyers húsdarabokon rágódjunk, és sok hagyma kell bele, és persze mustár és ketchup, mert különben csak nyershús íze lesz az egésznek!


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!