Fűszer és Lélek

Füstölt fokhagyma

Lila Füge pénteken délelőtt elszaladt bevásárolni, és egy füzér füstölt fokhagymával tért haza. Ezt szagold meg! felkiálltással nyomta az orrom alá, és én elájultam a gyönyörűségtől.
A Match-ben francia napok vannak, ott lőtte egy ezresért. Elhasználtunk belőle pár gerezdet a vacsorához, aztán éjjel fél kettőkor egyszer csak Dóra felajánlotta, hogy nekem adja, majd ő vesz magának egy másikat.
A füstölt fokhagyma egy nagyon egyszerű ötlet, két dolog szükséges hozzá mindössze, jó minőségű fokhagyma (sajnos még mindig nem sikerült szereznem ilyet, de lassan kezdek beletörődni) és tölgyfára, amit el lehet füstölni.
Feltételezzük, hogy van fokhagymánk, tölgyfát pedig egészen biztosan lehet szerezni a Zemplénben.
Végül is pont annyira érthetetlen, hogy miért nem készítenek Magyarországon füstölt fokhagymát, mint amennyire felfoghatatlan az, hogy miért nem készül füstölt paprika?
Isteni levest készítettem a fokhagymából, recept holnap.

Címkék:

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
 1. Sajnos nem tudom meddig füstölik, de én egy-két napig tuti a füstön hagynám, sőt szerintem a paprikát nyugodtan meg lehet füstölni szárazon is, legfeljebb rövidebb ideig.

 2. Délután találkozom Dórával, mert nála maradt a telefonom, majd pontosan kikérdezem.

 3. Anonymous says:

  Köszi, majd próbálkozom mégegyszergambas

 4. Péntek reggel vette Dóra a MOM parkban :-(IDIÓTÁK!!!

 5. Anonymous says:

  Beindultam nagyon a füstölt fokhagymára. El is rohantam a közelünkben lévő két Mach-ba (MOM Park, Gazdagrét), de hírét sem hallották sem a francia hétnek sem pedig a füstölt fokhagymának.Tudnál/tudnátok sdegíteni?köszönettel: gambas

 6. Cider a borlobbi maitt nem készül. A bortörvény szerint a nem szőlőből készült bornak sokkal magasabb az adója, nem éri meg elkészíteni.

 7. Anonymous says:

  Ez is olyan, mint pl. a cider. Van bazi sok alma és körte otthon, miért nem kezdi el gyártani valaki? Biztosan lenne rá kereslet, sőt szerintem árban versenyképes lenne a svéd, angol, ír ciderekkel, tehát exportálni is lehetne.

 8. Mindennapi Manna says:

  Amit belinkeltél, az új-zélandi vállalkozás, nagyon jó fejek. Én tőlük vásároltam, és most szombaton terveztem meg az egy fej füstölt fokhagyma minél többoldalú felhasználását:)(Európában a franciák nagymesterei a fokhagyma füstölésének.)De nekem is eszembe jutott, hogy itthon is elkezdhetné valaki.

 9. Édes és Keserű says:

  Szia,Itt, Svájcban dögivel van a füstölt fokhagyma, na meg olyan zöldségek stb is, amit előtte soha az életemben nem láttam. Az az igazság, hogy így látni hova kell még fejlődnie Magyarországnak a gasztronómia terén. Itt egy mezei kisboltban is kapok mindent, hát még ha egy supermarketbe megyek.Azért remélem, hogy idővel otthon is megértik, hogy van más étel, fűszer stb, mint amit általában használnak.

 10. Benikuty says:

  Eszter, tudom nem vigasztal,de én tíz kg fokhagymát dobtam ki. Eléggé bánt, mert mást is "becsaptam"

 11. Benikuty, én időben észrevettem, hogy a fele elrohadt (1 hét múlva)és gyorsan megpucoltam, olajjal kevertem és ment a mélyhűtőbe. A semmitől jobb, de gondoltam, hogy csuklasz 🙂

 12. A füstölés minden esetre jó tartósítási módszernek tűnik.

 13. Makka says:

  Eszter, azt esetleg lehet tudni, mennyi ideig kell füstölni a fokhagymát? Utánanéztem a füstölt paprikának is, azt frissen rakják füstre, úgy fonnyasztják, majd megszárítva megőrlik. Ami nekem nem jó hír, mert azt gondoltam, hogy elviszem a füstölőbe a szárítottat, abból van jó sok, bár nem jalapeno, ami eredetileg kéne hozzá.Tehát még most lehet akár magról is nevelni jalapenot, ősszel lehet vinni füstöltetni.:)

 14. Gabriella says:

  Én találtam jó fokhagymát a fény utcai piacon. Onnan hordom amikor csak tehetem.

 15. Mamma says:

  Eszter, ez a füstölt fokhagyma azonnal megihletett, de nem fokhagymát használtam hozzá!:) vagyis nem füstölve.Kattogtak a kerekek, annyira jó lett ez is, de többet most nem árulhatok el.:) Jön és köszönöm az ihletet.

 16. JOLI ZÖLDKOSARA says:

  Szerintem, aki kolbászfüstölést vállal biztosan beakasztja a fűzér fokhagymát a kolbik közé, csak szépen meg kell kérni.

 17. Örülök, hogy sikerült olyan eladót is alkalmazni, aki tudja mi kapható a boltban 🙂

 18. Anonymous says:

  Bocsi, beszéltem ma a MOM Parkosokkal.Valóban van, úgyhogy megyek…Tegnap úgy látszik, hogy nem csak bamba voltam, hanem rossz személyt is kérdeztem.üdv: gambas

 19. Házisárkány says:

  föstölt és fokhagyma is….maga a menyország!!!Megyek is pirítóst enni!!!

 20. Benikuty says:

  Eszter, az hogy csuklottam enyhe kifejezés. Csúnyán rászedtek, és erre nem vagyok túl büszke:(Minimum az adósod vagyok.


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!