Fűszer és Lélek

Tiszta Balkán!


Kedves Eszter!
Lányaink tojtak nyolc tojást. Soha nem voltunk még boldogabbak élelmiszertől, és mivel a tyúkokat az általad írt blogban olvasottak hatására vásároltunk, muszáj megosztanom veled ezt a csodát. Nagy örömet okoznál, ha elfogadnál négy tojást 🙂
Anna

Ezt a levelet kaptam, aztán másnap újságpapírba csomagolva megérkezett a négy tojás.
Mit lehet tenni négy ilyen értékes tojással?
Süssek belőle rántottát? Persze jó is az, de akkor egy pillanat alatt eltüntetjük a tojásokat meg se tudjuk őket igazán ünnepelni.
Főzzek belőle madártejet? Fél fogunkra se lenne elég.
Piskóta? Nem, nem kívánom.
Zsidótojás? Pénteken volt, pénteken lesz. A kedd nem a zsidótojás napja.
Majonéz? Ez jó ötlet, de négy tojásból egy liter majonéz lesz, és megmarad a fehérje.
Tészta! Tésztát gyúrok belőle! Azzal több időt kell foglalkozni, mint a rántottával, így kellőképp megtisztelhetem a hölgyek munkáját.
Hozzávalók:
4 tojás
40 dkg liszt
Kemény tésztát gyúrok, fóliába csomagolom, és egy órát pihentetem. Tésztakészítő géppel kinyújtom, majd vastag metéltté vágom. Sós vízben kifőzöm.
Mitől Balkán? A mártástól. Eszembe jutott egy régi hálózsákos nyár, akkor ettünk valami hasonló tésztát. Farkaséhesek voltunk, de csak annyi pénzünk volt, hogy a sajtra morzsolt juhsajtból nem kértünk a tésztánk tetejére, mert akkor nem tudtuk volna kifizetni. Két hétig minden nap ezt ebédeltük, és nem untuk meg. Most sajt is került a tetejére.
Hozzávalók:
4 ek olívaolaj
6 gerezd fokhagyma
2 nagy marinált paprika (nyáron ecetes-olajon lében eltett, előtte faszénen meggrillezett, majd héjától megfosztott paprika)
1 doboz paradicsomkonzerv (felaprított)
1 kk majoránna
só, bors
sajt a tetejére

A paprikát apró kockákra vágom, és két percig az olívaolajon párolom. Közben a fokhagymát felaprítom, de nem a szokásosan apróra, hanem egy picit nagyobbra. Rászórom a paprikára, és újabb két percig kevergetem. Felöntöm a paradicsomkonzervvel, sózom, borsozom, és belekeverem a majoránnát is. Ha felforrt, már el is zárom alatta a lángot.
Ezt locsoltam a tésztára, és sok sajtot morzsoltam a tetejére.

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Elti says:

    Én is gőzerővel kerestem marinált paprikát… de ilyet találtam: "paprikaszeletek borecetes lében, hőkezelt". From: Olaszország, és Intersparban vettem. Ez van ráírva: "Peperoni a filetti"Kíváncsi vagyok milyen lesz. ((:

  2. Olyat tudok, amit ecetes lében árulnak, olaj nincs benne, de finom: Lidl.

  3. Orsi says:

    marinált paprikát hol lehet kapni bp-en?


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!