Fűszer és Lélek

Miért együnk birkát? És mit főzzünk kecskéből?

Barátnőm megkérdezi, hogy mi lesz vacsorára. Azt felelem, hogy bárány. Már megint birkát esztek? Hát már megint!
Anna is birkázott valamelyik nap, nálam is téma, úgy tűnik február nem is a fánk hónapja.
Igen, valóban sok birkát eszünk, leginkább növendék birkát, nem bárányt, mert azon szinte egyáltalán nincs hús, az a kicsi nagyon finom, de bizony iszonyatosan drága.
Birkát enni pedig jó, mert a birkának isteni íze van. Igen az idősebb állatoknak nagyon bírkaízű a faggyúja, de aki azt nem szereti (kevesen szeretik), tanulja meg rendesen megtisztítani a húst a faggyútól. A kicsit nagyobb bárányok faggyújának én szeretem az ízét, de láttam már olyat is, akinél ez is kicsapja a biztosítékot.
Miért érdemes birkát, de akár kecskét is enni?
Azért, mert ezeket az állatokat még valóban legeltetik, nem egy pici istálló vagy karám falai között töltik az életüket, hanem tavasztól őszig friss zöld füvet, és gyógynövényeket esznek. Persze a kecske megeszik mindent, ami az útjába kerül, de az más tészta…
Azt nem tudom, hogy Magyarországon tartanak-e valahol juhokat a gyapjukért? Azt gyanítom, hogy nem nagyon, pedig akkor aztán elmondható lenne, hogy a juhokat szinte 100%-ban felhasználják az emberek: a tejükből sajt és túró készül, a húsukat megesszük, és a kos szarvából sófárt csinálnak 🙂 és a gyapjából fonalat fonnak. Az öreg birkából egyedül pörköltet lehet szerintem főzni, sok-sok óra alatt, amíg a húsa igazán megpuhul, de a legjobb bográcsban főtt pörkölt mindenképp a birkapörkölt.
A birkával egyetlen probléma van, nehezen beszerezhető. Érdemes egy juhásszal jó kapcsolatot ápolni, vagy egy igazán megbízható hentesre szert tenni. Bárányért pedig könyörögni a nyugatabbra lakó ismerőseinknek, mint ahogy én is teszem, megjegyzem könnyen lekenyerezhetőek egy kis süteménnyel, vagy valamilyen vacsorával.
A kecske már nehezebb ügy. Beszerezni szintén nem egyszerű, és a húsát még kevesebben eszik meg, mint a birkáét. Talán ezért is árulják kevés helyen. Sokat kell vele fáradozni, érdemes teljesen lehártyázni, sütés előtt pedig szalonnával és sok fokhagymával megtűzdelni. A kecskegida levese egyébként egyik kedvencem, kár hogy kétévente tudok csak enni belőle.
A kecske sajtján egyébként nagyon jól érezhető egy kis gyakorlattal, hogy milyen füveket legelt az állat, sokan ki is használják ezt, és mindenféle illatos füveket etetnek a kecskékkel.
Mit érdemes még kecskéből főzni?

Címkék:

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Anonymous says:

    Nagyon jó bárányhúst (fiatalabb birkát) kapni a Szír csemegében Bp. XI. Karithy Frigyes út, a 6-os vili Budafoki úti megállójánál. Leginkább is negyed bárány formában kábé 2-3 kiló. És más érdekes alapanyagot is. Mégcsak drágának sem mondanám…

  2. :-)A kisgidák a világon a legszebb állatok, amikor még kis kosárban alszanak. Nagyon irigyellek!

  3. Bombadil Toma says:

    szeretem a bárányt és a birkát is. sajnos én ritkán látok bárányhús errefelé, akkor is aranyáron. jó lenne valamilyen beszerzési forrás pécsett vagy környékén:)kecskéből remek ragut lehet főzni…

  4. bodzazsuzsa says:

    Én is tartok kecskéket, tejért, sajtért és a húsért is. A gidahúsból paprikást csinálok, vagy tárkonyos-citromos ragulevest. Az öregebb kecskehúst pörköltnek készítem, vagy jó fűszeresen, jó sokáig sütöm, és mártásokkal, somlói borral kínálom.

  5. Zempléni Pista says:

    Bombadil Toma:Keresd őt és kérj útmutatást Pécs környéki birkahús ügyében:Csonka István GergőBólyTelefon/fax: 69/368-225Mobil: 30/5685-313E-mail: istvan.csonka@t-online.huÜdv,ZP

  6. Anonymous says:

    Én imádom a birkát, bárányt gyerekkorom óta, rendesen vágyom ezekre az izekre.Szerencsére van is lehetőség könnyen beszerezni, mivel az apám tart pár ilyen jószágot.Birkapörkölt isteni, igaz sokat fő de az eredmény megéri.Húslevest is szoktam főzni birkából, 6 éves lányom is azt mondta rá, hogy imádom ezt az izt:)A báránysült, amit épp most fogyasztunk, hidegen és jó faggyason – azt megint nem adnám semmiért.De valóban ezt a fajta húst épp a különleges ize miatt szereti, aki szereti vagy épp nem szereti.Kimondottan egészséges a gyomornak.Aki teheti és szereti bátran fogyassza!Ildikó, Erdély

  7. macskabagoly says:

    szia Eszter!Kecskeben nem vagyok jaratos, de mivel most epp Angliaban elek, birka-/baranyhusbol sokat eszunk, imadom! Kar, hogy mar nem sokaig fogunk belole finomakat enni.. Nagyon szomoru, hogy otthon nem kedvelt szeles korben 🙁 Ha valakinek van jo tippje magyar beszerzohelyet illetoen, szivesen fogadnam (mivel nemsokara hazakoltozunk)!Es maximalisan egyetertek, valoszinuleg a "legboldogabb" hus, ami letezik (a vadakat leszamitva), szoval mar csak ezert is jo erzes enni. Persze azzal a feltetellel, hogy nem szabad kozben az aranyos barikra gondolni…

  8. Piroska says:

    Eszter!Legutobb ezt keszitettem baranyhusbol:www.doriegreenspan.com/2009/04/-lamb-tagine.htmlHu, de nagyon jol sikerult!

  9. Ildinyó says:

    Kecskét és azt hiszem bárányt sem sem volt szerencsém enni eddig sajnos, de szívesen megkóstólnám. Viszont birkát a családban (leginkább Nagyszülők) sokszor készítettek régebben. A Papám szegény, a birka szemét is nagyon szerette. Brrr! Ez elég bizarr! Szerintem egyébként sokszor az a baj ezekkel a húsfélékkel, hogy nem megfelelően készítik elő (lehártyázás meg egyebek) és hát ettől érzi úgy az ember, mintha az állat fenekébe harapott volna bele (ha írhatom így). És ha valaki így találkozik először egy ilyen jellegű étellel, az nem túl jó élmény! Azt hiszem a birkával én is így jártam, de ennek ellenére nyitott vagyok minden újra…

  10. Anonymous says:

    Imádom. A kecskét is, de az kicsit édesebb, anyám néha ad egy fél gidát. Egy jó birkaforrás, a rackások Tahitótfalun, ráadásul így egy szép, ősi fajtát is meg lehet támogatni: http://www.mentsdmegarackat.hupróbáltam, klasszikus, ütős, koncentrált íz. Anna

  11. Házisárkány says:

    A csikó koromban ettem utoljára birkapörköltet,de nagyon szeretem!!!!Arra viszont finnyás vagyok-amúgy nem-hogy ki csinálta…..

  12. Anonymous says:

    Kecske ragu az isteni, meg a raguleves is.Üdv:medvedr

  13. Bombadil Toma says:

    zemplémi pistaköszönöm a tippet, meg fogom keresni…:)

  14. Fernel says:

    Éppen ma kaptam a hírt, hogy egy hónap múlva lesz vágni való gida forrás. Most még nőnek. Konyhakész állapotban 3 ezer forint környéke/darab. Príma!Most találtam ide, bocs, hogy beleugatok.Tetszik a blog nagyon, most megyek visszaolvasni.

  15. wths says:

    Szerintem kecsket is, birkat is erdemes sutni is, foleg a combot, vagy a gerincet. En 85 fok kornyeken 10 orat sutottem egyszer egy oregebbet es omlos lett, de rozsaszin fenye volt meg a husnak.Azt erdemes tudni meg, hogy a birka elosztva tarolja a zsirjat a testben, mig a kecske a vesek mellett egy helyen. Igy a kecske husa sokkal sovanyabb.

  16. starfokker says:

    nekünk van két kecskénk is, otthon legelgetnek a kertben (persze nem most, a melegebb hónapokban). májusban lesz mind a kettőnek kisgidája, alig várom a sok-sok kecsketejet/kecskesajtot! meg remélem, fiúk lesznek a kicsik, hogy meg lehessen őket enni 😉


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!