Fűszer és Lélek

Palacsinta

Képzeljétek el, a palacsintának van receptje 🙂
Persze, én is egy “recept” szerint sütöttem eddig, de az a recept kb. így szólt amikor édesanyám elmesélte hatéves koromban:
Kell hozzá liszt, tojás, tej, egy kis szódavíz, hogy könnyebb legyen a tészta, só, és olaj a sütéshez. Cukrot nem szabad bele tenni, mert leragad. Legyen hígabb, mint a nokedlitészta, és öntöttvas serpenyőben süsd, abban nem ragad le.
Tehát harminc éve így sütöm, minden mértékegységet nem kaptam hozzá. Tudom milyennek kell lennie az állagának és kész.
Anyu hamar rám testállta a palacsintasütést, ez az egy étel van szerintem a világon, amit ő utál elkészíteni.
Nagyanyám élesztős vastag palacsintákat készített, én azt nem szerettem.
Ehhez képest a Szakácsok könyvében benne van „A” recept.
Kipróbáltam, és nagyon jól sikerült. Több dologban is erősen különbözik az eddigi palacsintáimtól:
-nincs benne szódavíz
-rengeteg benne a tojás
-sok vaj van a tésztában
-legalább két órát pihentetni kell a tésztát, de úgy vettem észre, hogy egy nap múlva még finomabb lesz
-lehet bele cukrot tenni
Szerintem a sok vaj mellett még egy picit meg kell olajozni a serpenyőt is, akkor lesz igazán finom a palacsinta.
És akkor a recept 12 darabhoz:
125 g finomliszt
2 nagy tojás
20 g vaníliás cukor
csipetnyi tengeri só
250 g hideg tej
40 g olvasztott vaj
étolaj a sütéshez
Szokásos módon készül, mindent össze kell keverni, majd mehet a hűtőbe pihenni. Nagyon finom! Fotó nincs, megsütöttük, megettük. 🙂

Címkék:

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Hedonista says:

    Éppen hétvégén próbáltam megsütni életem első palacsintáját és én is ezt a receptet találtam! 😀 És nagyon jól sikerült!! :))

  2. Anonymous says:

    Ok, kapisgálom. Köszi…Még ma megcsinálom! A teringettét!Ofélia

  3. José says:

    Sziasztok, lányok, abban segítsetek, ha tudtok (ugye tudtok?), hogy reprodukálhassam nagynéném mákos palacsintáját, illetve a tölteléket. Sűrű, koromfekete, masszív, de nem kemény, amolyan csurgós volt, de egyszerűen nem tudom újracsinálni :(. Vízzel tejjel, por- és kristálycukorral próbáltam, se színre, se ízre, se állagra nem jártam még a közelében sem. Nem hinném, hogy a maga szeretett egyszerűségében nagyon mást is felhasznált volna, de megkérdezni már nem tudom. Egyszer ettem a Rómain hasonlót, az folyós volt, de a többieben hasonlított, azt mondták, vaníliapudinggal csinálták. Bocs a hosszúért.Előre is köszönöm mindenkinek, sziasztok!j.e.d.

  4. Az van odaírva, hogy 250 g hideg tej. Mert grammban van megadva, vagyis 25 dkg. Így egyszerűbb, mert lehet a mérlegen a tányér, és lehet közvetlenül a tejesüvegből töteni.

  5. Anonymous says:

    Eszterke, bocs, de még mindig nem tudom mennyi az a tej? Mi az, hogy 2,5 mg? Az hány deci például? Egyébként a hajamat tépem ezektől a grammban megadott (nyugati mérce) receptektől! Állandóan vonatkoztatnom, számolgatnom kell…De most a tejnél végképp blokkolok! Hány deci? Vagy csésze, vagy pohár, vagy akármi, ami érthetőbb?Ofélia

  6. hodográf says:

    Eszter, pont ugyanezt a "receptet" kaptam anno én is anyukámtól, mint te :)))) És a dédnagymama vasserpenyőjében a legjobb a mai napig :)De ki fogom próbálni ezt a vajas receptet is.

  7. hannae says:

    Egyszer egy nagyon gyenge villanyrezsón sütöttem palacsintát, és akkor jöttem rá, hogy ha kislángra teszem az első pirulás után, akkor irtó finom ostyaszerűség lesz belőle. A pasim porcukorral jobban szereti, mint a rendes palacsintát. Ebből a vajas-tojásosból meg még ostyaszerűbb lehet. Próbáljátok ki a kislángon sült palit is!

  8. Anonymous says:

    a 250 mg tej az mennyi??? 🙂

  9. Anonymous says:

    A lassú sütés, illetve kislángos sütés mit is jelent? Eleve ne legyen nagyon forró a sűtő és végis kis lángon süssük? Meddig, kb. 10 percig. Bocs, de rengeteg palacsintát szoktam sütni. De mindig nagyon forró palacsintasütőben és pár pillanatig tart.

  10. Erzsebet says:

    Nekem sajnos nem sikerül a hagyományos palacsinta, pedig a nagymamámtól örökölt öntött vas serpenyőt használom. Kelt almás palacsinta sikerült egy párszor a Planétás receptek alapján. Így kénytelen vagyok készen venni. Anyukám jó palacsintákat süt, de idős és nem akarom terhelni.

  11. Anonymous says:

    A tej sűrűségét nyugodtan lehet 1 nek venni. (1,03g/cm3) Így 1 g tej =1 ml , szerintem ebből nem lehet baj. Üdv:medvedr

  12. Ginger says:

    Köszönöm a tippet, hétvégén meg is nézzük ott. Hamarosan blogot indítok én is, és ez a finom palacsinta is tuti ott szerepel majd a többi brit süti recept között. :-)Ja, és a Te hatásodra kóstoltam meg pár hónapja életem első flódniját. Isteni!

  13. Szia, utána nézek a skót palacsintának, eddig nem ismertem, köszönöm!A palacsintafordítót az IKEÁban vettem pár éve, szilikonos, én is nagyon szeretem, remélem még kapható.

  14. Ginger says:

    Szia Eszter! Asszem nekem is kéne egy olyan jó kis szerszám a palacsinta sütéshez, mint ami a képen van! Emlékszel még, hol vetted? 🙂 Egyébként van még egy palacsintaféle, ami isteni. A Scotch Pancake olyan vastag, mint az amerikai, de valahogy a tésztája finomabb. Általában szódabikarbónával készítik, néha még borkősav is kerül bele.

  15. Anonymous says:

    Az en anyukamnak is az a receptje van, egy kis ez, egy kis az. A trükkje, hogy a tojas feherjet felveri habnak, es a vegen ovatosan beleforgatja. Igy kicsit több tojas kell bele. Kiprobaltam ezt az "ostyasat", finom lett, de 22 cm palacsintaatmerövel nekem se lett 12 db. Pedig milyen jo lett volna… :-)Klärchen

  16. Hoborc says:

    Kedves Eszter !Köszönöm életem első olyan palacsintáit, amelyekből mindegyik tökéletes lett.Egy kérés ha lehet kérném a mértékegységeket ml-ben is, lehet, hogy furcsa, de mérleg helyett mérőedényt használok.

  17. Anikó says:

    Köszönöm a receptet! Eddig nem tudtam palacsintát sütni. Kipróbáltam már mindenféle praktikát, az összes ismerősöm, aki tud palacsintát sütni, adott valami tanácsot, "titkos"trükköt, amitől majd nem ragad le a palacsinta, de nekem semmi nem vált be. Így szégyenszemre mindig valamelyik barátnőmet vagy az anyukámat kértem meg, ha már nagyon ki voltam éhezve palacsintára. Na de ez a recept … kipróbáltam és SIKERÜLT! 🙂 Köszönöm! Végre én is tudok palacsintát sütni!:)

  18. a-chick says:

    kipbáltam, nagyon finom lett (eddig én is a szódavizes, hígabb tésztás verziót csináltam), jó tojásos. viszont nekem ebből a mennyiségből kis serpenyőben is csak 9 db-ot sikerült kihoznom, pedig nem lettek extra vastagok. mondjuk ez nem olyan lényeges, csak nekem még sose sikerült 12 db palacsintát sütnöm a 12 db-ra megadott receptekből:)

  19. Anyatünde (Bea) says:

    Medvedr-nál a pont. (Gyógyszerész vagyok. 😉 )

  20. krinya says:

    Sziasztok!Eszter! A Te eddíg használt és bevált receptedet nem tudod mégiscsak kimérni és megosztani!!!!! Ugyanis engem érdekelne…… a szódavizes amit anyukád tanított meg! :-)Léccccccci! Ha lehet!!!!! :-)KÖszi! Előre is! Amúgy szeretettel gratulálok a blogodhoz! (nemrég leltem meg és IMÁDOM!!!!!!) üdv!


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!