Fűszer és Lélek

Krumplispogácsa

Délutánonként, amikor leveszem Dávidot a buszról, éhen akar halni. Nem bírja ki azt a negyed órát, amíg hazaérünk, és ilyenkor szinte bármit hajlandó lenne megenni, de az aluljáróban kapható pogácsák különösen leveszik a lábáról.
Nem mondom, hogy még soha nem vettünk ilyesmit, de azon kívül, hogy mindenféle adalékanyag van benne, még nagyon drága is, öt-hat darab háromszáz forint, amit ha felszorzok húsz ovis nappal, akkor hatezer lenne. Persze szó sem lehet róla!
Viszont ha én sütöttem, annak nem örült annyira, mert nem tudta kiválasztani a kirakatból. Nincs más megoldás, együtt kell sütni vasárnaponként, az hatalmas élmény, nagyon büszke a művére. Kicsit lassabb lesz így a folyamat, és nagyobb kosz várható, de a sok nevetés megéri. Gyönyörűen tudja már szaggatni, sőt kis segítséggel a nyújtásban se rossz, a tojás feltörést még gyakorolnunk kell 🙂
Miután megsült, hagytuk kihűlni, és gyorsan hatosával bezacskóztuk, majd mehetett a mélyhűtőbe. Mielőtt indulnék Dávidért az oviba, kiveszem, feldobom a radiátorra, és tíz perc alatt langyosra melegszik.

Hozzávalók:

25 dkg főtt krumpli
50 dkg liszt
3 tojássárgája
10 dkg vaj
15 dkg margarin
2,5 dkg élesztő
1 kk cukor

tej (kb. 1 dl)
A krumplit sós vízben megfőztem. Krumplinyomóval összetörtem, és hagytam, hogy a gőz elpárologjon belőle. Az élesztőt kevés tejben, cukorral felfuttattam, majd összegyúrtam a többi hozzávalóval. A tésztát harminc percig lefedve langyos helyen megkelesztettem, majd deszkára borítottam, és két centi vastagra nyújtottuk. Kiszaggattuk, letakartuk, és újabb harminc percig kelesztettük. Megkentük egy tojás sárgájával, és megszórtuk mákkal, és 180 fokra előmelegített sütőben szép pirosra sütöttük.

Címkék:

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Liloocska says:

    én már alig várom,h. megszülessen a babánk és ha nagyobb lesz bevonhassam a konyha sürgésbe :)krumpli téma: én most találkoztam a piacunkon (Bosnyák) a Gül Baba nevű fajtával. kifejezetten sültnek ajánlja a bácsi, lényeg, h. nem püré, tört típusnak. és tényleg finom…

  2. petra says:

    gyerekkoromban a nagymamám mindig ezt csinált a bableves mellé… hmm, de finom volt 🙂 Köszi, hogy eszembe juttattad!

  3. Anonymous says:

    Tök jó ötlet a gyerekkel együtt megsütni vasárnaponként az egész heti uzsonnát, már tudom is mit csinálunk vasárnap reggel 🙂

  4. Gergely says:

    amúgy hol lehet jó krumplit kapni? amióta Pesten vagyok olyannal még nem találkoztam, amúgy nagyon jól néz ki 🙂

  5. Rapsonné says:

    Én is nagyon szeretek a gyerekekkel sütni, de még arra nem gondoltam, hogy sülve fagyasszam le a pogácsákat. Hátha így nem fogyna el azonnal minden, amit sütök… :-)Annyira aggódom, hogy ne a milánóis-mákostésztás menzaebéd legyen a mérce (szerencsére jól haladunk), ezért folyamatosan magyarázok az összes alapanyagról, meg adalékról.A kép nekem is nagyon tetszik!

  6. Á la carte says:

    Szuper ötlet! Bár nálunk ez még nem aktuális, de néha mi is éhen akarunk halni… így nekünk, felnőtteknek is jól jöhetnek a porciók : )

  7. juc says:

    Annak miért van jelentősége,hogy a zsiradék osztva vaj és margarin?

  8. Juc, igazából bármelyik lehetne, de a vajnak sokkal jobb az íze, és egészségesebb mint a margarin, ami viszont olcsó :-)Ezért feleztem.

  9. Csilla says:

    Eszter, már nekem is csináltál programot délutánra;)Amúgy a CsNorbi-féle krumpliból kisebb tételben is lehet venni, mondjuk 23, maximum 5kilót?:)

  10. Anonymous says:

    Klassz!Az együtt sütés -főzés jó befektetés! Nálunk már fordítva is van, a fiúk! sütnek nekem. Üdv:medvedr

  11. jehudit says:

    Bizony-bizony érdemes a gyerkőcöket bevonni a sütés-főzés örömeibe. Tuti megtérülő befektetés. Jól csinálod Eszter! Mi is gyúrunk arra (szó szerint is:), hogy ne az ovis menzakaja legyen a mérce.

  12. Anonymous says:

    Ha egy gyerek megtanul szakácskönyvből főzni, akkor semmi gondja nem lesz a szöveges feladatokkal az iskolában. Minden szülőnek ajánlom, hogy ne a piszkot és a többlet időráfordítást nézze, hanem főzzőn a gyerekkel!Egy alsós matek tanitónéni 🙂

  13. Aniko says:

    Egyszerunek tunik a recept, imàdom a pogàcsàt csak nàlunk nem lehet kapni.. tehàt meg kell tanulnom hogy kell pogàcsàt sutni.Szia!Aniko

  14. Kiss Ida says:

    Amikor a gyerekeim elsősök voltak, egy ideig Spanyolországban éltünk. Egész napos volt az iskola, délután klubfoglalkozások. Péntekenként "konyhai gyakorlat". Amikor az iskolabuszról péntek este leszálltak a gyerekek, óvatosan és büszkén egyensúlyozva hozták a tálcájukat, rajta gyönyörűen kidíszített szendvicsekkel, vagy éppen hidegen is elkészíthető édességgel.A fiam annyira megszerette a főzést, hogy érettségi után kitanulta a szakács szakmát, és, bár nem gyakorolja, de a konyhában most is király. Jó dolga lesz majd a menyemnek 🙂

  15. Zsiri says:

    Tegnap este megsütöttem egy adagot a pogácsából. Kihülés után is finom puha maradt. Viszont kezdő lévén egy dolgot elszúrtam, mégpedig a só mennyiségét. Keveset tettem bele, és szinte ehetetlenül sótlan lett 🙁 Nagyon elkeseredtem, mert ránézésre nagyon guszta, tapintásra pedig puha. Tudnál nekem segíteni, hogy mennyi só kell bele mondjuk teáskanállal mérve? Mégegyszer nekiugranék, mert a recept nagyon jó! Előre is köszönöm!

  16. starfokker says:

    király lett a fotó! 🙂


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!