Fűszer és Lélek

Napmártás csirkéhez

Barátnőm kedvenc szombati receptje, napmártásnak hívja. Mi is nagyon szeretjük, de hiába kerestem a neten, sehol nem találtam ilyet, pedig Hanna állítja, hogy egy könyvben olvasta valaha még a múlt évezredben.
Általában csirkemell vagy csirkecomb mellé esszük, én bulgurral szeretem a legjobban, de kuszkuszt vagy rizst is lehet mellé adni.
Nagyon egyszerű, hamar elkészül, és ilyenkor télen van benne valami ünnepélyesség, talán a sokféle ország ízeinek keverése miatt.
Szárított paradicsomból sokkal finomabb, mint az olajban eltett társából, érdemesebb inkább azt venni hozzá, és használat előtt megkóstolni, mert ha nagyon-nagyon sós le kell öblíteni.
Hozzávalók 6 személyre:
6 csirkemell (igazság szerint elég lenne 3 is, félbevágva)
2 gerezd fokhagyma

3 ek olívaolaj
3 csomó újhagyma
10 dkg szárított paradicsom (A Lehelen a magosnál általában kapható)
5 dkg mazsola
3 doboz kókusztejszín
1-2 ek akácméz
1 ek koriander mag
1 pici chili
1 ágacska friss rozmaring
frissen őrölt bors
A csirkemellet sózom, gyengén borsozom, és olívaolajon hirtelen szép pirosra sütöm minden oldalát. Mikor elkészült rádobom a fokhagymát, kiveszem a melleket egy tányérra, letakarom és melegen tartom.
A visszamaradt oljat kiegészítem és megdinsztelem rajta megmosott mazsolát és a szárával együtt karikákra vágott újhagymát. A koriandert száraz serpenyőben megpirítom.
Felöntöm a hagymát a kókusztejszínnel, belekeverem az apró darabokra vágott paradicsomot, koriandert, vékony csíkokra vágott chilit és a nagyon apróra vágott rozmaringot is.
Csak az utolsó pillanatban adom hozzá a mézet és a borsot.
A csirke mellé szedem.
Tettünk már bele sok petrezselymet, sőt friss zöldkoriandert is. A koriander mellé érdemes pár csepp lime levet nyomni, és fél lime héját bele is reszelni.

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Igazad van. Soha nem leszek ilyen tudatos környezet védő, egyszerűen muszáj néha (gyakran) olyan dolgokat ennem, ami nem 50 km-en belül terem, nekem ez a gyengém, én erről nem mondok le. Lemondtam viszon a palackos vízről stb. Nem mondtam soha, h zöld lennék, a legkevésbé sem vagyok tökéletes. Egyenlőre tőlem ennyi telik.

  2. mikida says:

    Kedves Eszter, szeretem olvasni a blogodat, szeretem Zemplént, pataki diák voltam.Az előző bejegyzésben a globális fölmelegedés problémájával foglalkoztál.Ez a mai étel tipikusan olyasmi, aminek az elkészítése erősen környezetromboló. Nem csak a sok pepecs miatt, ami már magában is energiapazarló. A hozzávalók feldolgozása, a konzervdobozok legyártása is sok energiát igényel. Egyetlen alumínium doboz gyártásához annyi olajat kell elégetni, amennyi a doboz harmadát kitölti. Vedd hozzá, hogy a hatalmas távolságokból való szállítás mekkora környezetterhelést okoz.Ezért, ha valóban komolyan veszed a környezeti krízist, akkor olyas alapanyagokból készült ételeket ajánlasz, amelyek a környéken kaphatók, minél kevésbé feldolgozottak, és minimális, lehetőleg nem eldobós a csomagolásuk.

  3. Anonymous says:

    Köszi! És kókusztejszínt hol szerzel be? Azt is általában ott árulják, ahol k.tejet kapni? :-)Ed

  4. csíki sándor says:

    Szépen kinéző, izgalmas hatású étel. A napmártás, "Sun Sauce",egyébként egy amerikai napozó márka neve is. 🙂

  5. A kókusztejszín az sűrűbb, mint a tej, de a tej is megteszi. Sajnos az egész készletet felhasználtam, de olyan 6 dl körül volt összesen.

  6. Anonymous says:

    Nagyon ínycsiklandó. Két kérdés:kókusztejszín = kókusztej?a 3 doboz az mennyi dl-ben? Lehet kapni elég sokféle kiszerelésben kókusztejet.Köszi, Ed


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!