Fűszer és Lélek

Gyömbéres sárgarépa-krémleves

Az már nem fért volna a címbe, hogy vodkás is, és különben se tudom, hogy ez fontos információ-e, meg az a sejtésem, hogy ha a vodka kimarad, akkor se történik sok minden. Én minden esetre vodkásan ettem egyszer, és a recept szerint készítettem.
Olyan gyömbért sikerült vennem hozzá, hogy egy ujjnyi darabtól határozottan csípős lett. Szegény Moeséken ki is fogott, pedig nem ez volt a célom. Soha nem használtam még hasonlót, minta gyömbér esszencia lett volna! Ennek ellenére a mennyiséget továbbra is ajánlom, gondolom tonnánként egy deka gyömbér lehet ilyen intenzív és csípős.
Hozzávalók:
1 kis fej hagyma
4 ek vaj
1 kg sárgarépa (tényleg érdemes hozzá bio sárgarépát vásárolni, hogy a finom sárgarépa íz érezhető legyen!)
1 dl vodka
2-3 narancs leve
0,5 narancs héja
1 ujjnyi frissen reszelt gyömbér
1 kk curry por
só, bors ízlés szerint
víz összesen kb. 3 liter
A hagymát felkockáztam, és kevés sóval meghintve megdinszteltem a vajon. Közben megpucoltam a répát és felkockáztam. Rádobtam a hagymára, és kevergetve dinszteltem öt percig, ekkor öntöttem rá a vodkát.
Rányomtam a narancs levét, belereszeltem a gyömbért és felengedtem egy liter vízzel. Puhára főztem. Belereszeltem a narancs héjat is, majd leturmixoltam a levest.
Átszűrtem, felöntöttem annyi vízzel, hogy kellemesen sűrű legyen, utána fűszereztem és a curryt is belekevertem.
Tálalásnál vékony fűszervaj karikákat tettem a tetejére:
10 dkg puha vaj
0,5 kk tengeri só
2 ágnyi nyáron fagyasztott tárkonylevél apróra vágva(szárított tárkonyból nem lesz jó, ha nincs fagyasztott, akkor snidling és petrezselyem keverékét ajánlom, ebből lehet többet is tenni bele, mint a tárkonyból.)
A hozzávalókat összekeverem, alufólián hengert formázok belőle és egy napra a hűtőbe teszem.
Ezt a gyönyörű kis tálkát pedig Lila Fügétől kaptam, és imádom!!!

Címkék: ,

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. moes says:

    puding az eszed tokja 🙂 szerintem is isteni volt, csak nagyon csípett.

  2. Édes borral is el tudom képzelni, de a jó minőségű répa miatt nem tettem volna már édeset bele.

  3. Bálint says:

    Eszter, Névtelen, nekem is az alkohollal kapcs. lenne kérdésem: nem sok az az 1 deci vodka? Mennyire fog ez érződni? Őszintén szólva furcsa elképzelni egy (krém)levest, aminek egy ennyire erős alkohol érződik az ízén. Akkor csináljam inkább borral? Vagy kiszáll a tűzön az alkohol belőle?

  4. Mire megfőtt a répa, addigra az alkohol tulajdonképpen elillant, szinte alig lehetett észrevenni.

  5. nemisbéka says:

    A moesék egyszerűen pudingok :), baromi finom volt. Bálint: neeeem sok az :).

  6. Ha az embernek vannak barátai, nem kellenek ellenségek 😀

  7. Lili says:

    Vodka-Carotta leves. Ez a neve. Imádom! Egyáltalán nem sok bele az egy deci vodka.Viszont ha névtelen adna támpontot a boros verzióhoz, azt megköszönném. Én olyan 2 dl szamorodnival tippelem. Max. édes furminttal.

  8. Helga says:

    Nagyon megnyerő ez a recept. Azt hiszem ki fogom próbálni. Mostanában "rákattantam" a krémlevesekre. 🙂

  9. Varsányi Martina says:

    Pont múlt héten ettem gyömbéres tökkrémlevest, ami rettentő finom volt, enyhén pikáns a gyömbértől, frissítő és rendkívül laktató. Bár a receptet nem ismerem, gondolom hasonlatos a sárgarépa krémleveshez.

  10. Delish says:

    Nagyon jo ez a recept, en jo nagy adag friss korianderrel szoktam kesziteni a repakremlevest. Nekem pont ilyen a vajtartom es sotartom. Juj de szeretnek egy ilyen talat is! Butlers nem?

  11. Delish says:

    En jo nagy adag friss korianderrel szoktam kesziteni a repakremlevest. nagyon tetszik a te recid is. Pont ugyanilyen a vaj es sotartom. Jaj de szeretnek egy ilyen talat is!! Szep! Butlers nem?

  12. Anonymous says:

    A kedvenc levesem, de én édes borral ismerem.


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!