Fűszer és Lélek

Most komolyan…

Nem akartam az évet rögtön egy húzós témával kezdeni, főleg hogy kevés köze van a gasztronómiához, bár ha jobban belegondolok igazából mindenhez köze van, mindig kéne, hogy gondoljak rá, és az egész életemet meg kéne hogy határozza!
Sőt, most hogy leírtam ezt a butaságot, be kell látnom, a gasztronómiához nagyon sok köze van!
Mikor azon gondolkodtam, hogy írjak-e róla Fűszeresen, eszembe jutott, hogy a saját szüleim is csak ennyit tudnak a témához fűzni: Borzasztó! Ez valóban nagyon borzasztó!
Ők már hatvanévesen úgy érzik, nem tehetnek semmit, vagy ha tehetnének, akkor mit ér az a kevéske, és különben is, igazából nem is az ő problémájuk.
Ismerős?
Sok fiatal is ugyanezt gondolja, már ha gondol egyáltalán valamit a dologról.
Igen, a közelgő klímakatasztrófáról van szó. Arról, ami már el is kezdődött, de talán még van esély arra, hogy visszafordítsuk, de legalábbis lassítsuk.
Nekem a legrémisztőbb az egészben, hogy tíz emberből kilencet egyáltalán nem érdekel a dolog. Nem olvassák el a témában íródott cikkeket, nem beszélgetnek róla másokkal, nem teszek semmit a saját szintjükön. Tényleg semmit!
Úgy gondolnak rá, mintha arról beszélnének, hogy egy meteor csapódhat a földbe. Jaj, nagyon rossz lenne, de lássuk be, bármikor megtörténhet, nem tudunk mit csinálni, inkább ne is gondoljunk rá!
Nincsenek illúzióim, tudom, ezt a posztot is csak azok olvassák majd el, akiket eddig is érdekelt a téma…
Pedig olyan jó lenne, ha tudnának arról mások is, hogy az előre jósolt 4 fokos átlag hőmérsékletemelkedés a Kárpát-medencében 6-7 fokos lesz, és a klímakutatók azt jósolják, hogy 50 év múlva akár szicíliai is lehet az éghajlat Magyarországon.
Igen, itt jön be a gasztronómia. Nem akarok olajbogyót szüretelni, és szeretném ha a fiam se tehetné ezt meg Magyarországon.
Vagyis az erdeink kipusztulnak, hiszen se a fenyő, se a bükk, se a tölgy nem él meg olyan melegben és nyári szárazságban. El tudjátok képzelni a Bakonyt vagy a Zemplént fák nélkül? Vacak, szárazságtűrő bokrokkal?
Eltűnik a tavasz és az ősz (igen, már elkezdődött!) és télen sokat fog esni az eső (igen, ez is). Csakhogy nyáron aszály lesz, a gyümölcsfák is kiszáradnak.
Úgyhogy én eldöntöttem, hogy idén ellopom Jamie Oliver módszerét.
10 embernek beszélek erről, és megpróbálom rávenni őket, hogy ők is beszéljenek másik tíznek, hátha azok is továbbadják, hogy nem csak a kormánytól kell várni a megoldást, hanem nekünk is tennünk kell valamit, és ha mást nem teszünk, de legalább nem fogadjuk el a nylon zacskót a közértben, szelektíven gyűjtjük a hulladékot, egyszerre többen ülünk az autóba, stb, akkor is elkezdtünk valamit. Mert a legkisebb valami is sokkal több a semmitől!
Ha nincs ötletünk, hogy mit is tehetnénk, kérdezzünk meg egy nagycsoportos óvodást, ők most hála istennek nagyon otthon vannak a témában, remélem a szüleikre is hatással lesznek!
Egy kis irodalom:
http://holnaputan.org/
http://www.metoffice.gov.uk/
http://foldoninnen.blog.hu/
http://hvg.hu/Tudomany/20091206_eghajlatvaltozas_tiz_veszjel.aspx

Címkék: ,

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
 1. Anonymous says:

  Tök jó írás, tök jó ötlet!A Jamies folymatot valahogy hansúlyozhatnád a blogban, hogy feltünőbb legyen. Én csatlakozom, már csak 9 embert kell találnod!Pepe

 2. Krisztina says:

  ha tudok segíteni vhogy én is csatlakoznék, .. és az ötlet jóóó,ja és búék

 3. vera says:

  Természetesen, mint mindennek a klímakatasztrófának is több oldala van. Beszéljünk róla, de azért ne csak a hívők oldalait látogassuk, ha lehet.

 4. Moroandi says:

  Szoktam nézni a Travel Channelt, ahol bemutatnak olyan angol éttermeket és szállodákat, ahol szinte csak a helyben megtermő alapanyagokat használják fel a konyhákon. Sőt az egyik étterem csak olyan beszállítókkal dolgozik, akik biodízelt használnak üzemanyagként. Van hova fejlődnünk. Egyébként a magyar alapanyag használata nagyban segítene a mezőgazdaságunkon is.

 5. bodzazsuzsa says:

  Rázós a téma, akárhonnan nézzük. Mindenesetre aktuális, úgyhogy ne add fel, Eszter! Nylon zacskó ide-vagy oda, afrikai szilva stb. nap, mint nap tehetünk apró lépéseket előre, és bizony "bűnözünk" is, sokszor tudattalanul. Akkor is az apró lépések, a lepkeszárnycsapások viszik előbbre, tehetik jobbá világunkat.

 6. @ Csilla, természetesen.@ Vera, én úgy érzem, ez már nem hit kérdése, a klímaváltozás bizony tény. Azon lehet vitatkozni, hogy milyen hatással lesz, és mikorra, de a tényét nem lehet cáfolni.Minden esetre, szívesen fogadok ide linkeket is.

 7. Gina says:

  A szemétdíjhoz csak annyit:a kukánk talán negyedig van,mert szelektíven gyűjtök,komposztálok,mégis emelték a díjat.Csoda,ha sokan legyintenek rá?

 8. Orsi says:

  Örülök a bejegyzésnek, de lehetett volna kicsit határozottabb. A gasztronómiának több köze van a témához, mint elsőre gondolnánk. A fent említett szelektív hulladékgyűjtés, az afrikai helyett magyar szilva, meg a nejlon helyett textilszatyor csak egy-egy kiragadott példa, de hosszan lehetne folytatni a sort.Én például tudatosan azokat a termékeket választom, amelyek nincsenek agyoncsomagolva (pl. mért kell a teát filterenként papírba, ne adj isten fémfóliába bugyolálni? Nem elég, ha a papírdoboz belül aromazáró viaszos papírral bevont?)Nem mondom, hogy legyen mindenki vega (bár mióta láttam egy dok.filmet a csirkeiparról, én az vagyok), de bátran be lehet iktatni hetente 1-2 alkalommal húsmentes napot. A növényeket szinte teljes egészében felhasználjuk, míg egy marhának viszonylag kis része kerül az asztalra, a többi hulladék.Apropó, hulladék: arra is figyeljünk, mennyit vásárolunk, illetve főzünk – gyakran többet, mint amennyire szükségünk van. Rengeteg az etikátlan akció, amikor úgy kap kedvezményt az ember, hogyha többet vesz az adott termékből. És ha már itt áll a konyhában a maradék főtt rizs, nem dobom ki, hanem elgondolkodom, hogy másnap hogyan tudom felhasználni.Stb. stb. A változásokat nem Obama fogja elhozni, hanem az egyes háztartásokban indul el. És a legtöbb nem igényel anyagi befektetést, csak odafigyelést.

 9. Anonymous says:

  jo, irok en is errol a blogomon, bar nem gasztroblog, es nincs is nagy kozonsege, de azert megis par ember. en amugy szinten inkabb az eldobhato helyett moshato, illetve kevesebb vegyszer a haztartasban temakban vagyok jobb, de vannak egyeb terveim is. lehet meg blogot ajanlani a temaban? angol nyelven itt van ez: http://www.thecrunchychicken.com/ szerintem nagoyn jo, es elhivatott, aktualis akciokat szervez, amikhez lehet csatlakozni, pl mint telen a "csavard le a termosztatot" program… csak ha valaki topreng azon, mit lehet tenni, itt nagoyn sok otlet van. psz

 10. Anonymous says:

  Bocs mindenkitől, de a mondanivalómat inkább névtelenül vállalom…Ált. iskolában dolgozom, én magamat környezetvédőnek tartom. Van egy szakköröm, ami pont ezzel a témával foglalkozNA, de a gyerekeket egyszerűen képtelen vagyok berángatni. Sem filmek, sem játékok, sem vetélkedők nem keltik fel az érdeklődésüket ebben a témában. Sajnos, már ilyen idősen beléjük nevelték a "fogyassz,fogyassz és még jobban fogyassz" szemléletet. Nem számít semmi, csak, hogy menő holmijaik legyenek. Otthoni jobb példa nincs.A szelektív kukák csak dísznek vannak, de ha megkérdezem, hogy tudod-e honnan jön az áram, evidens válasz: a falbó' és ennyi! Nem is érdekli. Pedig pont az ő érdekében tenném én a környezetvédő tevékenységemet! Ezért???De az is vicces, hogy a településen csak nagy méretű kukákra lehet szemétszállítást fizetni. Szelektíven gyűjtök és a falu szeme láttára képes vagyok elcipelni a szemetemet a gyűjtőig. Így havonta egyszer teszem ki a kukát, de annyit fizetek, mint az, aki minden héten telerakja. Ez igazságos???Ja, és nincs zöldhulladék-lerakó… Az avart és egyebeket egybeszállítják a háztartási hulladékkal.És gazdagék azzal dicsekednek, hogy havonta 40 m3 vizet használnak el. Ez neki jó vicc, mert Ő ki tudja fizetni.És ez csak, ami egy perc alatt az eszembe jutott. És legyek kitartó és ne keseredjek el? Nehéz…

 11. Nagyon elszomorít amit írsz! A fiam nagy csoportos, és a logopédus mondta, hogy milyen szerencsések vagyunk az ovival, mert máshol már középsőben a fogyasztói társadalom rabjai a gyerekek, itt pedig nyoma sincs ennek. Szerencsére a téma iránt is nagyon fogékony, főleg most, h a tv-ben néttük az Egyszer volt a Föld 2009-es részeit.Nem tudom mit lehetne tenni, talán nem sokat, csak a magunk dolgait úgy intézni, ahogy a lelkiismeretünk diktálja.Pedig olyan jó lenne hinni, hogy az iskolásoknál még van remény!Talán egy egész hónapos nomád tábor kicsit észhez térítené őket, amikor magukra kéne mosni, főzni, sátrat állítani a viharban, de ezek szerint nem mennének el playstation közeléből 🙁

 12. Anonymous says:

  maradnal inkabb a kosher konyhanal. foglalkoznal inkabb a zsidosaggal, ne az antiszemita Jamie Oliverrel!no comment..

 13. dehogynem, beokádtál ide egy ilyen hülyeséget!

 14. Lili says:

  Eszter, ne etesd a trollokat, főleg az ilyen tahókat, akik névtelenül beokádják ide az agymenésüket!

 15. Kiskukta says:

  Én értem, és ezzel egyet is értek, csak változtatni nehéz az emberek hozzáállásán, de hátha már a gyerekeink már másként fognak cselekedni, ha ne látják otthon a jó példát legalább az oviban, iskolában hallják, csak remélni tudom, hogy ragad rájuk valami onnan is.

 16. irisz says:

  Hajrá! Hajrá! Én benne vagyok! 🙂

 17. Csilla says:

  Csak csendes olvasója vagyok a blogodnak, néha főzök a receptjeidből, nincs gasztro blogom, de most nem tudtam szó nélkül elmenni e mellett a post mellett. Ezzel a bolond fura idővel ami most az ünnepek alatt is volt, kismilliószor eszembe jutott, hogy mi lesz, ha így megy tovább. Nekem is az első szó ami eszembe jutott az volt, hogy borzasztó. Én romániában élek, és úgy gondoltam én is feltszek egy ilyen bejegyzést, kétnyelven. Sajnos nálunk még rosszabb a helyzet, alig pár helyen van szelektív hulladék gyűjtés és többynire ha van is végül egyhelyre kerül a szemét. a legtöbb embernek ha mondod akkor azt mondja örül ha meg él nem hogy erre is oda figyeljen. Sajnos környezetbarát tisztitószereket is csak nagyon keveset és kevés helyen lehet kapni. De attől én még hiszem, hogy kell róla írni, hátha páran azért csak felébrednek és gondolnak a következő nemzedékre és próbálnak a maguk kis környezetében valamit tenni. tényleg már az is valami, ha viszel textil szatyrot a bevásárláshoz, sok kicsi sokra megy. Bocsi, ha hosszú voltam. Ha megengeded a magyar változathoz idézek majd tőled és a fotót is elkérem ha lehet, ha nem akkor megírom én magam.

 18. Köszönöm Pepe, mindjárt változtatok is rajta egy kicsit!

 19. Hangya says:

  Kis kritika:Pár olyan receptet is pls. amit helyben termesztett alapanyagokból meg lehet csinánlni… Amíg egy átlagos adag kajához a hozzávalók pár liter gázolaj elfüstölésével jutnak csak el a konyhánkig, ez nagyobb segítség lenne egy gasztroblogtól, mint leírni, hogy a nylonzacskó az rossz, Mkay?

 20. Teljesen jogos kritika! Nekem ezen van mit javítanom, nem tagadom.Bevallom december 23-án szilvát is vettem, pedig dél-afrikából jött 🙁

 21. Anonymous says:

  Én meg úgy érzem, hogy ebben az országban semmi értelme ilyenekkel foglalkozni, úgy is minden civil kezdeményezést tönkretesz az épp aktuális kormány, legyen az bármelyik!

 22. Anonymous says:

  Ja, és a kommentelőnek üzenem, hogy minden alapanyag termesztett 😀

 23. Erről beszéltem: vagy olyan olvassa el, aki benne van, érti hogy milyen jó is lenne a közelben termő zöldségeket ennünk, stb, vagy olyan poénkodik akit nem érdekel 🙁

 24. Nova says:

  Teljesen egyetértek veled. A legrémesebb, hogy, amikor erről beszélek a barátaimmal, családommal, általában ilyenek a párbeszédek:-Miért nem mész gyalog, mikor csak néhány utcányit kéne menned (vagy, ha ja a tömegközlekedés stb)-Nem ettől a kocsitól szennyeződik be a levegő, majd ha Kína (USA stb) leállítja a légszennyezést, akkor blablaPedig éppen ez az, amíg másokra mutogatunk, tényleg nem változik semmi :(Nekem különben a figyelemfelhívó plakátok tetszenek nagyon, meg újrahasznosított pólók, táskák, matricák, mint például az ARC-ról, amikor a pingvin benéz a hűtőbe, és megkérdezi: home? Ezek üzenetet hordoznak, és elgondolkodtatnak.

 25. Bombadil Toma says:

  de jó!:) napok óta gondolkodok valami hasonló poszton a blogomba, persze inkább gasztronomiai volnalon megközelítve, de még nem volt kedvem nekiülni és megírni…

 26. Aná says:

  Engem nagyon érdekel a téma szoktam ismerősökkel erről társalogni. Sajnos viszont azt tapasztalom, hogy ehhez a felfogáshoz valamiféle értelmiségnek kell lenni, hogy legalább szelektíven gyűjtsék a szemetet. Én panelházban lakom. Borzalmas. Amíg sajnos fenn hangon az alkoholista azt kérdezni, minek azt? Meg ha szórólapgyűjtőben mindenféle más szemetet is elhelyeznek addig nem sok reményt látok a javulásra. Pedig ha jobban belegondolunk még a saját pénztárcánkat is kíméljük mert akkor kevesebb szemétért kevesebb szemétszállítási díjba kerül. Nálunk is azt csinálja ezt akinek van ehhez felfogása.

 27. Ildiko says:

  Kedves Eszter,olvass még a témában, és kiderül valószínűleg számodra is, hogy ez a klímakatasztrófa kampány is egy szép nagy átverés _ebben_a_formában_. DE ettől még fontos odafigyelnünk a környezetszennyezés csökkentésére, és nagyon sok mindent tehetünk, ahogy írod is (eldobható helyett mosható, kevesebb vegyszer, kevesebb felhasznált energia – fontos konyhai vonatkozások pl.).A globális felmelegedés zaja mellett viszont egy sokkal kézzelfoghatóbb problémáról nem hallani: a biodiverzitás, azaz biológiai sokféleség súlyos csökkenése. Hogy újra kellő figyelem irányuljon erre a témára, 2010. a biodiverzitás védelmének nemzetközi éve.

 28. Anonymous says:

  Nem értem mért olyan rossz ez,hiszen eddig sem a magyar almát vagy a szőlőt vettük meg a piacon.Hiszen a magyar mezőgazdaság igy is haldoklik a magyar termék örült drága igy inkább az olcsobbat vettük,vesszük meg.lásd:fokhagyma (kinai).se ize se bűze:)Azt gondolom ,hogyha oliva vagy banán termelő ország leszünk az nálunk sem lesz olcsobb és ugyanugy az olasz vagy a spanyol narancsot vagy banánt vesszuk meg.A helyzet a piacon nem változik csak átalakul, nincs más választásunk csak alkalmzkodni,mint ahogy eddig is tettük.Ez a mi Hazánk Őváltozik nekünk is kell.A természetel nem érdemes vitatkozni Ő az erösebb.

 29. jehudit says:

  Jó és izgalmas téma. Én hiszem, hogy a környezettudatosságra való nevelést már ovis korban el kell kezdeni. Sajnos felénk erre nincs igény az oviban. Az óvónők nem hajlanak rá. Nem baj, mert mi itthon szelektíven gyűjtünk, komposztálunk, nem égetünk műanyaghulladékot. A gyerekek téli mandarin evéséről viszont már kevésbé szívesen mondanék le. Bizony hónapokig nem lehet kizárólag almát adni. Mi ilyenkor örülünk a déligyülölcsöknek. Érdekességnek itt egy cikk:http://www.hetek.hu/hatter/200912/bloff_a_globalis_felmelegedesAztán hogy hol az igazság?

 30. jehudit says:

  Egyébként én arra hajlok, hogy igenis abnormális lett a klímánk. Decemberben tavasz van. Ősszel nyár. Nyáron meg szinte mediterrán hőség. A költöző madarak már nem mennek el…….Csak fura a fenti cikkben az, hogy ennek ellenére már van aki cáfolja a klímaváltozást.

 31. JOLI ZÖLDKOSARA says:

  Kritika helyett cselekedjünk és biztassuk egymást. Szerintem minden ellenállás ellenére egyre több tudatos ember van köztünk, rövid idő és mi leszünk többen. Igenis verjük a dobokat ez ügyben minél hangosabban. Egyébiránt Jamie legújabb könyvében azt is leírja, hogyan juthatunk hozzá az ételeink elkészítéséhez, a legfrissebb zöldségekhez, úgy hogy egy deka gázolajat sem égetünk el. Mégpedig úgy, hogy magunk termeljük. Szenzációs alapműnek tartom, ugyanis a recepteken kívül az is le van írva, hogyan gyújtsunk tüzet a magunk készítette "grillsütőben", valamint útmutatást kapunk az elejétől a végéig a zöldségek és gyümölcsök megtermeléséhez.

 32. Anonymous says:

  Mint egykori szubtrópusi dísznövénykertész, lehetőséget látok a dologban. Édesbortemelő tokaji tudásunk még jól is jön majd a mediterrán stílusú borok készítéséhez. Gondoljuk csak meg, flamingók köröznek majd a Kopasz hegy felett és senkinek nem okoz majd gondot a téli tüzelő, a módosabbja sem vágyik örökké délszaki napfénybe nyaralás alkalmával. Nálunk is megterem majd a olasz paradicsom, saját olajfáról szedjuk a bogyót, a kopár hegyoldalra pedig visszatereljük a nyájakat és isteni sajtokat ehetünk majd szieszta idején. :-)))zp

 33. dortimcsi says:

  Csak jó lenne, ha ezeket az információkat nem blogokból, utána kutakodva hallhatnánk, hanem a mindenkori kormányzati kommunikáció is nagyobb hangsúlyt fektetne rá. Ha nem hülyének néznék az embert, hanem felvállalnák azt, hogy mennyire jelentős változások előtt áll éghajlatunk. Mert míg ezzel, csak egy elenyésző kisebbség szembesül, addig nem lesz probélma.Egyszerre többen ülünk autóba? A budapestiek többet használhatnák a tömegközlekedést,esetleg rövidebb távokon a saját lábukat.Egyszerű vidékiként mindig elcsodálkozom mennyit sírnak a fővárosiak, mennyire rossz is a tömegközlekedés…akkor jöjjön le mondjuk a déli határvidékre, és máris szebbnek látja…A budai hegyekből is 20-30 percenként járnak a buszok, hogy a pesti villamosok, trolik néhány perces követési idejét ne is említsem. Itt, egy Szeged szintű városban az már örömteli ha 8-10 percenként megy a villamos, troli…Ha pedig a kisvárosomból akarok, a 30 km-re lévő Szegedre bejutni,akkor általában 30-60 percenként van erre lehetőség. De ha vasárnapi ebédről jövünk haza a 15 km-re lévő faluból,akkor két választás van: 13:10 vagy 16:50….esetleg még később…Sokszor elgondolkozom egy fővárosi miképp érezné magát, ha Budapesten is hasonló időközönként lehetne egyik helyről a másikra eljutni.Szóval azzal is lehet tenni, hogy a tömegközlekedést választjuk,esetleg gyaloglunk. ( számomra a másik, vicces dolog: ha már használják a tömegközlekedést,akkor 1-2 megállóra. Legutóbb a 20 éves pesti rokonom javasolta, hogy akár jegy nélkül is szálljak fel a Jászai Mari téren, és menjek a Nyugatiig…Ekkora távolságra minek bármilyen eszközt is igénybe venni? )És persze jó lenne abban is biztos lenni, hogy ha valamit teszek a környezetemért, ( pl. szelektíven gyűjtöm a szemetet..) akkor az ér is valamit. Mert nem a többi szemét közé kerül ömlesztve.

 34. Anonymous says:

  Azért akinek van esze, az tudja, hogy ez csak egy HOAX volt, amit pont egy zsidó szervezet csinált. De ha nem, akkor itt a sztori:http://www.jewcy.com/post/retraction_jamie_oliver_not_training_be_shochet

 35. Jucy says:

  A probléma velünk van. Az emberekben nem él a környezettudatosság. Ill. hiába él 1 milliárdban ha a többiben nem. Megjegyzem épp ma vizsgáztam környezetvédelemből 🙂 És egy félév utáni összefoglalás: hogy magunk alatt vágjuk a fát.A tánc és dráma mellett lehetne környezetvédelem óra is a sulikban, akkor lehet változna a világ, addig pesszimista maradok e téren. Emellett persze én is beszélek róla, mert kell még ha süket füleknek mondjuk is.

 36. Vali says:

  …azért örülök annak, hogy úgy tűnik, tévedtél, Eszter. Jobb az arány, mint tízből kilencet ne érdekeljen…A hozzászólások mennyiségéből legalábbis ez a benyomásom.:) Nem vagyok véresszájú "zöld", de ahol lehet, magam is "osztom az Igét", hátha – amit Te is felvetettél – megfog egy-két embert…hiszen olyan kevés kell(ene), hogy sokkal jobb és élhetőbb világban éljünk!:)

 37. anyahajó says:

  Sokat beszélgettünk egy időben erről a témáról a meteorológus öcsémmel, kíváncsi voltam, hogy látja az, aki adatokat is tud, nemcsak a propaganda ellenőrizhetetlen szövegeit hallja. Két dolgot mondott, az egyik vigasztaló: hogy a Föld már eddig is nagyon sok mindent "túlélt", és érdemes bízni benne. A másik viszont elszomorító volt: hogy bármennyire megtesszük a magunk apróságait, igazából globális szinten az lenne a fontos, hogy a nagyüzemek foglalkozzanak a klímavédelemmel, mert a mi kihúzott telefontöltőnk tényleg csak észrevehetetlen csepp a tengerbe. Magyarul fontos minden apróság, de baromira nem elég. Továbbmennék: amit igazából tenni kellene, az egy olyan gondolkodásbeli átalakulás, hogy pl nem a gazdasági növekedést istenítjük, mert épp ez az, ami miatt iszonyat sok fölösleges terméket állítanak elő. Más kérdés, hogy a fogyasztás visszaszorításához olyan radikális átkapcsolás kell az agyakba, aminek én semmi realitását nem látom sajnos. Hát, ez nem túl optimista komment, bocs. A másik: a magyar zöldségek vásárlásának lenne egy szuper módja: egy városi család egy vidéki családtól megveszi a télre való krumplit, almát, hagymát, nyáron is a gyümölcsöket. Mákom lenne, családon belül megoldható lenne a dolog, mindenki jól járna, a nyírségi almának íze is van, nemcsak színe. De itt jön a baki: majd 100 m2-es lakásban lakunk (albérlet, tehát átalakításokat nem tehetek benne), de mert nincs se pince, se hűvös kamra, ahol lehetne tárolni a terményeket, dugába dől az egész. És azt hiszem, a kamra hiányának problémájával nagyon nem vagyok egyedül. 🙁

 38. DJS says:

  Hát én örülnék neki, ha a klímaváltozás után a legnagyobb problémánk az lenne, hogy olajbogyós recepteket kell találnunk…

 39. nyarikonyha says:

  Szia Eszter! Egyet lehet tenni:beszélni, beszélni, beszélni. Előbb, utóbb el kezdenek gondolkodni az emberek. Saját tapasztalat: a tizenévesek sokkal jobban értik/érzik a környezettudatosságot. Mindenkinek minden apró cselekedete számít.Köszönjük Eszter!

 40. juli says:

  Kérdés, kinek mi a környezettudatosság? Szelektíven gyűjteni, de utána autóba pattanni? Kevesebb holmit venni és inkább megjavíttatni az elromlott dolgokat vagy felelőtlenül vásárolgatni és abban "tudatoskodni", hogy csomagolóanyagot már nem pazarlunk?….

 41. Lili says:

  Juli, persze lehetsz cinikus is, mert valóban az lenne a legjobb ha mondjuk szelektíven gyűjtenénk, az után a kevés megvásárolt apróság után, majd haza kerekeznénk, de annak aki semmit nem tett eddig, annak bármelyik dolog nagy előrelépés az általád felsoroltak közül.

 42. Valami hasonlót akartam írni, de Lili megelőzőtt.

 43. marky says:

  A legocsmányabb az az egészben, hogy már most rendelkezésre áll az a technológia, amivel pl. az emberiség elektromos energia szükségletének 100%-át ill. a fűtéshez szükséges energia 100%-t ténylegesen megújuló energiával (nem biomasszának nevezett erdőirtással, hanem pl. napenergiával és ésszerűen felhasznált szél- és vízi energiával) tudnák előállítani.A közlekedési eszközöknél is megoldható lenne a szénhidrogénfogyasztás visszafogása pl. egy jól működő tömegközlekedési hálózattal, vagy az áruk fölösleges utaztatásának megadóztatásával.A hidrogéncellás megoldás sajnos még nem tökéletes, de szerintem ha néhány fejlettebb állam komolyan venné a dolgot, biztos hamar üzembiztossá lehetne tenni azt is, csak sajnos a pénz és a hatalom kulcsa az olajüzlet, de az atomlobbi ill. az egyéb lobbik túl erősek.Egyébként talán már írták, de az emberi CO2 szennyezés több mint feléért az USA és Kína felel, főleg a szénerőműveik és másodsorban a sok gépjárművek miatt.A Föld persze ezt is túléli majd, de kérdés, hogy milyen áron…

 44. libelle says:

  Èn szintén csak olvasgatok a blogodba. Ellenben a téma égetö, ugyanis nem öt percel vagyunk tizenkettö elött, hanem erzésem szerint már tizenkettö után vagyunk. Ami engem megörjit ebben az országban, hogy egy esetleges adócsalás ugy van megoldva, hogy ja ezt csinálja a kormány is. Amennyiben rákérdezek, hogy amennyibe a kormány leugrik az Eiffel toronyból akkor a speciell emlitett személyek szintén azt teszik?? Na ja, erre csak nagy hallgatás, vagy pedig a magyarázat, hogy ezt nem lehet igy megmagyarázni. Teljesen agressivé tesz ez a flegmatizmus, hogy majd a kormány az aki ezeket a problémákat megoldja!!! O a jó ötéves terv. Jogaink naná, kötelezettségek??? phu, az micsoda??? Igaz az nagyon amit leirtál Kesves Eszter nekünk kell elkezdeni ezt a Planétot továbbra is ápolni a florát és faunát védeni. Miert kell egy csomó mérget és vegyszert elhasználni, hogy tiszta legyen a házam??? ECET és FÖZÖSZAPPAN ezt perfektul megoldja. ezen kivül még rengeteg mindent lehet azert tenni, hogy az élet minden élölénynek kellemesebbé váljon ezen a bolygón. De menj ki a házad elé és nézd csak meg az autokat hatalmas Land Rooverek és más hasonlókat látsz, a lényeg jo nagy legyen és kielégitse prestige vágyát az embereknek. Mennyi benzint fogyszt és hogy szennyezi a levegöt, tja, ez kevés embert érdekel. Szivélyesen Liebelle

 45. Kati says:

  Vannak ám jó kezdeményezések, méghozzá "alulról jövők". Pl. a Jövőre szabadegyetem http://www.jovore.org Érdemes megnézni a honlapot, sok link szerepel rajta, és a korábbi előadások is fel vannak töltve videón. A mondd el 11 embernek módszer működik és begyűrűzik. Én hiszek benne.Eszter, a blogod egyébként a kedvenc magyar gasztroblogom!

 46. Szia Kati,örülök, hogy szereted a blogomat.Tetszene a szabadegyetem, de engem sajnos nem látnának szívesen:"A szabadegyetemre érettségizett, katolikus, református és evangélikus fiatalokat várunk.":-(

 47. anyahajó says:

  Eszter, azért ott van az az "elsősorban" szó – nem hinném, hogy hazaküldenének 😀 Különben ahogy néztem a tematikát, volt világvallásokkal kapcsolatos előadás is. Fiatal meg vagy, ez nem kérdés 😀

 48. Na jó, de mi van, ha külön sorba kell ülnöm? 🙂

 49. Kati says:

  Tényleg csak "elsősorban". De ez nem azt jelenti, amit te gondolsz. Aki nem csak úgy él bele a világba, hanem felvállal egy valahová tartozást, gyökereket, hitet (ha van), az általában többet is tesz azért, hogy jobbá válljon. Ezért a specifikás meghívás. A megkülönbözetetés ezen alapul, és a szervező katolikus kötődése indokolhatja csak, hogy nem gondolt szélesebb körökre. Tulajdonképpen már az is nagy szó ebben az országban, hogy ökumenikusnak hirdetnek valamit, még akkor is, ha nem elég szélesen értelmezték. Külön sorba ültetésről pedig végképp szó sincs.A videók pedig jók, ha van időd(tök) meghallgatni, akkor az első és a harmadik előadás volt eddig a legjobb (teljesen tudományos, vallásmentes) 🙂

 50. rolvisa says:

  Ennyi hozászólás4 Látod él ez a téma.Csatlakozom, illetve már megszállott vagyok ebben a témában.Egy kisfaluban élek, ahol nincs szennyvíz elvezetés.Szippantás van, már aki kéri.A kertek alá nyomatják (lehet kapni szennyvíz szivattyút!!!)büz van minden nap, ami rátelepszik a növényekre is.Mindent eléget a falusi ember, ami csak meleget ad.Borzalmas a helyzet. A vezetőség, meg semmit nem lép.Hiába tanulja a gyerek az iskolába , mi a jó, ha a szülőtől mást lát odahaza.Szigorú fellépés szükséges.Most a gyógyszertárak indítottak harcot,-Ne kérj zacskót- vagy valami hasonló jelmondattal.Nagyon okos dolog.Igaz ma szakadt ki a kezembe egy tele papír táska.Jót kellene gyártani, hogy használhassuk.

 51. Mari says:

  Nagyon jó bejegyzés volt, már most 59 ember kommentelt hozzá, legalább ennyi csak olvasta. Mindenki kicsit elgondolkodik rajta, milyen kis dolgokkal segíthet a folyamat lassulásához. Pl. a karácsonyi ajándékokat nem csili-vili papírokba csomagolta.

 52. Anonymous says:

  De az azért megvan ugye, hogy ez egy komikus?A másik, hogy senki nem magáért a bolygóért aggódik, hanem a környezetünkért. Nem kéne el bagatelizálni 🙁

 53. Pataki Márk says:

  Üdv!Itt egy érdekes (más) megközelítés bolygónk megmentésével kapcsolatban:http://www.youtube.com/watch?v=8zXo7LKXs3g

 54. panyizsuzsi says:

  Ez nem HOAX. Hetes Zsoltnak hallgasd meg egy előadását, amiben szépen levezeti az egészet. Ez a reális jövő, közeljövő (max. 20 év).További részletek itt: http://ffek.hu/

 55. B says:

  Hát hol is kezdjem… Mindenekelőtt szeretném leszögezni, hogy tényként fogadom el a klímaváltozást, azt is elfogadom hogy az emberiség is rátett egy lapáttal, kell tenni (és teszek is) az emberiség környezet terhelő hatása ellen, DE azért az nem úgy van, hogy 200 éve elkezdtük pöfögni a szén-dioxidot és bumm most meg klímaváltozás… Ez egy kicsit összetettebb folyamat annál, mint hogy sok szénhidrogén eltüzelése -> felmelegedés… A jégkorszak az az állapot, amikor a Föld pólusait jégtakaró borítja. Jelenleg is jégkorszak van, csak most egy felmelegedési periódusban vagyunk (már jó ideje, nem az ipari forradalom óta). A Föld töténetében kevesebb ideig volt jégkorszak ("hűtőház állapot"), mint nem-jégkorszak("melegház állapot"). Sokan hivatkoznak a felmelegedés "hirtelenségére" vagy "gyorsaságára", szerintem nincs olyan aki megélt már egy ilyet, és tudná, hogy a földtörténeti múltban pontosan hogy zajlott egy ilyen felmelegedés (persze olyan van, akinek nagyobb rálátása van az ilyen dolgokra, és ő nagyon ért ehhez, mert ez a szakmája). És nem tudom, hogy hányan vannak (de biztos vannak), akik tudják, hogy mi(k) lesz(nek) a pontos következményei vagy hogy mi fog történni az elkövetkező néhány év(század/ezred)ben. Szerintem ez nyílt kérdés és a Föld elég bonyolultan és összetetten működik. Jégkorszak volt már korábban is (és szerintem lesz is még), hogy most mi fog történni… A biodiverzitásról. Egyes elgondolások szerint ilyen lehűlések utáni meleg időszakok nyitottak teret az élővilág elterjedéséhez, változatosabbá válásához (a diverzitás növekedéséhez)… De tudni kell, hogy sok esetben ezt bizony egy kihalási esemény előzött meg… de a kihaltak helyére új élőlények kerülhettek, amik alkalmazkodtak új környezetükhöz és változtak, új fajok, nemzetségek stb. jelentek meg. Ha elfogadjuk a természet törvényeit, akkor látnunk kell, hogy fajok tűnnek el és újak jelennek meg, és ez így van jól. Ha ez nem lenne, hogy alakulhatott volna ki bármilyen új élőlény? Ez nem azt jelenti, hogy halomra kell ölni az állatokat vagy írtani a flórát, hanem hogy vigyázni kell, hogy az emberiség minél kisebb hatást gyakoroljon környezetére. Az ember hatása nélkül is tűntek el fajok, az a baj, ha valamit az ember tüntet el.Szerintem a legnagyobb baj, hogy a tájékoztatás nem teljes körű (mert ugye a katasztrófa hír, de arról nem szól a fáma, hogy ennél már melegebb, hogy a szén-dioxid tartalom már magasabb , hogy a tengerek vízszintje magasabb is volt). Nem csak azt kell mondani, hogy baj van meg hogy most mi lesz, hanem azt is, hogy miért, és rá kell venni a társadalmat a reális gondolkodásra. Meg kell ismernünk jobban környezetünket és annak minél pontosabb működését. Változtatni kell, és ehhez "áldozatokat" kell hozni… Pl. kicsit többet sétálni a szeméttel a "színeskukákig"; érdemesebb drágábban megvenni az energiatakarékos égőt, mert kevesebbet fogyaszt és tovább jó; zárjuk el a csöpögő csapot, kapcsoljuk le a villanyt, ha nem kell; vegyünk fel otthon hosszúujjast és akkor nem kell még 25°C sem a lakásban; válasszuk a tömegközlekedést az egyéni autózás helyett.Úgy kell élnünk, hogy minél kevésbé befolyásoljuk a környezetünket (és ismerjük azt).Kiváló post, Eszter! Köszönet érte! : )Hú, de hosszú lett…http://www.scotese.com/climate.htmhttp://strata.geology.wisc.edu/jack/

 56. Márk says:

  Szia Eszter!Be kell valljam, hogy már kezdtem kevesebbet olvasni a Fűszerest, mert egyre kevesebb volt a recept, és több a más téma, ami egyáltalán nem baj, de én az előbbiek miatt vagyok olvasója a blogodnak meg a könyvednek is.Amikor megláttam, hogy ez megint egy nem receptes bejegyzés, akkor az első reakcióm az volt, hogy "a fenébe is, már megint…". De aztán láttam a témát és ennek viszont megörültem! Jó, hogy erről írtál!Kicsit talán populáris, de az érdekteleneknek kedvcsinálónak bejöhetnek Al Gore könyvei a témában:http://www.climatecrisis.net/üdvM.

 57. Dimanni says:

  A klímaváltozás egy természetes folyamat, mindig is volt és lesz is. A témában jártas, elismert tudósok szerint az ember túl kicsi ahhoz, hogy bármilyen befolyással lehessen erre. Én ezzel maximálisan egyet is értek. Ugyanakkor a környezetünk megóvása fontos feladat, leginkább épp saját magunk miatt. Én nem szeretnék térdig járni a szemétben és azt mutogatni a gyerekeimnek, hogy "itt valaha erdő volt", és mindezt persze légzőkészülékkel a hátamon…Családommal eddig is igyekeztünk minél többet tenni a környezetünk megóvásáért, de ez az év az életvitelünk teljes átalakításának a jegyében zajlik majd. A saját érdekünkben. A tágabb értelemben vett családban viszont sokan tesznek az egészre. A környezetemben pedig az idősebbeken vettem észre, hogy teljesen érdektelenek a témával kapcsolatban.

 58. Zsiri says:

  Sajnos elkeserítő a mai helyzet, és sokan gondolkodnak úgy, hogy ha én szelektíven gyűjtöm a hulladékot, attól semmi sem változik, mert egyedül vagyok. Részben igaz, de ha az az egy ember sem teszi, akkor végképp nincs miről beszélnünk. Párommal sokat járunk Pécsre Gödöllőről, és ez bizony sok benzint jelent, sok kipufogógázt, de mégis. Amikor a vonatjegy kb 2szer annyiba kerül, mint az autózás két fő részére, plusz időben is majd egy órával többet vesz igénybe, akkor azt mondom, hogy elkeserítő a helyzet… Annyit viszont mindig megteszünk, hogy megpróbálunk mindig minél több embert beültetni, hogy még gazdaságosabb legyen az út.A klímaváltozás elkezdődött, ez tény, és sajnos szakemberek szerint is majdnem visszafordíthatatlan. Azért majdnem, mert akkor lehetne talán érzékelhető eredményre jutni, ha mindenki mindent kikapcsolna, a világon az összes üzem, és autó leállna, és várnánk csendben… De még ekkor sem biztos. A természet lassan megelégeli az ember pusztító tevékenységét, és drasztikusan fogja helyreállítani a dolgokat. Teljes "nagytakarítással"…

 59. ingrid (plüsséf) says:

  én annyira szeretném egyszer egy, a témában jártas, elismert tudós írását olvasni arról, hogy minden szép és jó, és természetes ami körülöttünk zajlik. valami hivatkozás jó lenne, mert enélkül csak önmagunk mentegetésére jó ez a szöveg. és persze ki dönti el, hogy ezeknek az elismert tudósoknak van igazuk, vagy azoknak akik a klímaváltozás létező problémaként értékelik?..http://hopenhagen.org/mission

 60. ingrid (plüsséf) says:

  ja, elnézést, azzal kellett volna kezdenem, hogy hasznos írás, szuper dolog, hogy számodra (és józan gondolkodású emberek számára) fontos témára is felhívod a figyelmet, akkor is, ha az nem illeszkedik 100%-osan a blog tematikájába

 61. Igen, én is úgy érzem, hogy csak magunkat mentegetjük. De végül is az teljesen mindegy, hogy elhisszük-e a klímaváltozást, ha léegalább a környezet szennyezést elhisszük (persze ezt nem kell hinni csak kimenni az utcára, vagy egy kicsit sétálni az erdőben). Ha a környezetszennyezés ellen akar tenni valaki, az majdnem ugyanaz, én annak is nagyon örülök. :-)Ez a blog már az elején is mesélősebb, beszélgetősebb volt, nem 100% gasztró. És ilyen is marad, mert annak a pár témának, ami mondjuk hetente írásra késztet 1-2szer nem kell új blog a sok recept között. Mindig is zsólt a családról a hitről az utazásról, borokról, barátokról, természetről.Persze valamilyen szinten minden kötődik kicsit a gasztronómiához.

 62. Tami says:

  Eszter, így jó ahogy van! Imádom az írásaidat, ha megfordul az arány én azt ios imádni fogom!

 63. Megváltozni nem fog, de lesznek más írások is.

 64. Gina says:

  Csak annyit fűznék hozzá,hogy az egy dolog,hogy mit mondanak az "okosok",mert nem minden igaz.Amióta energia takarékos égőket használok,több lett a fogyasztásom.Most cseréljem vissza?

 65. :-)Én nem használok energiatakarékos izzókat, mert megfájdul a fejem a fényükben. Sok apró helyi világitásom van, a nagy csillárok ritkán égnek, igaz azokban nagyon sok izzó van, a könyhában 12, a nappaliban 13.

 66. Erről jut eszembe, néha belátni olyan lakásokba, ahol a régi sokégős csillárokban mindössze egy energiatakarékos körte pislákol, és akkor mindig olyan öngyilkosság hajlam tör rám :-)Nem véletlen, hogy a skandinávok a depresszió elkerülésére (sokat isznak) sok gyertyát gyújtatank a téli estéken. Kell a meleg fény az emebreknek!

 67. Gabcsi says:

  Ilyenkor annyira elönt a boldogság, szeretem az ilyen témájú cikkeket!Mi a múlt év márciusában ültettünk a telkünkön (ami egy szántó volt eredetileg) 3500 akácfát, és 1000 szilfát, ami honos kishazánkban, főleg itt a Dél-Alföldön.Energiatakarékos égőket használunk, amitől nem fájdul meg a fejünk, mert az olvasáshoz az éjjeli lámpában nem az van :)Komposztálunk, és szelektíven gyüjtjük a szemetet (hiába, mert a szeméttelepen egybe-öntik).Ja, és ami a legjobban megédesíti az életünket: nincs gázunk, ígyhát nincs gázszámlánk sem…, fával fűtünk. Sajnos még nincs napkollektorunk, de szélgenerátoron már agyalunk, csak elég költséges lenne, és ebben az országban nincs rá állami támogatás, ígyhát az még távoli terv!Egy nagy bűnünk azonban van, 2 autót használunk, és szélessávú internettel szennyezzük a légteret :)Kerékpárút hiányában nem használunk bicót, mert a városközpont 8 km-re van, és veszélyes manőver lenne…Mindenkinek szép napot, és támogatom a kezdeményezést!!!

 68. Dimanni says:

  Szerintem a klímaváltozást ma már senki nem vitatja, inkább az ember szerepét, de ez nem is fontos. A tudósok mindig vitatkoztak és biztosan fognak is még jó sokáig. A lényeg szerintem az, hogy mindenki tegye meg, amit a saját környezetében meg tud tenni.Az óvodásokkal kapcsolatban: nem minden ovist tanítanak környezetvédelemre, még óvodán belül sem minden csoport egyforma, ez nagyon óvópedagógus függő. Az én középső fiam olyan iskolába jár, ahol a pedagógiai program része a környezetvédelem, és ez az egész iskolán látszik, kívül-belül. Nincsenek pl. műanyagok, a gyerekek saját maguk készítik természetes anyagokból a tolltartóikat, a furulyatokokat maguk kötik, horgolják,a szemetet szelektíven gyűjtik és náluk nincs kenyér maradék a szemetesben, mert a kenyeret – ez lehet, hogy egy nagyon rossz szó lesz – tisztelik. Maguk is vetnek búzát földművelés epochán (órán), amit később, amikor ideje van, learatnak, megőrölnek, kenyeret sütnek, stb… (Pesten élünk :-))De ezek csak példák, hosszan lehetne sorolni, mi minden tartozik náluk a környezetvédelem alá. Ugyanakkor a lakhelyemen ismerek olyan anyukát, aki a szemem-fülem hallatára mondta az ovis fiának az utcán, hogy ha megette a rudit, akkor dobja el a papírját. Ő maga is rendszeresen szemetel…Na jó, befejeztem, nem akarok regényt írni. Én írok egy bejegyzést a környezetvédelemmel kapcsolatban, bár nem sokan fogják elolvasni, de a kevés is több, mint a semmi. 🙂

 69. Lehet, hogy nem mindenhol tanítják az ovikban, de benne van a kötelező "nemzeti alaptantervben" aminek az ovis nevét nem tudom, h nagycsoportban kéne ilyesmivel foglalkozni.

 70. B says:

  ingrid (plüsséf): azt nem hiszem, hogy sokan azt írnák, hogy ami most a klímával történik, az jó, de hogy természetes az biztos. Itt egy riport Dr. Kordos Lászlóval a Magyar Állami Földtani Intézet igazgatójával: http://www.nol.hu/noller/20090824-no_titleNem kell hinni az "okosoknak", mindenki azt gondol, amit akar, bár szerintem relevánsabb egy olyan forrás, aki 20-30 éve ezt kutatja, mint egy olyan, akit úgy felvettek az aktivisták közé…

 71. Brumi says:

  A húsipar iszonyú nagy mértékben felelős a klímaváltozásért, aminek több oka van, pl. a húsállatok iszonyú nagy mennyiségű metánt bocsájtanak ki, az állattenyésztés nagyon nagyon nagyon sok vizet emészt fel, a húsállatok eszik meg azt a gabonát, terményeket, amit közvetlenül is felhasználhatnánk, és nem csak a terményeket, hanem pl a halak is vészesen fogynak emiatt amióta halliszttel etetik pl a csirkéket, stbSok intformációt lehet erről találni, szerintem érdemes tájékozódni róla. Itt van pl két forrás:http://www.livablefutureblog.com/2009/08/how-much-does-us-livestock-production-contribute-to-greenhouse-gas-emissions/http://www.guardian.co.uk/environment/2008/sep/07/food.foodanddrink


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!