Fűszer és Lélek

Lencsefőzelék nagyanyám módra

Erdőbényei nagyanyám készítette így a lencsefőzeléket minden újévre. (oké, ő nem turmixolt)
Nem hiszem, hogy egy tipikus Tokaj-hegyaljai recept lenne, inkább hallhatta valahol, de nagyon szeretjük azóta is. Nálunk is készül lencse minden évben, egy hagyományos, és egy modernebb változat, a narancslekváros lencsesaláta. Ezzel a két recepttel kívánok boldog új esztendőt minden kedves olvasómnak!

Hozzávalók:
50 dkg lencse
1 nagy fej hagyma
3 babérlevél
1 ek liszt
2 ek zsír vagy olaj
2 ek mustár
2 ek méz
1 szál csípős füstölt kolbász
3 gerezd fokhagyma
ecet ízlés szerint

A hagymát nagyon apró kockákra vágom, és az átválogatott, megmosott lencsével felteszem főni annyi vízben, amennyi ellepi. Beleszórom a babérlevelet és megsózom. Miközben fő, a levét mindig pótolom. Mikor megfőtt, kiveszek egy merőkanálnyit, és leturmixolom, majd visszaöntöm a lencsére. Persze nagyanyám ezt a lépést kihagyta, de én nem szeretem ha olyan vastagon van berántva valami. A zsírból, lisztből és fokhagymából rántást készítek, és berántom vele a főzeléket. Ha kell utána sózom, és borsozom. Belekeverem a mustárt, mézet és beleszórom a felkarikázott kolbászt is. Pár percig még főzöm, tálalás előtt keverek bele egy kevés ecetet.
Szoktunk a tetejére karikára vágott, majd libazsírban karamellizált hagymát is tenni.

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Katarína says:

    Nem nagyon csípem a lencsefőzeléket, de mikor megláttam a fotót és elolvastam a receptet, akkorát nyeltem, hogy szerintem a szomszéd szobában is lehetett hallani. Nálunk is szokás lencsefőzeléket meg levest főzni, újévre is meg karácsonyra is, szlávoknál ez tipikus, mint a kapustnica. 🙂

  2. Anonymous says:

    Kedves Eszter!Boldog új évet kívánok Neked és szeretteidnek! Nagyon szeretem olvasni a blogodat, felüdülés a mindennapokban.Andi

  3. zsuzsa says:

    Kedves Eszter!Köszönjük az egész évi receptjeidet, a sok-sok finimságot.Neked és minden szerettednek békés, boldog új esztendőt kíván:Zsuzsánna és a vének

  4. Anonymous says:

    Mi friss rozmaringgal fűszerezzük a lencsefőzit. Jamie-nek egy lencsereceptjében olvastuk eredetileg, ráhúztuk a főzire is- nagyon bejött. Üdv: medvedr

  5. Anonymous says:

    Köszönöm a receptet, a világ legjobb lencsefőzelkét főztem!BUÉK!!!!!!!!!BUÉK!!!!!!!!!


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!