Fűszer és Lélek

Flódni fagyi


Igen, sütök idén is flódnit, válaszolom a huszadik telefonra.
Szerintem én sütöm a legtöbb flódnit magánszemélyként Magyarországon. Sokan kérik szülinapi ajándékként, vagy hanukára, sőt karácsonyra is.
Flódnit sütni, mitagadás, macerás! Persze megéri a fáradságot, főleg amikor a mosolygó arcokat, mákos fogakat látom, de be kell vallanom, én már egy picit unom a süteményt magát. Úgyhogy nekünk nem is lesz az asztalunkon, csak fagyi formájában.
Ezzel is van munka bőven, a flódni már csak ilyen műfaj, sokféle töltelék.
Mégis, a süteményhez képest szinte légiesen könnyű, arról nem is beszélve, hogy a fagyit akár egy hónappal az esemény előtt is el lehet készíteni, úgyhogy igazán időtakarékos megoldás.
Én külön dió és mákfagylaltot is készítettem, de lehet akár egyben is megoldani a kettőt annak akinek már tényleg nincs se ideje, se kellő helye a fagyasztóban.
Hozzávalók:
diófagyi a diótöltelék helyett
mákfagyi a máktöltelék helyett
birskompót az alma töltelék helyett
szilvalekvár a szilvalekvár helyett 🙂 de lehet borban főtt aszalt szilva is
kekszmorzsa a tészta helyett
pár kanálnyi baracklekvár

Diófagyi:
4 tojás sárgája
2,5 dl tej
2,5 dl tejszín
1 rúd vanília kikapart magja
20 dkg dió
6 ek tokaji aszú
6 ek cukor
A diót durvára törtem és egy serpenyőben addig főztem a borral, amíg teljesen elforrt a bor és a dió megpirult. A tejet a tojás sárgájával, a vanília magjaival és a cukorral krémmé főztem, majd belekevertem a tejszínt. Alaposan behűtöttem, majd belekevertem a diót is. A többit szokásos módon elvégezte a fagyigép.

Mákfagyi:
ugyanaz mint a diófagyi, csak 10 dkg darált diót főztem fel picit több borral, és ezt kevertem a fagyihoz, plusz tettem bele egy kanálnyi őröletlen mákot is, arra nagyon jó ráharapni.

Birskompót:
6 szem birsalma
10 szem szegfűszeg
1 rúd fahéj
cukor ízlés szerint
2 dl vörösbor
1 dl víz
A birsalmát meghámoztam, kimagoztam, és felkockáztam. Rádobtam a fűszereket, felöntöttem a borral és a vízzel, majd puhára főztem. Ha elforrna a leve, de az alma még mindig kemény, akkor a folyadékot pótolni kell.

A kekszhez skót shortbread-et használtam, amit összetörtem, és picit megpirítottam, majd meglocsoltam kevés forró baracklekvárral.

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Lili says:

    Én is flódnit akartam sütni, mert a te recepted nagyon bejött nekünk, de most ezzel a fagyival gondolkodóba ejtettél, úgy tudom fagyigépet hoz a jézuska, lehet, hogy reggel megérkezik?:)

  2. Írj neki, hátha korán kel, és nálatok kezdi 🙂

  3. Rapsonné says:

    Lilihez csatlakozom, a fagyigép kivételével minden szavát magamévá tettem 🙂

  4. aniko66 says:

    Nyálam csorog! Mennyei lehet! :))))

  5. duende says:

    Egészen különleges! Fantasztikus lehet. 🙂

  6. Dominika says:

    hmmmmmmmmm! Ez igen! Nagyon eredeti! Szabadalmaztathatnád (ez jóóóó hosszú)a Carte D'or jégkrémgyárban… Tuti vennék belőle.

  7. Jaj, most egy kicsit elbizonytalanodtam, eszembe jutott, hogy talán van zserbó fagyi, ami biztosan hasonló ehhez :-(Na ezt se én találtam ki! 😀

  8. Anonymous says:

    Én egy év lemaradással ma sütöttem mag a flódnidat, fagyi majd jövőre lesz nálunk. De muszáj itt megköszönnöm, a flódni recept szuper volt!Kriszta

  9. boldog says:

    kedves Eszter, ez most kicsit off :), de néhány poszttal korábban írtad, hogy elfogyott a könyv. Nos, MOST MÁR tényleg, ti. egy véletlennek, egy segítőkész könyvesbolti ügyfélszolgálatosnak és egy hasonlóan segítőkész eladónak köszönhetően (aki félretette nekem az országos hálózatban mint egyetlen raktáron lévő példányt) az utolsó az enyém lett. 🙂


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!