Fűszer és Lélek

Lencse és birsalma

Ha most lenne itthon egy jó zsíros hússzelet, akkor köretként enném ezt a fogást. Nagyon illene hozzá szerintem valamilyen a serpenyőben enyhe füst ízt kapott, zsírtól csöpögő hússzelet, de ennek hiányában csak álmodozom róla. Különben is, tegnap este alaposan betermeltünk tatár bifsztekből, és hoztam haza is belőle egy keveset, amit még éjfélhez közel megettünk édes kettesben a konyhában, természetesen a pult mellett állva, suttogva. Abba meg tehettem volna egy picit több kapribogyót 🙂
Kint esik, fúj a szél, köd és négy fok van. Nekem nincs bajom a hideggel, sőt a ködöt is szeretem, de ezt a nyúlós, málló időt nehezen viselem. Forralt bort nekem!
Hozzávalók 6 személyre:
3 birsalma
2 ek vaj
3 ek cukor
2 szem szegfűszeg
cajun bors ízlés szerint

25 dkg beluga lencse
1 fej hagyma
10 dkg mazsola
1 dl vörösborecet
3 ek libazsír
2 gerezd fokhagyma
1 csipet madras curry
só, bors

A birsalmát megpucoltam, és 5 mm vastag szeletekre vágtam. Felkockáztam, a magházat kihagyva. A cukorral és a fűszerekkel a vajra szórtam, majd felöntöttem annyi vízzel, amennyi ellepte. Megpároltam. mire megpuhult, a víz elpárolgott róla. Ezután hagytam egy kevés ideig még a lángon, hogy a cukor picit megbarnuljon rajta.
Közben a zsíron megdinszteltem a hagymát és a fokhagymát, rászórtam a mazsolát és a lencsét, fűszereztem és megfőztem. Mikor már majdnem jó volt, akkor kevertem hozzá az ecetet, majd hagytam, hogy elfőjön a leve.
Tálalásnál egy gyűrűben rétegeztem a lencsét a birssel.

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. duende says:

    Hú, ez nagyon izgalmas! 🙂

  2. bodzazsuzsa says:

    Vajon mekkora átmérőjű ez a pogácsaszaggató? Nekem talán 6-7 cm-es a legnagyobb.A látvány egyébként gyönyörű, ezt az ízkombinációt azonban még nem kóstoltam.

  3. Ez egy pogáccsaszaggató, aminek eltört a füle 🙂

  4. gmx says:

    Nagyon szép. Azt mondd meg nekem, hogy olyan gyűrűt hol vettél (főleg, ha itthon), mert régóta keresem.

  5. Á la carte says:

    Jól hangzik! A kép is gyönyörű lett! Gratulálok!

  6. Bea says:

    Ez olyan Fűszeres Eszter recept, hogy ha felolvasná valaki a buszon, akkor is tudnám, hogy a te főztöd. Tüzes és édes! 🙂

  7. Mondjuk tarjára, vagy egy vastag szalonna rétegű sonkára 🙂

  8. Anonymous says:

    Ez csodálatos! Annyira finomlehet! Milyen húsra gondolsz mellé?


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!