Fűszer és Lélek

Kéksajt fagylalt

Csütörtök este tíz barátunkat láttuk vendégül, egy különleges borvacsorára.
A borokat a Disznókő birtok jóvoltából Hanyecz Andrea mutatta be, mi Lilafügével a vacsorát készítettük. Jaj, azok az aszúk! Igazán jól sikerült vacsora volt, részletesen megtárgyaltuk a borokat, a borvidéket, a francia borfogyasztási szokásokat, a vacsora végén pedig szinte mindent, ami eszünkbe jutott 🙂
A menü a következő volt:
Disznókő száraz Furmint 2007
Libamáj brülé, házi, fonott minikaláccsal
Fokhagymás garnéla, wasabis habbal
Disznókő Késői szüretelésű Furmint 2008
Pomelos saláta
Bárány franciaborda fűszeres mákkéregben, aszalt paradicsomos, spenótos polenta
Disznókő 5 puttonyos aszú 2000
Kéksajt fagylalat, borban párolt körtével, karamellizált dióval
Disznókő 6 puttonyos aszú 1999

Arra gondoltunk, hogy a kezdő és befejező fogás mindenképp megérdemli, hogy felkerüljön ide a blogba. A fagyi hozzám, a libamáj majd Lilafügéhez. Ez a fantasztikus fagylaltrecept sajnos nem saját fejlesztés, David Lebovitz The Perfect Scoop című örökbecsűjéből vettük kölcsön. Nagyon bevált, a bolti kéksajt fagyik a közelébe se érnek!

4 tojás sárgája
2,5 dl tej
2,5 dl tejszín
12 dkg Roquefort sajt
6 ek jóféle méz
A tejet a tojás sárgájával krémmé főztük, majd belekevertük a tejszínt. A sajtot egy tál aljába morzsoltuk, és erre szűrtük rá a krémet. Hozzákevertük a mézet, majd alaposan behűtöttük.
A többit szokásos módon elvégezte a fagyigép. Nagyon jó állagú, krémes fagylalt lett, a könyv szerint 750ml, szerintem kb. 20 kisebb gombócnyi.
A körtét megpucoltuk, cikkekre vágtuk, és kevés édes tokaji borban megpároltuk. A diót cukorral és kevés vízzel együtt egy serpenyőben megkaramellizáltuk, majd felaprítottuk.

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Bombadil Toma says:

    hűű! ezt én is szívesen végigkóstoltam volna:)) az ételek és a borok is nagyon rendben vannak…

  2. Anyamacskacica says:

    Mi is köszönjük a lehetőséget, és ha sznob, ha nem sznob, a vacsora az elejétől a végéig csillagos ötös volt. A fénypontja pedig részemről egyértelműen ez a fagyi!Gratulálunk, kalapot le!Zs+R

  3. lencsike says:

    Tökéletes aszúhoz ez a tökéletes desszert:)

  4. Lili says:

    Én ettem már libamáj brülét a Gundelben, és nagyon finom volt, igaz 10 éve még jbb volt a Gundel! Valamelyik este a Mestreszakácsban is volt libamáj brülé, de egészen más, az sima hízott libamájszelet volt, barnacukorral karamellizálva, nagyon jó lehet az is.Egyszer már említettél ilyen fagyit, amikor a kéksajtos sárgadinnye kapucsínót csináltad, azóta vágyok rá, most ki is fogom próbálni!

  5. Örülünk, hogy tetszett! Küldjük majd a következő alkalomra a meghívókat a fészbukon! 🙂

  6. Anonymous says:

    Kedves Eszter, Andrea és Dóra!Voltam már pár borvacsorán, de egyik se volt soha ilyen személyes, jó hangulatú. Magam részéről nagyon sokat tanultam a borokról, a divatos kifejezésekről :)A vacsora is és a borok is csillagos ötösek voltak, alig várom a következő alkalmat!

  7. A libamáj brülé egy francia recept, majd fent lesz Dóri blogján, végül is egy libamáj felfújt karamellizált cukorral a tetején.

  8. Anonymous says:

    Mi az a libamáj bülé?Nekem egy kicsit sznobnak tűnik a menü, de hát ízlések és pofonok.Üdv: medvedr

  9. Á la carte says:

    Hm… érdekes ízhatás lehet. soha nem ettem még ilyet, de egyszer kipróbálom, mert nagyon felkeltette az érdeklődésemet.


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!