Fűszer és Lélek

Diótorta whiskyvel

Születésnapra sütöttem ezt a tortát, unokatesóm ugyanis 40 éves lett.
Valami férfias tortában gondolkodtam, rózsaszín eper-joghurt kis pillangókkal nem illett volna az alkalomra. Dió, csokoládé, vanília, tejszín és whisky került bele. Gyorsan elkészül, jól be kell csupán hűteni, és lehet is enni belőle.
A krémtől kicsit féltem, ugyanis a főzött vaníliakrémet vegyítettem tejszínhabbal, de működik a dolog, teljesen homogén lett. Az ötletet a Dívány krémes tesztje alkalmával loptam, akkor ettem olyan krémest, ami nem a kalsszik főzött krémmel volt töltve, hanem “könnyítettek” az állagán egy kevés tejszínhabbal. Igaz, hogy így már nem az eredeti krémes, de nagyon finom volt!
Hozzávalók a tortához:
8 db tojás fehérje
15 dkg 70% kakaó tartalmú étcsokoládé
20 dkg dió
20 dkg cukor
1 csipet szerecsendió
1 csipet fahéj
1 csipet só

kb. 1 dl whisky

A tojások fehérjét kemény habbá vertem a cukor felével és a sóval.
A csokoládét és a diót késes robotgépben felaprítottam. Volt benne pár nagyobb darab is, de ez egyáltalán nem probléma! Elkevertem a maradék cukorral és a fűszerekkel.
Végül két részletben összekevertem a habot a diós csokoládéval.
170 fokra előmelegített sütőben 35 perc alatt sült meg.
Hagytam teljesen kihűlni, majd kettévágtam. Mindkét részét meglocsoltam whiskyvel.

Hozzávalók a krémhez:
8 tojás sárgája
3 dl tej
1 ek keményítő
4 ek cukor
5 dl tejszín
1 rúd vanília kikapart belseje

A tojások sárgáját elkevertem a tejjel és a cukor felével. Belekevertem a keményítőt és vaníliát is. Nagyon alacsony lángon sűrű krémmé főztem. Teljesen lehűtöttem.
A tejszínt felvertem a maradék cukorral, majd kanalanként lassú fokozaton, de géppel belekevertem a vaníliakrémet. Teljesen homogén, könnyű krém lett.
Megtöltöttem vele a tortát.

Címkék: ,

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Jaj, nagyon rosszul hangzik, nem tudom mi lehet a baj. Tegnap sütöttem egy nagyon hasonló tortát, ma fel is teszem, Nigella recept, de nekem is olyan ragadó lett, hogy alig lehet szeletelni. Most három napos, és mintha kezdene magához térni, nem tudom ez is miért lehet :-(NAgyon sajnálom!

  2. Az élet nem habostorta… és hasonló bölcsességek.

  3. Zsuzsi says:

    No ezt hamarosan elkészítem magam is; whisky helyett pina coladaval 🙂

  4. Kitti says:

    Tényleg! Rég volt torta! Pedig olyan jó tortákat sütsz! A kedvencem a bacardys máktortád!!!Világklasszis!

  5. Hú, az milyen régen volt! Pedig tényleg jól sikerült! 🙂

  6. meow says:

    Pont ilyet kérek a házavatónkra :-)! Istenien néz ki, nagyon finom lehet.

  7. Kati says:

    Szia:)Gondosan eltároltam magamnak ezt a sütit mint sürgősen elkészítendőt és csak azt szeretném kérdezni h tortaformában sütöd?és jól sejtem h 26cm?kösziKati

  8. Kati says:

    Szia:)Világszám ez a torta:)Hamarosan el is készítem csak azt szeretném kérdezni hogyha jól sejtem tortaformában sül,de mekkorában?26cm?Köszi:)kati

  9. Kati says:

    És még vmi:)Nem gondoltál még arra h így karácsony előtt tartasz egy moszkauer készítő gyorstalpalót?Olyat ahova mindanki viszi a maga kis motyóját de te leszel a dolog szellemi vezetője?Lécci,lécci:)Katips:bocs h az előbb 2x írtam csak nem tűnt fel h nem azonnal jelenik meg a komment:)

  10. Kati, semmi baj! :-)Igen, tortaformában sütöm. A mérete pedig olyan átlagos 🙂 Nem vagyok otthon, bocs….

  11. Anonymous says:

    milyen whiskyt tettél bele? mennyire érvényesül az íze? whisky témában igen faksznis férjemnek lenne… 🙂 köszi!Helga

  12. Anonymous says:

    a lisztet a darált dió helyettesíti? Niki

  13. Helga, ha a férjed nagy whisky addict akkor szerintem inkább tőle kérdezd meg, mert én nem értek hozzá, azt tettem bele ami itthon volt, nálunk nem nagyon fogy (johnny walker black label).Niki, igen, ez egy lisztmentes tortaalap.

  14. Anonymous says:

    köszi! akkor majd az úr a szekrényéhez járul és választ, míg én kötényben várom a hozzávalót a konyhában :-)Helga

  15. Kati says:

    Szia Eszter!Bocs h teljesen off leszek de nem tudtam hova írjak ezzel kapcsolatban.Megcsináltam a diótortát whiskeyvel,és…nos a színeiben hasonlit a tiédre de kb ez az egyetlen,nekem ennél jóval folyósabb a krém,pedig a vaníliás alap tök jól sikerült és nem si 5 hanem csak 4dl tejszínt vertem fel.A másik kérdésem h mit ronthattam el h a tortalap vmi eszméletlen módon törik és ragad.Tűpróbával sütöttem,semmi gond nem volt úgy tűnt,teljesen ki is hűtőttem,szóval el nem tudom képzelni mi lehet a baj vele.Jelen pillanatban a hűtőben van,úgy néz ki mint egy tiramisu…kicsit le vagyok kenődve:(mit bénázhattam?

  16. Anonymous says:

    Hú, de lennék a 40 éves unoktesód!


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!