Fűszer és Lélek

A világ legdrágább süteménye

datolya+sütiNem a hozzávalók miatt a világ legdrágább süteménye, de ezt majd a végén. Igazi arab különlegesség. Tömény, illatos, édes.
Szerencsére a datolya nem drága gyümölcs, de friss változatához sajnos nagyon ritkán lehet Magyarországon hozzájutni, pedig az annyival finomabb, mint az alma a szárított almához hasonlítva. Persze ez a süti is szárított datolyából készült.
Egyik kedves könyvem a Zariffa, egy datolyakereskedő édesapa lányáról szól. Miközben a könyvet olvastam, végig azon gondolkoztam, hogy micsoda nehezen megszerezhető kenyér lehetett az akkoriban is, annak tükrében, hogy Magyarországon is a legolcsóbb aszalt gyümölcs, pedig nagyon messziről érkezik.
Tegnapi enyhe depressziómat ezzel a süteménnyel kezeltem, mondhatom működött.
És hogy mitől a legdrágább?
Miközben készítettem, tönkretettem Lila Füge Kitchen Aid turmixgépét. Nem a datolya volt a hibás, remélem nem is én, minden esetre az sokat mondó, hogy amikor betelefonáltunk a szervízbe, rögtön tudták mi ment tönkre és mi is történt. Típushiba. Nagyon bosszantó!
Az történt, hogy bekapcsoltam a turmixot, megrázkódott, leállt. Levettem a tálat, és a tál fém lapátja szétforgácsolta a motor gumi csellentyűcskéjét. Javítható, de 10.000 forint. 🙁
Hozzávalók:
40 dkg magozott datolya
10 dkg durvára vágott dió
2 ek rózsavíz
1 kk fahéj
1 kk őrölt szegfűbors
1 kk őrölt szerecsendió
1 dl extraszűz olívaolaj
1 tojás (el is hagyható a vegánoknak)
kb 1,5 dl víz
1 zacskó sütőpor
2 csomag réteslap
+ 2 dl extraszűz olívaolaj
2 dl méz
egész mandula szemek
A datolyát késes robotgéppel (vagy turmixal) felaprítottam. Vízzel, rózsavízzel, tojással és olajjal lazítottam. Beledolgoztam a fűszereket és a sütőport.
A réteslapokat hármasával nedves konyharuhára fektettem, és megkentem olajjal.
Nyolc részre osztottam, majd mindegyik részbe egy-egy kanálnyi datolya masszát tettem. Felcsavartam és a végét benyomkodtam. Tetejére egy-egy szem mandulát nyomtam, majd 170 fokra előmelegített sütőbe toltam, ahol aranybarnára sütöttem.
Mikor kivettem a sütőből a mézet elkevertem olajjal, és rálocsoltam a sütikre. Egy óra alatt beszívta ezt is.
Nem egy diétás darab 🙂
Címkék: ,

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Anonymous says:

    Szia Eszter,Köszönöm az olvasmány tippet, a Zariffa lett az egyik m" minden idők" kedvence nálam. Timi

  2. duende says:

    Csodás! Az én sütim! :)Karácsonyra el is készítem majd, köszönöm szépen!

  3. Anonymous says:

    Jujj, azt a szuper gépet a férjétől kapta szülinapjára, ugye? Még jó, hogy javítható 🙂 A süti bizos finom, majd kipróbálom. Egyik sütid sem diétás darab 🙂

  4. Igen, sajnos az! Ittunk is egy vodkát a nagy ijedségre!

  5. Akca says:

    Szia!Az olívaolajtól nem lett jellegzetes illata/íze?Egyébként brutálisan jól hangzik ez a recept, a céges karácsonyi bulira elő is jegyzem… 😀

  6. A rózsavíz annyira parfümös, hogy totál elnyomja az olíva ízét. egyébként ez egy autentikus líbiai recept, és olívát írnak hozzá.

  7. Androidus says:

    Kimaradt a hozzávalók közül az 1 db gumicsellentyű 🙂

  8. Á la carte says:

    Hmmm ez nagyon finom lehet. A rózsavíznek valóban eléggé parfümös íze van… van itthon egy üveggel, de nagyon lassan fogy : )))

  9. Ildikó says:

    Hát én tuti írnék a gyártónak, mielőtt a magyar szerviznek 10ezer forintot fizetek, ha már típushiba, és kapásból ismeri a szerviz, akkor szerintem a gyárnak módosítania kellett volna már…

  10. Anonymous says:

    Aki az egy tojást elhagyja az má'hihetetlenül vegán,üdv.medvedr

  11. Anonymous says:

    Ettem egyszer ilyet, azt is te csináltad, pedig mi nem is ismerjük egymást. Abban több féle aszaltgyümölcs volt, és azóta se ettem hasonlóan finom édességet!Nagyon örülök a receptnek!


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!