Fűszer és Lélek

Libacomb furminttal, fügével

A Márton nap mégiscsak Márton nap, nem maradhatunk liba nélkül!
Ma este 17.50-kor ezt az ételt készítem el a Hat órai teában az MTV1-en.
Gőzölt gerslivel, vagy főtt lencsével a legfinomabb!

Hozzávalók:

• 6 libacomb
• 3 nagy szál sárgarépa
• 3 fej hagyma
• 0,5 dl olaj (ha nagyon kövér a libacomb, akkor kevesebb is elég)
• 2 csomag szárított mini füge
• 5 dkg mazsola
• 3 dl édes, késői szüretelésű furmint, vagy szamorodni
• 1 nagy csokor petrezselyem
• só, bors
• 2 babérlevél
• 2 kk borókabogyó

A combokat bedörzsölöm sóval, majd borssal is. Vastag falú serpenyőben az olajon fél perc alatt megpirítom mindkét oldalát. Kiszedem őket, és amíg a hagymát dinsztelem, félreteszem. Mikor a hagyma megfonnyadt visszarakom a combokat, felöntöm a borral, fűszerezem, és beleteszem a fügéket is és a hosszú csíkokra reszelt sárgarépa felét is. Alacsony lángon párolom, néha megkevergetve, nehogy lekapjon. Az elpárolgott bort vízzel, esetleg borral pótolom. Mikor a comb annyira megpuhult, hogy szinte leesik a csontról, akkor teszem bele a petrezselyemzöldet és a sárgarépa másik felét. Az asztalnál aki kedveli a csípőset, megszórhatja egy kis chilivel.

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. @saskamacska: szerintem simán! Akkor pirítsd le egyesével a combokat, majd a hagymát, és utána mehet a patakiban be a sütőbe.

  2. saskamacska says:

    Kedves Eszter!
    Ezt szerinted pataki tálban, sütőben is el tudom készíteni?
    nincs olyan nagy, nem letapadós fazekam, amibe belefér 4 libacomb…
    Köszönöm szépen! 🙂

  3. schteca says:

    Én is megnéztelek, örülök, hogy szóltál róla, gratulálok. Jó volt látni Téged is, meg a főzés részleteit is. Nem csoda, hogy Csapó majd éhenhalt, mert én is. Izgalmas lehet, mindenképpen kipróbálom, mert a család jobban szereti a kacsát, száraznak találja a libát, de ez úgy látom, egyáltalán nem az. (Bár az is lehet, hogy én csináltam eddig rosszul.)

  4. Köszönöm a lányok!A hangom szörnyű! 🙂

  5. Anonymous says:

    Szia Eszter!Én utólag a neten néztelek meg, és bár pár kérdés tényleg bárgyú volt, jó volt téged látni. Mostmár ha olvaslak, hallom a hangod is.Dominika

  6. Aranyosak vagytok, de nem én voltam a főszereplő hanem a liba, abból nagyon jól felkészültek :-)Egyébként a műsor szerkesztője Torma Tamás nagyon jól felkészült, de hát nem ő vezeti a műsort.

  7. Katarína says:

    Szia Eszter, néztem a müsort 🙂 jó volt látni Téged "élőben", meg így mégis más, hogy már hangot is tudok kötni egy archoz. De egy kicsit felháborodtam, a müsor szerkesztő és a müsorvezetők azért vehették volna a fáradságot és kicsit készülhettek volna úgymond Belőled. Illet volna kicsit utánanézni a vendégüknek, nem? Szerintem igen. Ilyen alapadatokat, hogy jelent meg már könyved, nem is akármilyen 🙂 tényleg nem csak egy egyszerü szakácskönyv, hanem sokkal több annál, és akkor ez az információ elsiklik nekik. :S Hát szerintem ciki.De mindegy, a libát akkor is elkészítem, hétvégén a kalsszikus cseh ételt készítettük, sült libát karamellizált piros káposztával és libamájas-zsíros lokše-val.(lokse)Nagyon izgatja a fantáziám ez az aszaltgyümölcsös, na meg a gersli is. :DGratula

  8. Anka says:

    Láttalak ám 🙂 és csorog a nyálam… hmmm lennék én a te vendéged 🙂

  9. Anonymous says:

    Sziasztok!Nahát Eszter, most vagy a tévében. :)Sajnos azt észre kell vennem, hogy mennyire nem készültek fel belőled…:SÜdv, Viki

  10. Anonymous says:

    Micsoda nap! Kakastöke, libacomb!Fogadj örökbe!

  11. Maimoni says:

    Én is megnéztelek, és a műsorvezetőket illetően csatlakoznék az előttem szólókhoz… (Főleg N.É.-t illetően.) Ami hangodat illeti: dehogyis szörnyű! Vagyis, mindenkinek szörnyű a sajátja, amikor kívülről hallja, mert ugye belülről nem ahhoz szokott. Az a liba pedig fenséges lehet(ett). Szóval, tulajdonképpen csak gratulálni akartam, jó voltál!

  12. Hobbiszakács says:

    A libacombos étel fényképe szenzációs…:-)

  13. Böbe says:

    ejnye, Eszter! pont ezzel nem akartam macerázni, aztán most majd mégis 🙂 sólet után valami könnyebbre gondoltam. de látom, nem menekülök 🙂

  14. Böbe, csakis flódnit! :-)Viki, a gersli mehet sóletbe, töltött káposztába a töltelékbe, készíthetsz belőle levest, vagy ilyet is:http://www.fuszereslelek.hu/2009/08/kacsazsiros-gersli.htmlhttp://www.fuszereslelek.hu/2008/12/gerslis-spentos-pite.html

  15. Anonymous says:

    Kedves Eszter!Én is láttam, ahogy főzől, épp pár perccel a műsor előtt nyitottam meg a blogod, amit rendszeresen olvasok, ennek köszönhetem, hogy elcsíptem a műsort. Gratulálok, nagyon jó volt, finomat főztél! + Jó volt látni Téged! :)Múltkor vettem egy zacskó gerslit, már régen kacérkodtam a gondolattal, hogy milyen lehet, fura, de még sosem ettem. Elárulnád hogyan kell/lehet elkészíteni? Köszönöm szépen előre is a segítséged!Viki

  16. Zempléni Pista says:

    Eszter, Filozofikus kedvem támadt. Szted létezik étel, ami ne lenne jó egy jó furminttal…? :-))zp

  17. Böbe says:

    ha Márton nap, akkor ludaskása! ahogy Anyu is készíti, de most magam főztem. órákig gyöngyözött a leves, mire jónak ítéltetett a folyamatos kóstolgatókat elkergetve az fazéktul.másnap reggel zsír a tetejéről leszed, benne rizs opálosra, apróságok bele, zuza apróra vágva, lassan, nagyon lassan megfőtt.a nagyon lassanról eszembe ötlött: igazi sólet, ahogy Eszternél olvastam, 12 órát a sütőben 80 fokon… még nem ettem. na, de karácsony másnapján jönnek Anyuék hozzánk, merthogy első nap mi megyünk:-) lesz hozzá maceszgombóc leves, és egy autentikus édességgel ha kisegítesz, azt is elkészítem hozzá.köszi,puszi,Böbi

  18. Mishmesh,alias Dorka says:

    Sziaaa!Nagyon meg akarom nézni én is, kérlek segítsetek egy kicsit hol keressem??Juj Eszter vagy két hete elizélte Simon a SIM kártyám, más a számom, mert nem találtam meg a PUK kódot.Nem is ez a gáz, hanem szeretnélek felhívni, és a kártyán volt a számod:-(Ott vagyok ma (munka) a József Attila művházban egész hatig. emailben küldöm az új számot, ha tudsz kérlek csörgess meg, hogy elmenthesselek.Ja, és a libuci csodás, meg az is (hagy dicsekedjek) hogy ezt a fekete edényt én már láttam élőben is:-)Meg is fogdostam.

  19. KataKonyha says:

    Eszter, én is láttalak, gratulálok! Az étel remek lehetett, a műsorvezetőkről pedig már majdnem mindent leírtak, kivéve azt, hogy hagyhattak volna téged is többet szóhoz jutni…

  20. Dominika, a könyvem elfogyott, nincs mit dedikálnom :-)A bookline-on és a libriben van még pár darab, de a librik kétharmadában már nincs.

  21. Anonymous says:

    És egyébként TE hogy érezted magad a stúdióban? Volt már ilyen jellegű felkérésed? Egyszer jöhetnél Szegedre dedikálni… Esetleg…Dominika

  22. Na jó, legyen: flódni fagyimák és diófagylalt, borban főtt aszaltszilvával,kekszmorzsával.:-)


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!