Fűszer és Lélek

A kakas töke

h-kakastöke1Vasárnap közös főzéssel próbáltuk feldobni a napot.
Leginkább szakadt az eső, fújt a szél, de amikor elkészült a fedett verandán az ebéd, fél órára kisütött a nap is.
Kakas és tyúk pörköltöt főztünk a kakas tökével, és túrós csuszával. Annyi tökünk nem volt, hogy húszan jól laktunk volna csak a tökökkel, de belefőtt a pörköltbe, hogy aztán szedjen belőle, aki akart, mert nem mindenkinek volt mersze hozzzá.
Érdekes, hogy a férfiak többsége örömmel falta a “kollégák” tökét, a nők irtóztak tőle leginkább. Volt egy olyan érzésem, hogy a férfiaknál ez valami tudatalatti beavatási szertartás, vagy potencianövelő rítus. Ha megeszi más hím tökét, annak a férfiassága is rá száll. 🙂
A gyerekek vegyes érzelmekkel viseltettek eziránt a belsőség iránt: a nagyobbak, akiknek feltűnt a felnőttek megosztottsága a témában, vagy elszaladtak még a pörkölt közeléből is, vagy hencegve, hogy mindenki lássa vagány tettüket tolták a villát a szájukba, rajta a pici belsőséggel.
A picik se szó se beszéd megették. Nincs mese, tanuljuk az ételekhez való hozzáállásunkat is tanuljuk. Legalábbis a legtöbb esetben.
A kakastökének kicsit zselés az állaga, leginkább a májhoz tudnám hasonlítani.
Ritka csemege, gondoljunk csak bele, egy kakasnak csupán két pici töke van. Ha tisztán a tököket használjuk a pörkölthöz, akkor meg kell mosni, a felesleges hártyákat leszedni róla, majd alaposan leöblíteni. Ugyanúgy készül mint a hagyományos pörkölt, de szerintem a resztelt májhoz hasonló eljárással is finom.
Ha pörköltbe főzzük, akkor arra kell figyelni, hogy kevesebb időre van szüksége, mint a húsnak, ezért csak később tegyük a fazékba, főleg ha ilyen öreg tyúkok és kakasok társaságában készül, mint a mostani ebédünk.
Nem tudom ki hogy van vele, de szerintem egy kétéves, kertben kapirgált tyúknak sokkal jobb íze van, mint egy fiatal csirkének. Mondhatnám, hogy a tapasztalt nők jobbak! 😉
A tyúk pörkölt zsíros. Ennek pl. férfiujjnyi zsír állt a tetején, volt mit felszívnia a lebbencstésztából készült túrós tésztának.
Csípős almapaprikával ettük. Mikor befejeztük újra elkezdett esni az eső, a forralt bort már bent ittuk a házban.kakastöke
Címkék: ,

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
 1. DeFrász kisasszony says:

  Tömören, imádom a kakas tökét.

 2. Anonymous says:

  ööööö – melyik ház fedett verandájáról is van szó? 🙂 Ági

 3. Anonymous says:

  Soha nem tudnám megenni, pedig férfi vagyok, de a fotó eszméletlen gusztusos!Jöhet a tyúkpörkölt!

 4. Anonymous says:

  Egyébként ez valószínüleg nem vicc, mármint a rituálé: a kannibálok is azért ették ez emberi agyvelőt, hogy a tudás rájuk szálljon.Sőt, az ősemberek tudat alatt azért kezdtek el agyvelőt enni, mert abban volt omega3 zsírsav, ami nagy mennyiségben csak a tengeri halakban van meg, de kell az agy fejlődéséhez. A kontinensek belső országaiban viszont nem jutottak az emberek omega3-hoz.

 5. Hú, ez a töltelék jól hangzik! Nem hallottam még hasonlót.

 6. egycsipet says:

  :DDD Csorog a könnyem a nevetéstől. Én még nem kóstoltam, de egyelőre úgy érzem, jó ez így nekem.

 7. Anonymous says:

  Kedves Eszter! Én a kakastökét töltelékbe szoktam használni. Olajon hirtelen átforgatom, tojásokat felverek, fűszerezem (ízlés szerint: só, bors, kakukkfű stb.) + zöldségzöldje. A kiklopfolt húsokat ezzel töltöm meg, de nem rántom ki, hanem lisztbe forgatom, hirtelen átsütöm, utána párolom s végül zsírjára sütöm. Pürével az igazi.

 8. Lili, erre most válaszolnék egy tizenynyolcas karikásat, de nem merek! 😀

 9. Lili says:

  Soha nem tudnám megkóstolni! Ha esetleg az életem múlna rajta, akkor egyben lenyelném, de el nem rágnám!

 10. Anonymous says:

  Királylány vagy Eszter!!!Köszi ezt az írást, át is küldtem a feleségemnek, hogy lássa milyen potens vagyok! 🙂

 11. Anonymous says:

  ez az a ház? akkor már gratula? Ági

 12. jaj, dehogy! Aranyos vagy!Akkor majd nagyon fogtok utálni, mert az utolsó szöget is lefotózom majd és mind kirakom ide 😀

 13. Anonymous says:

  Kedves Eszter! A tölteléknél elfelejtettem leírni, hogy a töksziből a felvert tojással rántottát készítek, s ezzel töltöm meg a husikat. Egyébként marhahúsba töltve az igazi. Bocs.

 14. Erzsebet says:

  Ma vásárlás közben belenéztem Bangó Margit szakácskönyvébe. A romák is készítenek kakas here pörköltet. Több olyan ételt is találtam, amiket gyerekkoromban ettem cigány szomszédaimnál.

 15. Anonymous says:

  Hát az öreg tyúkok is jók, de a kakasok még jobbak. Azé' mert csak kettő van neki már le is szóljuk szegényeket, számoljuk csak ki az élősúlyának mekkora része is az, úgy már nem semmi a kakas uraság! Beavatott akarok lenni ahányszor csak kakas fő! medvedr

 16. Malac says:

  Lili drága, egy úrinő mindig lenyeli. Elnézést kérek mindenkitől, de a nick kötelez. :Djaja, hátsó baromfisnál a csarnokban szinte mindig van.

 17. Böbe says:

  Vásárcsarnokban reggel korán gyakran látok a "hátsó" baromfis fertályon. aki nem ismeri: kb. úgy néz ki, mint egy színehagyott rövid virsli 🙂

 18. Hát, nem túl valószínű, hogy lesz, de ha ismerős a hentes, akkor biztosan tud szerezni neked.

 19. Anonymous says:

  Még soha nem ettem, de most annyira megkívántam. Vajon a hentesnél mekkora eséllyel szerezk kakastökét?

 20. Igen, a kakasnak valóban sok idő kell. Ha nem eszel húst, akkor hiába írom, hogy mennyivel jobb az íze a csirke húsánál, de ez valahogy hús ízűbb.

 21. Erzsebet says:

  Tavaly névnapomra kaptam egy 2kg-os tyúkot egy falusi rokonomtól. Zsíros húsa volt. Elkészítettem, de nem ettem belőle egy falatot sem. A felét odaadtam egy házmester családnak. Kakast is főztem már, az exapósomtól kaptuk. Fél napba beletellett, míg valamicskét puha lett. Rágós, öreg húsa volt, tehát nem nyert.

 22. Erzsebet says:

  Sokan a bárány és a sertés tökét is kedvenc csemegének tartják. Mindenkinek elismerem az ízlését. Én vega vagyok, végig sem tudtam olvasni a cikket.

 23. rolvisa says:

  Vén tyúk vagyok már és ettem kakasherét is.Lakodalora többet is vágnak.Egyszer voltam segíteni tyúkot, kakast pucolni, rokonokhoz. El akarták dobni, és összegyűjtöttem, pörkölt lett belőle. Mindenkinek ízlett a családban.Az a töltelék jó lehet!!Nagyobb baromfi boltokban már lehet kapni.Még tyúk tojástartóját, meg a pici sárga tojás kezdeményeket is árulják. A tojástartója is nagyon finom pörköltbe, levesbe is.!!!


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!