Fűszer és Lélek

Gránátalma, mandarin, vanília esszencia

Jó néha elmenni olyan országokba, ahol mindenféle előítélet, előzetesen meghallgatott vélemény, vagy étteremajánló nélkül ülhetek be egy étterembe.
Ezért a csodáért nem is kellett messzire mennem, elég volt Bécsig elutazni, és ott egy rombuszhalat rendelni. A hal mellé érkezett hét, azaz hét csepp csoda.
Annyira intenzív gyümölcs, bódítóan meleg vanília, és selymesen kellemes vaj volt abban a hét csepp esszenciában, hogy napokig arról álmodtam! Aztán megpróbáltam keresni valami hasonlót, és találtam is Bűvös szakácson egy karottás mandarin mártást, ami alapnak jó volt. Hetente egyszer Lila Fügével vendégül látunk tíz embert vacsorára, pár pohár borra, és egy jó beszélgetésre.
Múlt héten nyelvhalat terveztünk, és ahhoz gondoltam ezt az esszenciát.
Nyelvhalat nem kaptunk, lett helyette laposhal en papillote, és arra csepegtettem rá a mártást. Működött. Másnap muszáj volt a kacsára is cseppenteni belőle. Annak is kiemelte az ízét.
Itt most egy picit leállok, mert épp az jutott eszembe, hogy talán garnélán is finom…
Elkészíteni egyszerű, de nagyon időigényes.

Hozzávalók:
10 szem mandarin
5 gránátalma
0,5 rúd vanília kikapart közepe
1 csipet curry por
1 csipet cayenne bors
3 dkg jó minőségű vaj

A mandarin levét kinyomtam és leszűrtem. A gránátalma magjait a szűrőkanálba tettem, és a levét átpréseltem a mandarinhoz.
Vastag, szendvicstalpú serpenyőbe tettem, majd a serpenyőt egy vastag alumínium lapra helyeztem. Így ment az egész a legkisebb gázrózsára, a legkisebb lángon.
A hőmérséklete elvileg nem mehet 50 fok fölé, de nem is melegszik fel jobban.
Egy egész napon át, vagy még tovább párologtattam, amíg szinte szirup sűrűségű nem lett. Ekkor belekapartam a vanília belsejét, beleszórtam a fűszereket, és még harminc percig a lángon hagytam. Másfél deci esszencia lett belőle.
Pici üvegcsébe töltöttem, majd amikor lehűlt, beletettem a kockákra vágott vajat. Rácsavartam a tetejét, és addig ráztam, amíg teljesen homogén mártás kaptam.
Egy mokkáskanálnyi csupán az adag belőle.
Zseniális!

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Anonymous says:

    curry nélkül is nagyon jó.akinek nem bírja a karja a rázogatást, az adja oda egy tévé előtt ülő családtagnak, hogy forgassa a lezárt üveget :-)Helga

  2. Bombadil Toma says:

    hűű ez nagyon jól néz ki, és nagyon jól is hangzik. el is mentettem ezt a receptet későbbre. szerintem a karácsonyi menübe lesz beépítve…amúgy meg hogyan lehetne abba tizes társaságba bekerülni?:)))

  3. Persze! Az a mennyiség, amit én készítettem, az kb. 30 adag 🙂

  4. Judith says:

    Ezt en is el fogom kesziteni! Van itthon 2 db. mar 2 hetes granatalma, arra szerintem jo lesz. Koszi a receptet! Szerinted el lehet kesziteni fel adagot is?

  5. Gabah says:

    Olyan ez a recept, mint amikor a boszorkány a mesében valami csuda dolgot kutyul-kavar…Megyek is, elsétálok a gyerekkel a zöldségesig egy pár gránátalmáért. 🙂

  6. Lila Füge says:

    Az az igazság, hogy annál sokkal finomabb, mint amit el lehet képzelni. A közös vacsoránkról megmaradt adagot kincsként őrízgetem, néha kinyitom, beleszgolok és minden este találok valamit, amire rá lehet cseppenteni 🙂

  7. Vicus says:

    Igen!Erre vágytam ma reggel!Ez mondjuk így nem igaz, de arra gondoltam, valami feldobhatná a napomat! És összefutott a nyál a számban, ahogy elképzeltem.

  8. Ugyanezt éreztem, amikor kóstoltam:Azonnal a receptjét akarom! Azonnal meg akarom csinálni! 🙂

  9. Ági, aki főz says:

    OMG! Kit kell súlyos összegekkel lefizetni, hogy ezt megkóstolhassam? Lehet kacsával is, meg vajhallal, ahogy gondolod!

  10. Anonymous says:

    Ki kell próbálnom! Semmi nincs itthon hozzá, de szaladok a tacskóba bevásárolni. Annyira csodálatosan hangzik!!!!

  11. Anonymous says:

    Nagyon jónak tűnik. Köszi! egész unalmas értekezős napomon képzelegtem róla. Ezekért vagyok Fűszeres -fan. Ki KELLL próbálnom!Üdv: medvedr

  12. Hanna says:

    Koszonet hogy megosztottad! Annyit kerdeznek, mifele vaj a legjobb erre?

  13. Lidi says:

    Bocs Eszter, de amikor olvaslak állandóan az erdőbényei tévéadás hangja megy és mostmár egy kicsit unom. Nem találom, hogy le lehet-e valahol az oldaladon kapcsolni, vagy csak a gépemen? Mert azt meg mindig elfelejtem visszakapcsolni. Segíts, koszi

  14. Anonymous says:

    Másfél napot állt a konvektoron és mintha megbuggyant volna…Szénsavas és olyan szaga van,mint a meggybornak…Ez nem normális, ugye?Zsófi

  15. Az is jó, ha egy tál langyos vízbe állítod az üveget.

  16. Anonymous says:

    Egy kérdés: Ha a fűtőtestre állítom az edényzetet,az is jó? mert a konvektor nálunk igen meleg…Zsófi

  17. Nagyon kevés lesz belőle, annak elvileg el is kéne fogynia. Ami marad, az pár napig eláll; mehet a hűtőbe, de használat előtt üveggel együtt állítsd langyos vízbe, majd rázd össze alaposan.

  18. dortimcsi says:

    Bár az előző kérdésemre nem kaptam választ,mégis próbálkoznék még egy kérdéssel….A kész esszenciát hogyan kell tárolni? üvegcsében..de utána? mint a lekvárokat, a kamrapolcon? vagy a hűtőszekrényben?bár akkor meg a vaj összeáll benne….

  19. dortimcsi says:

    a cayenne bors helyettesíthető egy kis chili paprikával? mert feltúrtam kisvárosom összes boltját,de sehol sem találtam…

  20. Mária says:

    Kedves Eszter! NEkem az lenne a kérdésem, hogy Bécsben melyik étteremben jártál, ill. hogy van-e olyan hely, amit javasolsz. Nem túl drága helyet keresek, dec 21-22-én megyünk, hátha van valami ötleted. Köszi!Mária

  21. Hanna, azt a hengerbe csomagolt ír vajat vettük hozzá.Toma, küldök mélt.

  22. Lidi, se Explorerben, se Mozzillában nem szól. Milyen böngészőt használsz?

  23. duende says:

    Hú… de megkóstolnám!Olyan ez a kép, mint az izzó napkorong… szép! 🙂


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!