Fűszer és Lélek

Alakul

Már olyan sokszor esett szó ebben a blogban a késről, jobban mondva a saját ügyetlenségemről, hogy kezdem is szégyellni a témát. Kezdődött azzal, amikor Horasz nem bírta nézni, ahogy a hagymát vágom, és eljött egy gyorstalpalót tartani.
Aztán, mivel nem sikerült még mindig úgy a szeletelés, mint ahogy elvártam volna magamtól, elmentem Makihoz egy késtanfolyamra.
Ennek az lett az eredménye, hogy kipróbáltam a jobbnál-jobb késeit, aztán elmentem egy késboltba, ahol körülnéztem, megköszöntem a kedvességüket és kijöttem az ajtón 🙂 Egyszerűen nem mertem megvenni egy minimálbérnél csak egészen picit olcsóbb kést mindaddig, amíg nem érdemlem meg: vagyis nem bánok profin a késekkel.
Itt egy kicsit lelassult a fejlődésem üteme, de két hete magaménak tudhatok egy Fiskars Takumi Usuba kést, ami olyan “japános” darab, nagyon éles, nagyon jó vele dolgozni, és nem utolsó sorban mindössze 5360 forint!
A sebességgel még vannak gondjaim, de a pontossággal már egészen jól állok. El is határoztam, hogy január közepén felveszem videóra hová jutottam szeletelés terén. Lesz összehasonlítási alap. Ha elfelejteném, szóljatok rám! Csak a kezemet figyeljétek!

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
 1. dortimcsi says:

  Nekem Zwilling késem van….a tavaszi Sparos pontgyűjtő akcióval jutottam hozzá,mert egyébként számomra nagyon drága lett volna.Nagyon jó kés, nagyon szeretem.

 2. Krisztina says:

  Nekem az élezéssel vannak gondjaim.Ha ismered a titkot mond el nekünk is légyszi, légyszi !!:)))Saját káromon már tudom mosogatógépbe nem teszünk jó kést!Legalább is ha a még szeretnénk vele dolgozni, és nem ismerjük az élezés nagy titkát.

 3. Lizi says:

  Nekem egy 5 darabos Fiskars készletem van. Még 1 éve vettem a Vasedényben 4000 Ft-ért és fa tartóban van!!!

 4. Anonymous says:

  Nekünk tíz éve van egy narancsnyelű fiskars késünk. Azóta olyan, mint új korában. Nagyon szeretjük. Ezek a finnek tudnak valamit, az biztos!

 5. Persze, értem én, hogy egy profi kés 40000 forint, de hidd el, hogy meglepően jó kis kés ez! Ár-érték arányban pedig zseniális.Az élezés is alakulóban. Az lesz a következő projekt 🙂

 6. Anonymous says:

  Jó kés drága! Sajna ez van. Lehet, hogy a márkát is meg kell fizetni, de akkor is drágább kések közül érdemes választani szerintem. Fenni, élezni tudsz? Az se olyan egyszerű!Mindenestre jól néz ki a kés, hogy milyen nem tudom. Vannak késblogok ott sok tényleg hozzáértő van, lehet hogy tudnak segíteni, annak aki olcsóbban akar minőségi késeket venni. Szerintem az 5e ft körüli összeg kicsit gyanúsan olcsó, de hozzáteszem nem vagyok nagy szakértője a késeknek. Üdvmedvedr

 7. Anonymous says:

  Nem is vagy béna! A jó kés pedig alap, igazad van!T.

 8. Pont valamelyik nap beszélgettünk erről az olló témáról, amikor még az ollók 99%-a nem vágott semmit 🙂 és tényleg voltak olyan szerencsések akik NYUGATRÓL kaptak Fiskars ollót 😀

 9. duende says:

  :)Szép vékonyak lettek a szeletek! Én is vallom, hogy a konyhában a legfontosabb szerszám a jó kés.Nekem zöldséghámozóm van fiskars, és eszméletlenül élesen és szép vékonyan hámoz. Nagy kincs! Egy ezresért vettem cirka 3 éve és meg nem válnék tőle semmiért sem. Még nyaralni is mindig elviszem. :))

 10. heléna says:

  Szia Eszter!Én nem a témához szeretnék hozzászólni.Engem annak a gyümölcsnek a neve érdekel,amit éppen szeletelsz a képen.A napokban vettem hasonlót, de a nevét nem jegyeztem meg.Még most is a gyümölcsöstálon mosolyog rám. Szívesen elfogyasztanám, de nem tudom hogy fogjak hozzá.Segítesz?Üdv.Heléna

 11. Katarína says:

  Eszter 🙂 videó? Gondoltam, csak úgy csendben megkérdezem …. ha már volt, akkor bocsánat, minden nap olvaslak, reggel csipás szemmel ide ülök a géphez:1. email-ek2. facebook3. kedvenc gasztorbloggerjeim :)Enélkül nem teszem ki a lábam a házból. Szóval nem találkoztam szeletelő zsonglőrös videóval, szívesen megnézném, hogy bánsz a késsel 🙂

 12. Potus, sajnos a fenést nem lehet megúszni. Most mondjam azt, két-három naponta biztosan meg kell húzni a fenőacélon? :-)Igazi jó köszörűs a Váci utcában van, nem messze a Bábel étteremtől, de a másik oldalon. Nagyon drága, de tényleg profi.Jól éleznek még a plázákban található kés és olló boltokban is (elviszik a késeket, pár nap mulva hozzák vissza) azok se túl olcsók, de jó kést nem szabad kontárok kezébe adni.

 13. potus says:

  Szia, Eszter!Ahogy látom, Te egy Usuba kést vettél, én ma egy InterSparban 30% kedvezménnyel egy Santuko kést.Szeretném a feleségem rávezetni a jó kések megfelelő használatára – ez nekem komoly kihívás.Még nem is mertem nagyon kicsomagolni, na jó, de, momentán irtózatosan éles. Vajon meddig marad meg ez az éle, ha nem használjuk fémen/üvegen/kerámián/stb? Ha idővel mégis elmegy az éle, van valami ötleted, hol lehet szakmailag profin megéleztetni? Valahogy nem szívesen kezdeném el az acélon húzogatni…Köszi

 14. félértelmiségi says:

  igen, tartozunk a bárányragunak egy bocsánatkéréssel:)Dóra: makifood.com,ha Eszter ki nem moderálja:)

 15. Dóra says:

  Sziasztok, hol lehet ilyen jó kis késes tanfolyamokat találni amiről áradoztok? 🙂

 16. félértelmiségi says:

  Nálunk a férjem lett az élezőmester, de csak azóta tud igazán jó munkát végezni, hogy beszerzett egy ilyen lapos kerámia élezőt, mert a rúd (mint azt a Makitól megtanultuk), csak poliroz. Szóval most van valami japán jellegű köve a japán jellegű késeimhez, követ áztatja (mert a japán kés acélja lágyabb, mint a német késeké), késeket feni, és igy is, kéthetente meg kell éleznie őket, h igazán jók legyenek.Félértelmiségi a bárányteamből:)

 17. Rapsonné says:

  Nekem is Fiskars késeim vannak, (ha a férjem vehet drága csavarhúzókat, akkor nekem is kijár ennyi) mióta nagyonéles késekkel operálok, kevesebb balesetet szenvedek. De az a kevés húsbavágó … :)Élezni meg van az a szintén Fiskars élező, amit Ikeában is lehet kapni. (fekete meg fehér van belőle)

 18. Ági says:

  Hát ez vicces, pont nekem is valami fél profi, vagyis profi háziasszonyoknak való kés kéne.erről jut eszembe, harminc éve, még mekkora kincs volt egy narancssárga nyelű olló!


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!