Fűszer és Lélek

Kabbalat Shabbat – Morocco Night

Régen voltam ennyire jó Kabbalat Shabbaton, mint péntek este!
Csupa jó arc fiatal, kellemes beszélgetések, közös éneklés, olyan jó kis szombat érzés…
Magyarországon is van már Moishe House, és meghívtak, hogy főzzek velük, készítsünk marokkói zsidó vacsorát a többieknek.
A legjobb buli mindig a konyhában van, úgyhogy sokan együtt készítettük a vacsorát, és még többen ettünk belőle. 25 főre készültek, de amikor asztalhoz ültünk, én 34 fiatalt számoltam.
Hét körül befutott két “gasztróceleb” is (most biztosan imádnak, hogy ilyeneket írok :-), Kollár Tamás és Zeibig Márton akik a paprika tv-ben futó lakásétterem c. sorozatot nyomják, és megígérték, hogy novemberben valamikor ők főznek. Mi elmegyünk, az biztos!
Tehát, jól kitaláltam, hogy készítsünk majd fügés csirkecombot, citromos csicserit, és aszalt gyümölcsös pitét 25 főre. El is képzeltem, hogy ez az én konyhámban mennyi időt vesz majd igénybe, és nagyon bátran megrendeltem a hozzávalókat.
A baj ott kezdődött, hogy mindig elfelejtem, hogy a konyhák többségében nem kilencven centis főzőlap van, öt gázégővel, csupán hatvan centis, négy égővel. Na, ehhez képest a Moishe házban három égős a tűzhely, amiből az egyik csak félig ég. Amikor ez bebizonyosodott, kicsit bepánikoltam, hogy nem lesz itt vacsora! De szerencsére érkezett egy dupla rezsó, és az este meg lett mentve. Igaz, a pite végül nem készült el, mert a sütőben a combok sültek a sütemény helyett, de szerintem senki nem maradt éhen. (Legalábbis nagyon remélem!)
Azt még le kell írnom, hogy sehol nem olvastam a budapesti házról, hogy gyerekbarát lenne, pedig Eszterék annyira jól szórakoztatták Dávidot, hogy szinte nem is láttunk belőle semmit, egyszer került elő csupán, énekelt egy kicsit, evett egy adag kuszkuszt, és elment aludni 🙂
Fügés csirkecomb 6 főre
6 csirkecomb
1 nagy fej hagyma
3 gerezd fokhagyma
20 dkg aszalt füge
10 dkg fekete olajbogyó
10 dkg méz
1 ek koriander mag
0,5 ek római kömény
1 citrom
só, bors
olívaolaj
A combokat besóztam, és olajon minden oldalát pirosra sütöttem. Eredetileg ez egy lábosban készülő étel, úgyhogy az eredetit írom.
A köményt és a koriandermagot száraz serpenyőben megpirítottam. A hagymát karikákra vágtam és a lábos aljára szórtam. Rátettem a combokat, megszórtam a fűszerekkel, a felkarikázott citrommal, és az olajbogyóval. A fokhagymát apróra vágtam, és az olívaolajjal elkevertem. Ráöntöttem a combokra a mézzel együtt. Beleszórtam a fügét is, és felöntöttem annyi zöldséglevessel, amennyi ellepi.
Lassan, legalább egy óráig főztem, ameddig a combok is, éa a füge is teljesen megpuhult, és a ráöntött zöldséglé besűrűsödött, harmadára főtt.
Zöldséges kuszkusszal tálaltam. (Most a combok nagy részét sütőben sütöttük, alufólia alatt. Így is megpuhult, de a hagyma karamellizálódott az alján. Egészen más lett az étel. Nem jobb vagy rosszabb, de nagyon más.)
Citromos csicseri 6 főre
30 dkg csicseriborsó (24 órára beáztatva)
2 dl olívaolaj
20 dkg zöld olajbogyó
1 paradicsomkonzerv
2 fej citrom
1 fej hagyma
3 gerezd fokhagyma
1 pici chili
1 rúd fahéj
5 cm gyömbér
koriander mag
római kömény
só, bors
1 csokor menta
A csicserit sós vízben puhára főztem. A hagymát, fokhagymát és gyömbért az olívaolaj felén megfuttattam. Hozzáöntöttem a leszűrt csicserit, elkevertem a paradicsommal, fűszerekkel, és annyi vízzel amennyi ellepi.
A citromot hosszában gerezdekre vágtam héjjal együtt, és a csicserihez tettem az olajbogyóval együtt. Kb. egy órát főztem. Tálalásnál megszórtam mentával és meglocsoltam a maradék olívaolajjal.

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Vik, most hétvégén is lesz Erdőbénye, de tavasszal megint lesz fesztivál is.Sajnálom a lábad, de borozni törött lábbal is lehet 😉

  2. Anonymous says:

    Jaj, tényleg olyan tuti programokat ajánlasz mindig! Ez nekem nem aktuális, mert nem vagyok zsidó, de Erddőbényére annyira szerettem volna elmenni, erre eltört a lábam. :(Mikor lesz legközelebb?Vik

  3. Zsófi, én köszönöm, tényleg élmény volt!

  4. Pista, vöröseket ittam, éppen amit a kezembe nyomtak. Szörnyű, de nem is figyeltem :-(Lányok, a facebookon van csoport is, amihez csatlakozhattok!

  5. Zsofia says:

    Eszter, köszönjük a pénteki vacsit, nagyon jó volt! :-)Dalit: minden péntek este van szombatfogadás a Moishe házban, csatlakozz! Király utca 34., 1. emelet, Mózes kapucsengő. Péntek este 8.

  6. hodográf says:

    Dalit megelőzött, én is azt akartam kérdezni, lehet-e csatlakozni :)A képek alapján határozottan irígy vagyok.

  7. Zempléni Pista says:

    Eszti,És mit ittatok? A vacsorabeszámolókból a borok vhogy mindig kimaradnak. Egy bényei lánytól ez kötelező…:-)))zp

  8. dalit says:

    Húú, ez szuper lehetett. Lehet valahogy csatlakozni?Nagyon boldog lennék.Kezd úgy tönni, mintha mindenhova követnélek:) De hát, túl jó helyekre jársz.

  9. Igen, a szombatfogadás egy határozottan jó része a zsidóságnak! 🙂

  10. Zeibig says:

    Zsófi drága!lehet, hogy valami félreértés volt, de mi az október 30-at biztos nem tudjuk vállani, nekünk valamelyik novemberi dátum lenne jó, de erről még egyeztetnünk kell. Esetleg ezt kivennéd a bejegyzésből?Köszi!

  11. Zeibig says:

    Na, azt meg végképp nem tudom, hogy miért írtam Zsófit, kedves Eszter, (biztos azért mert a mi Zsófinkkal leveleztem ép..) ezer bocsánat!Marci

  12. Anonymous says:

    Hogy lehet csatlakozni? Csak úgy odamegyek és kész vagy kell jelentkezni.Üdv:medvedr

  13. Amikor valójában nem kóser (vagyis nem hechserrel ellátott) élelmiszerekből főznek valahol, de azért az alap dolgokat betartják:nincs disznó, vagy más tiltott állat húsa, nem keverik a tejeset a húsossal, stb.

  14. Anonymous says:

    Lehet,hogy butaságot fogok kérdezni,de mi az a kosher style?Hedvig

  15. gmx says:

    Muszáj lesz megcsinálnom itthon is ezt a csirkét, mert végül csak a tepsis verzióból ettem. Az nagyon ízlett, de csak ki kell próbálni az autentikus változatot is…

  16. Anonymous says:

    Kedves S. Eszter!Hol tudok tájékozódni a programikról illetve bejelentkezni. A beugrót természetesen vállalom,sőt:-)medvedr

  17. Kóser bor, és egy kis közös ünneplés? Na jó, nem gondoltam komolyan.

  18. Uri says:

    Milyen kár…:-( Sajnos akkor nem bővültek a lehetőségeim a szűk kóser Budapesten.)

  19. Uri says:

    A konyha kóser, vagy csak kosher style?

  20. SEmEs says:

    Sziasztok!Medve dr. Igen, a bejelentkezés az jól jön! Beugró első körben egy üveg bor!Eszter, tényleg szuper volt az este, és ebből Te is kivetted a részed! Dávid pedig egyszerűen elbűvölt, tényleg kis nőcsábász az a srác!Majd azért írd meg lécci a süti receptjét is, mert ha már megszereztük a hozzávalókat, most péntekre megcsináljuk! – ezúton csirke nem lesz, de süti igen – Október 23 lévén lesz egy gondolatébresztő '56-ról, jól fog jöni egy kis marokkói édesség 🙂 Várunk mindenkit szeretettel péntek esténként a demokratikus (egalitariánus) alternatív eseményeken! Érdemes facebookon csatlakozni, mert vannak más programjaink is!S.Eszter

  21. Anonymous says:

    Ilyenkor mindig sajnálom, hogy nem vagyok zsidó!


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!