Fűszer és Lélek

Gránátalma szezon

Hát, mi tagadás a gránátalma szezon elég szegényes Magyarországon 🙂
Pedig imádom! És ez valami genetikus dolog lehet, mert Dávid egyik első szava a “gránaalma” volt, és nem tudtam annyira gyorsan enni, amennyire ő.
Szezon van, a Lidl-ben 200 forintért kapható pici, de jóízű, a piacon pedig 700-ért vettem 1,2 kilós gránátalmát, gyönyörű vöröset, édeset, ropogósat.
Húszévesen ezekben a napokban egy gránátalma ligetben ültem, és arra gondoltam, hogy mit fogok csinálni tíz év múlva. Jelentem, semmi sem jött be azokból a tervekből, az élet nagy rendező, sokkal kalandosabb életet rendelt nekem, és ezt egyáltalán nem bánom. A gránátalmát viszont azóta is csoda gyümölcsként kezelem. Két éve, amikor valami csodálatos dolog történt velem, hazafelé a Nyugati aluljárójában megajándékoztam magam egy gyönyörű gránátalmával, azzal ünnepeltem. Ma reggel is kettévágtam egyet, és remélem szerencsét hoz este nekem is, és másoknak is.
Gránátalmás fánk:
Hozzávalók:
2 gránátalma
50 dkg liszt
1 dl tej
1 dl gránátalmából nyert lé
4 dkg élesztő
5 dkg porcukor
5 dkg vaj
1 csipet só
4 tojás sárgája
1 ek keményítő
cirom reszelt héja
1 csipet fahéj
A lisztből, tojás sárgájából, puha vajból, cukorból, tejből, gránátalma léből, élesztőből és sóból könnyű tésztát gyúrok. Letakarom, és duplájára dagasztom. 2 cm vastag lappá nyújtom, és fánkokat szaggatok belőle. Újra letakarom, és szép kövérre dagasztom őket.
Forró olajban kisütöm, úgy, hogy a közepét összenyomom. Amikor megfordítom, gyorsan letakarom az edényt, és így sütöm a második oldalát. Így lesz a fánk szalagos.
A maradék gránátalma magokat szintén kipréselem, de egy marékkal félre teszek a díszítéshez.
A levet elkeverem a fahéjjal, citromhéjjal, és keményítővel. beforralom. Ezt a zselét töltöm a fánk mélyedéseibe. Megszóróm porcukorral, és gránátalma magokkal.

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. lúj says:

    atyaég, én nem szoktam kiszedni a magokat, az gáz? 🙂

  2. Marjan says:

    Én is imádom a gránátalmát! És a fánkot is! 🙂 Joghurtkrémbe kevertem nemrég, abban is nagyon jó volt. eM

  3. dortimcsi says:

    Hát az biztos hogy kis hazánkban igen szegényes a gránátalma szezon. Tavaly karácsonyra gránátalmás rizottót szerettem volna. Hetekig jártam a zöldségeseket, kisvárosom létező összes szuper és hipermarketjét…eredmény? semmi….Majd karácsony előtt 2 nappal szüleim hívtak a gazdaságos hiperből: Van gránátalma!Kell-e?Naná! És az egész poénja az lett , hogy a pénztáros az apró gránátalmákat vöröshagymának nézte és kevesebb mint 30 forintba került a két gránátalma:Dazóta se nagyon láttam…és félek, ha idén karácsonyra ismét szeretnék gránátalmát akkor hasonló kálváriában lenne részem. Vagy ha most megveszem a Lidl-ben és berakom a hütőbe, akkor megmarad karácsonyig? a recepthez: ekkora mennyiségből kb. hány darab fánk lesz?

  4. Limara says:

    Most vettem egy fát vagy inkább bokrot, remélem hamarosan termőre fordul. Az utcánkban van egy, ami terem már évek óta. 🙂

  5. Anonymous says:

    Epito jellegu kritika a reszemrol:Ne haragudj, ezek a kepes most… egyszeruen bantjak a szemet. gondolom valami nagyon elenket, kontrasztosat akartal, de hogy ennyire beegett… jaj.csak csinjan a photoshoppal ;)agi

  6. Anonymous says:

    Csak egy kérdés tőlem vidékitől :)Gránátalmát hogy a legjobb enni magában? Felvágom, magokat kikotrom aztán…?Tippek?

  7. mandy tarragon says:

    Szia Eszter!Nekem is egyik kedvencem a gránátalma, nagyon szeretek bíbelődni vele, mire kiszedegetem az összes magot :)Lenne egy kérdés, amit továbbadnék neked is, a környezettudatosságról szól, ha van kedved, válaszolj rá, szívesen elolvasnám, hogy mit gondolsz erről 🙂

  8. Névtelen, én csak kiszedem a magokat, aztán marokkal szomom a számba :-)Mandy, köszönöm, igyekszem!

  9. mandy tarragon says:

    Egyébként köszönöm szépen a Lidl tippet, a harmadikban sikerült vennem végre gránátalmát 🙂 Olyan finom, el tudnék élni rajta egy ideig 🙂

  10. Reni says:

    Imádom én is, gyönyörű gyümölcs. Olaszországban (1 hete) roskadoztak a fák a gránátalmától 🙂


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!