Fűszer és Lélek

Banán ketchup

Nem én találtam ki jó dolgomban! Már a XVIII. században is készítettek hasonlót, az internet pedig tele van banán ketchup receptekkel, de én most készítettem el először.
Régebben ettem egyszer valahol műanyag flakonos változatot, és nekem az is ízlett, de eszembe se jutott utánanézni a receptnek. Tizenöt évnek kellett eltelnie, hogy megint előkerüljön a banán ketchup, és most meg is csináltam.
Kaptunk ugyanis egy adag házi, sütnivaló kolbászt, ami meglehetősen fűszertelen volt. A kolbászt direkt ilyenre készítették, nagyon jó minőségű hozzávalókból, de nagyon enyhe fűszerezéssel. Ehhez készítettem a meglehetősen fűszeres, szerintem egyáltalán nem banán ízű ketchupot.
A sok interneten talált receptet módosítottam a saját szánk íze szerint.

Hozzávalók:
4 nagy banán
0,5 fej hagyma
5 gerezd fokhagyma
2 ek paradicsompüré
10 dkg világos színű mazsola
3 dl fehérbor ecet
4 ek barnacukor
1,5 ek tengeri só
2 ek kukorica szirup (mézet tettem bele helyette)
1 kk chili
2 tk őrölt szegfűbors
10 szem szegfűszeg
1,5 tk fahéj
1 kk feketebors
0,5 tk őrölt szerecsendió
2 ek rum
4 dl víz

A mazsolát, banánt, hagymát, fokhagymát és paradicsompürét késes robotgéppel teljesen homogénre dolgoztam.
Egy kislábosba öntöttem, hozzáadtam a fűszereket, vizet és ecetet.
Takaréklángon, a végén már gyakrabban kevergetve sűrűre főztem. Ez kb 1,5 órát vesz igénybe. Elzártam a lángot, és hozzákevertem a rumot, és leszűrtem.

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Krisztina says:

    izgis, kipróbálom,szép napot mindnekinek,

  2. Akácmézet tettem hozzá, annak van a legsemlegesebb íze.

  3. A sok fűszer között elvaszik a rum íze, de mégis jobb lesz tőle a végeredmény.

  4. Anonymous says:

    Itt Amricaban nagyon nepszeru a banana ketchup, es bbq alkalmaval esszuk inkabb. Kostoljatok meg sult oldalssal is!

  5. Anonymous says:

    Szia Eszter!Nem bántásként,de ezek meg milyen képek???Tudom,a recept a lényeg,de akkor is!Nálad még ilyen rossz képeket nem láttam!Mimi

  6. Marci says:

    miért raksz hozzá vizet, ha úgyis elfőzöd a végén? …és a turmixoláshoz sem kell

  7. gmx says:

    Ez mitől ketchup inkább, mint chutney? Nem kekeckedek, kíváncsi vagyok.Mert nekem egyértelműen chutney ugye.

  8. Marci, azért mert a sok fűszernek jót tesz a hosszú főzési idő. Ahhoz pedig víz kell.GMX, semmitől. De nem én neveztem el ketchupnak. Ez a neve 🙂

  9. Anonymous says:

    Ez mennyire jól hangzik! Ki is próbálom. Milyen mézet tettél bele? Kukoricaszirupom nekem sincs!


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!