Fűszer és Lélek

Hetedhét pásztortüzek Erdőbénye

Erdőbénye! Hú, de jó volt!
Vannak dolgok, amik tönkretehetnek egy rendezvényt: ilyen, ha kivonul a Magyar Televízió, vagy ha esik az eső. De most a tv valahogy egyáltalán nem volt zavaró, simán ki lehetett őket kerülni, ha valaki nem akart élőben látszani a 2009-es erdőbényei, szüreti, egész napos közvetítésben.
Számomra külön meglepetés volt Vágó László biomézei közül a Bodrogparti virágok mézéből készült különlegesség, és a gyömbéres méz, ajánlom mindenkinek, hogy kóstolják meg!
Az eső is csak három percig esett dél körül, aztán kisütött a nap, és csodálatosan meleg lett. Este meggyújtották a tüzeket a Mulató tetején, és a környező hegyeken körös-körül. Tényleg gyönyörű volt, ahogy körbenéztünk, és lehetett látni, hogy sok-sok ember jön fel a hegytetőre, a kezükben fáklyákkal.
Az erdőbényei hagyomány szerint, amikor a pásztorok a hideg idő elől behajtották az állatokat a faluba, felgyújtották a kunyhóikat maguk után. Ezek voltak a pásztortüzek, és jöhetett a hideg idő. Most valaki figyelt ránk az égből, mert mihelyt leégtek a tüzek, meg is érkezett az ősz Tokaj-Hegyaljára.
Épp a földön ültünk, isteni vad kakukkfű illat lengedezett a Zemplénben, és kicsit középiskolás feelingje volt az egésznek, mert körbejárt egy üveg bor, amikor a Dudazenekar zenéjébe furcsa dobszó keveredett, és néha mintha villámlott volna. Aztán persze amikor a villámcsapások sűrűsödtek, leesett, hogy ez nem dobszó, hanem dörög az ég és az első esőcseppnél elindultunk lefelé a hegyről, hogy épp elérjük az autónkat, mielőtt bőrig ázunk. Nem mindenkinek volt ilyen szerencséje 🙂

(Szia Anyu! Látod a lökött lányodat? Itt integet! Kérdezi Anna és Eszter)
Napközben Annával a bográcsok között sertepertéltünk, megpróbáltunk okosakat válaszolni Pálffy kérdéseire (közepes sikerrel), és kihirdettük a fúziósbogrács receptverseny győztesét, aki a négytagú zsűri szerint (Pascal, Macsinka, Kántor Dezső, és Homonna) Lila Füge lett.
Nagy bloggertalálkozó volt, eljött Dalit, sőt a Szertár blog a helyszínen végzett kísérleteket! :-)Végre személyesen is megismertem Chiliit, Alkonyi Lászlót, és este a Vissy családnak köszönhetően isteni vacsorát ettünk. Itt derült ki, hogy az aszútörköly pálinkával flambírozott bárány nem csak egyszerűen finom, de sokkal több annál!
Mi volt még? Jó társaság, fantasztikus borok, édes szőlők, sárga, és vérvörös levelek.
Aki most lemaradt, ezen a pár videón bepótolhat valamicskét a hangulatból.
Jövőre újra Erdőbényén!

Videó második rész
Videó harmadik rész
És a tűz maga

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
 1. Enyémek nem, de ha kéred, viheted, de inkább dobj egy mélt, és elküldöm nagyobban, mert ezek picik.

 2. Lianna says:

  Szia!Én láttalak a tv-ben(teljesen véletlenül volt be és éppen oda kapcsolva.:) Teljesen értelmeseket válaszoltál!:) Szép napot!Üdv.: Lianna

 3. Anonymous says:

  Jó volt, de a kaja árak egy kicsit azért húzósak voltak!

 4. dalit says:

  Eszter, nagyon örülök, hogy ismét találkoztunk, még inkább szerelmes lettem Bényébe.Puma, és családja, nemcsak a legjobb préselő, de fantasztikus vendéglátó is, a teljes elázás után ők mentettek meg, és vendégül is láttak egy éjszakára minket.Mindenkinek nagyon ajánlom ezt a helyet.

 5. chilii says:

  Azért kóstoltam, finom volt! 🙂 Na majd jövőre veletek ugyanott! 😉

 6. Mosolygó, a kolbászokat Klima András sárospataki hentes készítette, de sajnos ő Olaszországban dolgozik, és már vissza is utazott :-(Reméljük hamarosan hazaköltözik!

 7. Mosolygó says:

  Na végre! Én már vasárnapra vártam a beszámolót.Megkérdezhetem, hogy a birkakolbász kinek a munkája volt? Nagyon ízlett az egész familiának!

 8. Chilii, pedig… ;-)Névtelen, Puma mester a világ legjobb préselője 😀

 9. chilii says:

  Remélem lesz ilyen jövőre is, most a csatolt részeim a Béres borászatra szavaztak, így Homonnához csak este hatkor tudtam bekukkantani.

 10. Anonymous says:

  Nagyon finom volt a must is, amit a raszta srác csinált!

 11. De jó! Mindenki erdőbényei :-)Én meg most tudtam meg, hogy Lujka unokatesója Erdőbényén a főerdész.

 12. chilii says:

  Akkor jó! Aggódtunk értük! Sajnos nekünk hamarabb lejárt az időnk, megjött értünk az autó 🙁 Képzeld, találkoztunk egy nagyon kedves, régi kolléganőnkkel, kiderült, hogy a tájház az ő szülőháza! Kicsi a világ! 🙂

 13. Elkapta őket rendesen az eső, de egész éjjel fújták még Homonnánál 🙂

 14. chilii says:

  Nagyon jól éreztük magunkat mi is! Eszter, a dudások nagyon megáztak? Remélem a hangszerekben nem esett kár!!!

 15. Klári, én is örülök! Nagyon jól éreztem magam, szerintem hibátlan nap volt, igaz estére kicsit elfáradtam, tízkor úgy éreztem, mintha hajnali kettő lenne 🙂

 16. Anonymous says:

  Nagyon jó volt a szervezés és a kivitelezés is, gratulálok!István

 17. István, átadom Hildának, és Homonna Attilának a gratulációt!Köszönjük! 🙂

 18. Lianna, köszi, azért lehettem volna jobb is 😀

 19. eniko says:

  lili: kicsi ház, beljebb az udvaron két kossuth prés egymással szemben :)gergely, eszti: szabadon felhasználhatók a képeitek?

 20. Anonymous says:

  Nézd már azt a két gyereket, hogy integetnek a benneleszünkatévében 😀 Ritka jó hétvége volt!Anna

 21. Gergely says:

  Valoban nagyon jo feelingje volt az esemenynek! Nekem a nyitott pincek, es foleg a nyitott kadar muhely tetszett – na meg a borok ;-)Itt van par kep, tobbek kozott a dudasokkal a mulatodombon: http://www.flickr.com/photos/28365447@N05/sets/72157622568163082/

 22. Lili says:

  Eniko, nem a ti borotok volt, sot azt nagyon is kedveltuk! Mar ha ti vagytok ott a falu tetejen abban a picike hazban.

 23. Lackó says:

  Hú, mikor lesz iszapbirkózás a mádi és az erdőbényei borászatok között? Megyek! 🙂

 24. eniko says:

  ha valaki esetleg nálunk ivott valami rosszat, nyugodtan írja le,csak kicsit konkrétabban, a kritikákból mindig tanul az ember :)egyébként sajnálom, hogy a tyíví csak Pálffy szétesett arcát mutatta a tüzeknél, panorámakép helyett… mi a diókútról néztük egy jó kis bográcsolás közepette, felemelő volt a látvány… a dudazenekar sajna nem hallatszott oda, de a 'dobszó' megvolt :)Ábrahám

 25. Zempléni Pista says:

  Végülis nem, mert a lányok egyszerűen elbeszélték az időt…:-)De volt isteni csokitorta és olyan késői szüretből készült bor (persze, h tokaji), amitől ti ott a hegy másik oldalán is elégedetten csettintettetek volna. :-))zp

 26. Bombadil Toma says:

  fájdítod itt a lelkem eszter!:)sajnálom, hogy most nem lehettem ott…

 27. Anonymous says:

  Na, végignéztem a videókat, a főnőköm biztosan örülne, ha tudná.Pálffy miért izgult ennyire erre a Mád-Erdőbénye háborúra?

 28. Hát Lili, ha nem Homonna bor volt (és csak sejteni tudom, hogy nem az volt), akkor nem vagyok biztos benne 🙂

 29. Lili says:

  Életem legjobb és legrosszabb borát is Erdőbényén ittam.A legjobb a Határi furmint névre hallgatott. A legrosszabbat is leírjam?

 30. Zempléni Pista says:

  Jajj, de jó lehetett…!!Mondjuk a bárány sem volt rossz, köszönjük a segítséget :-))

 31. Anonymous says:

  Eszter, fantasztikusan éreztük magunkat! Nagyon örülök, hogy végre személyesn is megismerhettelek, nem csak az interneten keresztül! Pont olyan kedves vagy, mint itt!Klári


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!