Fűszer és Lélek

Segítség! Magyar vs. kínai fokhagyma?

Fotó: Jucus
Pár éve még volt egy megbízható fokhagymásunk, ahol anyuval minden ősszel vettünk 10 kiló fokhagymát, és az elég volt a családnak az új fokhagyma idényéig.
Már akkor is sok helyen csak a kínai fokhagymát lehetett kapni, de azért egy kis utánjárással beszerezhető volt magyar is.
Akkoriban az Arany János utcában volt egy munkám, és egyszer belefutottam abba, ahogy Dzsáánnni éppen lekapja a tíz körméről a beszállítót, amiért kínai fokhagymát hozott az olasz éttermébe 🙂
Bárkivel beszéltem eddig, senki nem értette, hogy miként lehetséges az, hogy megéri Kínából idehozni a fokhagymát, és hogy emberek ezt miért is veszik meg, amikor csak teszi az ember bele az ételbe, de az íze valahogy elmarad…
Azóta eltelt pár év, és a helyzet sokkal rosszabb lett!
A magyar fokhagyma olyan rossz minőségű lett, hogy egy fejnél többet nem merek belőle vásárolni.
Barna rothadó pöttyök vannak a gerezdeken, egy hét után pedig a fejnyi fokhagymából jó, ha két gerezdet fel tudok használni. És októberre csak ilyen kapható. Próbálkoztam piacon, zöldségesnél, hiper és szupermarketben mindenhol. Ha emlékeim nem csalnak, januárra eljutunk majd oda, hogy csak kínai lesz a polcokon, igaz azok nem rohadnak, de belegondolni se merek, hogy milyen növényvédő szerekkel kezelik.
Érdemes arra is figyelni, hogy sokszor piros-fehér-zöld szalaggal díszített fokhagymafüzért csak Magyarországon csomagolják, de Kínában termesztik.
Miért tűnt el a magyar fokhagyma?
Hol vásároljak jó minőségű magyar fokhagymát?
Miért tűnt el a magyar fokhagyma?

Címkék:

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
 1. Limara says:

  Makóról!:) Az összes szomszédom itt pucolja a gyönyörű fokhagymát. Szívesen küldenék neked!

 2. anazar says:

  Miért tűnik el a magyar zöldség, gyümölcs?!?Itt is kínai fokhagymával van tele a polc, se íze, se bűze, ahogy mondani szokták, nekem ráadásul penészkés ízű, bár nem látszik rajta nyoma.Miért vásárol a magyar ember inkább supermarkeben a piac helyett? A nagyar termelő csak a piacon tudja eladni az áruját, a termékét nem engedik be az üzletekbe. Ezt onnan tudom, hogy édesapám termelő Bács-Kiskunban, de sokszor potyára megy ki a piacra, mert nincs vásárló, azok inkabb ott kígyóznak a Sparban, Pennyben, Tescoban az olasz meg kínai zöldségért, gyümölcsért, amirol minden évben kiderül, hogy túlvegyszereztek és emberi fogyasztásra alkalmatlan, sőt veszélyes.

 3. "saját levében" says:

  Állítólag a magyar "nem áll el". Hát ez igaz. De hogy még őszig sem?!!

 4. Molnárgörény says:

  Az egy gombabetegség, aminek tudtommal az az oka, hogy melegszik az éghajlat, és sokszor nem fagy át a föld rendesen. Ugyanilyen módon támadja a déli variáns virulens agresszív monília a meggyfákat, a közismert (és igen csúnya) moníliás hajtásszáradást okozva, ami a termés csökkenését-megszűnését, végül a a pusztulását okozza. Északon, meg a hideg helyeken kéne fokhagymát termelnünk, a fényre úgysem túl igényes, mint a hagymafélék általában.

 5. Anka says:

  én magam termesztem a fokhagymát a kertben, és nekem is tele van pöttyökkel 🙁 de az íze isteni, csak sajnos nem termelek nagy tételben, pedig akkor küldenék neked is 🙂

 6. Horasz says:

  ez a kérdése kb. 2 éve engem is foglalkoztat…..mondjuk nekem könnyű, kapok édesanyáméktól, de a készletek véglegesek…:(

 7. mandy tarragon says:

  Nehéz dolog, sajnos tényleg csak ezt a vacak kínait lehet kapni 🙁 Tavaly keresztapukám szerzett Makó környékéről, nem tudom mi történhetett, de duci kis gerezdek voltak, ilyen lila-fehérek, mint a képen, és még néhány hónap után is tökéletesek. Idén még nem sikerült találni sajnos 🙁

 8. Anonymous says:

  Hunyadi téri piacon, néniktől, bácsiktól.LP

 9. Anonymous says:

  Egyszer a TV-ben hallottam egy riportot egy makói fiatalasszonnyal, akinek a családja generációk óta fokhagymázik. Ő mesélte, hogy A RENDES MAGYAR FOKHAGYMA TERMESZTÉSE KÉTÉVES FOLYAMAT,de ezt a mai rohanó világban már nem így csinálják. Mert lehet fokhagymát termeszteni egy év alatt is, de az megromlik, mert nem elég ellenálló. Ő meg, aki ragaszkodik a hagyoymányhoz és a minőséghez, alig tud belőle megélni. Ugye, milyen ismerős történet?Éva Pécsről

 10. zölderdő says:

  Szerencsére pirospaprikát valahonnan mindig szerez anyukám (garantáltan magyart, házit), gyönyörű színe van. Írországban is mindent eláraszt a kínai fokhagyma, nem magyar sajátosság (mondjuk nekik korábban sem nagyon volt sajátjuk). De legalább a piacon van egy árus (aki olasz, görög cuccokat árul:olajbogyó, olívaolaj, kapribogyó, feta sajt, bivalymozzarella stb.), neki van gyönyörű fokhagymája (asszem olasz). Szép, nagy gerezdek, és persze eláll. De mi lesz otthon, jajj? Nemsoká megyek haza…

 11. gondaanyu says:

  Az idén határoztam el, hogy ültetek a kertbe fokhagymát is. Én úgy tudom, hogy az őszi duggatás a jobb, az a kétéves művelés, és az nől nagyobbra. A hagyma eltarthatóságát az öntözés nagymértékben befolyásolja, ha sokat öntözik nagyra nől ugyan, de kevésbé tárolható. A vöröshagyma ugyanúgy.Paprikát nem boltba kell venni. Régen se, most se. Mi szombatonként Pesten vagyunk, szívesen viszek Kalocsa környékit ha szóltok. Baján a piacon nem rég 2600 és 3000 Ft között árultak. Gondolom az új se lesz olcsóbb.

 12. lencsike says:

  Én anyósomtól kapom az általa falun termesztett fokhagymát és igaz, hogy két hónap után, de ez is elkezd barnulni. Lehet, hogy az az oka, hogy nem vár a kiszedéssel két évig? Vagy eleve rossz félét dugdos a földbe? Nem tudom. Az ízével nincs gond.

 13. Jucy says:

  Ok. Én járok Nyíregyen és Miskolcon is piacra, de még nem láttam kínait 🙂 Viszont a nyíregyi piacon jó a magyar 🙂

 14. Zsuzsa says:

  Szia Eszter!Az Óbudai piacon (a Flórián téri bejáróhoz közel, a kolbászos előtt és a savanyúságos mellett), árul egy kedves idős néni, aki Bácskából jár fel Budapestre, és szuper fokhagymát, fűszerpaprikát, szárított fűszereket árul. Mondanom sem kell, hogy maga termeszt mindent, a paprikát kézzel darálja, a fűszereket is kézzel morzsolja… a múltkor nevetve mesélte, hogy még a kínaiak is nála vásárolnak :-DAki nem hiszi, járjon utána!

 15. gasztrobisztro says:

  Én a nagycsarnokban vettem, bal soron, legelol. Kemeny, magyar es joizu.

 16. Pogacem says:

  Mi szégyen és gyalázat, de leszoktunk a piaci és bolti fokhagymáról. A culinarisban szoktunk venni francia fokhagymát (olyan, mint a képen, rózsaszínes-lilás és nagy gerezdekből áll), 1-1 fejet, aranyáron. De abból nem kell sok, sokáig eláll, és remek az íze és állaga.

 17. Kata says:

  Szegeden, a nagybani piacon anyukam kb 2 honapja vett 5 kg fokhagymat. Azota is azt hasznaljuk. Egeszseges, es biztosan magyar.

 18. Anonymous says:

  Tényleg beteg minden magyar fokhagyma. És az milyen, h a magyar, kalocsai pirospaprika csak 35% ban magyar?????

 19. chilii says:

  nem minden magyar fokhagyma beteg! a miénk pl. teljesen egészséges! 🙂 arra gyanakszom, hogy amit vettetek az őszi vetésű, ez hamarabb érik be nyár elején, viszont rövidebb ideig is lehet csak tárolni. téli tárolásra olyat kellene venni amit csak tavasszal ültettek el. és igen, ezt baromi nehéz megállapítani szegény fokhagymáról belátom 🙁

 20. petra says:

  Mert a minőségi magyar árut mindig elviszik külföldre… Igaz, hogy a nagymamám kertjében a fokhagyma nem ölt gigászi méretet és nem hófehér..cserébe pici, lédús, zamatos és ha magában megeszel egy "girizdet" garantáltan fejen pörögsz tőle olyan ereje van :)) na..nekem ez a fokhagyma.

 21. Benikuty says:

  Minden év októberében Hajóson veszek egy zsákkal (15 kg), és semmi gond vele. Túléli az új fokhagymát is.Eszter, érdekel?

 22. Araniel says:

  Ilyenkor szeretem azt, hogy vidéken lakom, és a szüleim kertet művelnek, így fokhagyma is van mindig, még ha nem olyan hatalmasak, mint a boltiak, és apukám az őrölt piros paprikát is maga termeszti/szárítja/és darálja :)De amúgy elszomorító, hogy ezek tényleg így vannak :(Amúgy nagyon tetszik a blogod 🙂

 23. Zsuzsi says:

  Én megmondom őszintén, beszerzési hely híján már lemondtm a magyarról, mert ehetetlen, használhatatlan. A kínai legalább nem a kukába megy tisztítás után. A lidliben spanyol szokott lenni, épek a gerezdek, jó ízű is, csak annyira pici, hogy utálom pucolni….

 24. Anonymous says:

  Nagybani zöldségkereskedő ismerős válasza erre, és más "miért nem magyar" kérdésre:a külföldi olcsóbb,megbízható, állandó minőségű,megbízható a szállító (a lekötött mennyiséget képes a megállapodott ütemezésben szállítani),képes a szükséges mennyiséget szállítani,nem akarja átverni a vevőt.Tehát pl. fokhagymából képes az évi szükséges mennyiséget adni, egyenletes minőségben. Egy nagykereskedő nem tud 20 helyet felkutatni, hogy összeszedje itthon a fokhagyma-mennyiséget, amire igénye van.Az ismerős pár éve próbálkozott legutóbb magyar almával. Amikor elment az áruért, az a konténerbe pakolva várta, ő viszont meg akarta nézni, mit pakoltak be. Hosszas viták után leraktak néhány rekeszsort a konténerből, és kiderült, hogy a kívülről már nem látszó rekeszekben silány alma volt, nem az a minőség, amit kért, amiben megállapodtak, és amit a konténert kinyitva a rekeszben látott. És persze még a termelő volt felháborodva, miután nem vette át a kereskedő – neki meg fájhatott a feje, honnan szerzi be villámgyorsan az almát, amire persze már voltak megrendelései.Ildikó

 25. Anonymous says:

  Én a piacon minden héten veszek 5 fejet a falusi kendős nénikéktől, az még biztos, hogy magyar. Így árulják, 5 fej 100 forint. Igaz, hogy kisebbek, mint a kínai a zöldségesben, de magyar, és íze van. Igaz, ez egy kisvárosi piac, környékbeli apró falvakkal.

 26. Anonymous says:

  Uh, azt hittem, a füzér csak magyar lehet… Mert a kínai biztos szár nélkül van utaztatva, gondoltam. Egyáltalán, milyen szállítóeszközön hozzák?!A Dél-Alföldön volt pl. majoránna-termelés. A fűszerpultokon, ha a jobb /és drágább/ márkáknál feltüntetik, a származási ország töbnyire Töröko. Semmi baj, hozzunk onnan vagy Kínűból olyat, ami itt nem termelhető, node majoránnát? És ki tudja, mit még? Hiába takarékoskodom itthon az energiával, ezek is növelik az "ökológiai lábnyomomat". Zsuzsa

 27. Anonymous says:

  Én a piacon minden héten veszek 5 fejet a kendős falusi nénikéktől. Így árulják, 5 fej 100 forint. Igaz, ez egy kisváros, sok apró falu közepette.

 28. VKOrsi says:

  vöröshagyma-fronton szerintem hasonlóan siralmas a kínálat… legalábbis én már többedszer futok bele rosszabbnál rosszabb hagymákba.

 29. Marianna says:

  ó, ezek szerint nem én csinálok valamit rosszul a tárolásnál, hogy megrohad szinte az egész fej, hanem tényleg rosszak.

 30. Mirelle says:

  A Culinarisban aranyáron mérnek francia fokhagymát. Sokkal erősebb ízű, mint a magyar, így jóval kevesebb elég belőle és nem megy tönkre.Ezt a foltosodást én is megfigyeltem….elszomorító.(Hja, a Tescoban a vöröshagyma is kínai….)

 31. Gasztromami says:

  Júniusban a piacokon gyönyörű magyar friss fokhagymát lehet kapni. Én akkor tárazok be nagyobb mennyiséget úgy hogy magam szárítom (szárastul kapható, tehét befonogatom, fellógatom). Amit később árulnak, gyanítom , hogy nem idei hanem tavalyi (ezért olyan rossz minőségű mint amiről Te is írsz) Amit én szárítok itthon az egy év múlva lesz olyan, mint amit most "frissként" lehet kapni. A kínaival többek között az is gond, hogy egyáltalán nem olyan intenzív íze van, mint a magyarnak, inkább szúrós-csípős. Megoldás még a saját termesztés 🙂

 32. Anonymous says:

  Én is próbáltam kinyomozni, miért van ez, és a Fény utcai piacon az egyik fiútól tudtam meg: kínai cég vásárolta fel az alföldi hagymatermesztés (?!) jó részét, a magyar magot elviszik Kínába, ott termesztik, mert olcsóbb, és a hagymát visszaszállítják ide. Így lehetséges, hogy kínai hagymát itt csomagolják nemzeti színű szalagosra. A magja magyar ugyan, de a többi már nem.

 33. Anna says:

  A makói hagymát viszik külföldre. Nekünk marad a silány. Valóban beteg a magyar. De akkor marad az okszerű és célzott növényvédelem.Nem az agyba-főbe permetezés. Csak akik manapság végeznek növényvédő szakmérnökként és a termesztést felügyelik…Kiesik az egyetemről, semmi gyakorlat…A délről jövő monília a Monilinia fructicola, nem csak meggyen van. Ez is a csodás import barackkal jött Olaszországból.Nem csak azért rossz az import zöldség-gyümölcs, mert nem hazai, más ízű, hanem jön vele egy rakat kártevő, gyommag, betegség,ami eddig nem volt itthon. Hajrá!űMiért mennek az emberek hiperbe? Mert egy helyen megvan minden, kevesebb az utánajárás és több idő marad TV-t nézni.. Sajnos.

 34. kisvirag says:

  nem olvastam végig minden kommentet, de azt látom, hogy nem mindenki van tisztában vele:van az őszi és van a tavaszi fokhagyma, ez két külön fajta.az őszit ősszel teszik el, alszik egy sort a földben, cserébe sokkal hamarabb megérik, és sokkal nagyobbra tud nőni, mint a tavaszi.viszont romlékonyabb, mert a magnak (azaz a gerezdeknek) már ősszel földbe kellene kerülnie.A tavaszit tavasszal vetik, később érik be, viszont tartós, hiszen "szárazon" vészeli át a telet. Azonban sokkal kisebbek a fejei.Mivel a polcokra általában a nagy fejeket szeretik felrakni, oda ritkán kerül tavaszi, csak a romlékony őszi.a magyar fokhagyma meg nem tűnt el, csak a termelőknek évről évre rosszabb a helyzete: Makó környékén főleg kistermelők vannak, potom pénzért veszik csak meg a hagymát, a legszebbeket is, és annak nagy része is külföldre kerül, ahogy tudom.idén egyébként sem volt túl kedvező az időjárás a hagymára.illetve itt jön be az is, hogy az őszi érzékenyebb a betegségekre, mint a tavaszi. Ha tehetitek, próbáljatok meg tavaszi fokhagymához jutni. Engem ellátott a nagyim, és a legnagyobb baja 1-2 kukacos gerezd, meg az, hogy aprók.De én már megtanultam, hogy az apró gerezdek legtöbbször sokkal jobbak, mint a szééép nagy duzzadósok, mert azok isten tudja mitől akkorák, kezelés nélkül azért jellemzően nem nőnek meg akkorára, mint amit néha kapni lehet a zöldségesnél…

 35. Bombadil Toma says:

  efesmár a rómaiaik is ismerték és ettek tésztát, erről vannak források. igy maximum csak újra felfedezték marko polo jóvoltából, már ha…:)abban viszont egyetértek, hogy inkább jó és rossz között kéne különbséget tenni. sajnos a mostanság kapható magyarnál sokszor jobb a kínai, igaz a legjobb nálunk kapható kína nem érhet a nyomába egy nagyon jó magyarnak:)…habár, a kínaiaknál is alapfűszer a fokhagyma, még talán jobban mint nálunk, így biztos nekik is van csúcsfajtájuk, az más kérdés, hogy nem az jön hozzánk…

 36. Sári says:

  A szoc. boltokban tényleg magyar áru van, és nem is drága- onnan hozom én az isteni fokhagymákat is, szintén nagyfogyasztók vagyunk, pedig még csak ketten élünk a kis fészkünkben. ( meg minden más zöldséget, gyümölcsöt- ajánlom mindenkinek: van íze a szőlőnek, baracknak, szilvának, paradicsomnak….)

 37. Klára says:

  Szia!Nálunk vannak családtagok, akik Makó környéki fokhagyma termelők, én két éve kísérem figyelemmel a munkájukat, és azt kell mondjam, hihetetlenül munkaigényes a termesztése. A málnaszedés, ami gyerekkoromat keserítette, az ehhez képest bakfitty, a felvásárlói viszonyok mondjuk rémesen hasonlóak :-/Ha idén már sikerült hazai, jó fokhagymát szerezned, és szeretnéd megőrizni a frissességét, mert esetleg látod, hogy egy-egy gerezd hibás, akkor pucold meg és gerezdesen tedd a fagyasztóba, így nem szárad ki, konyhakész és semmit sem veszít az ízéből, minőségéből a fagyasztástól. Legalább próbáld ki. Ahhoz már túl drága a fokhagyma, hogy egy-egy rossz gerezd miatt hagyd tél végére elromlani a fejeket. Jövőre nagyon szívesen hozok fokhagymát is, ha írsz egy pár soros levelet.

 38. Gabcsi says:

  Egyetértek a problémáddal, mert a fokhagyma minősége csapnivaló. Mivel én Szegeden élek, így könnyebben hozzájutok makón HAZAI fokhagymához, amit mindenki árul a saját portája előtt.Egyébként a legszomorúbb az egészben, hogy mostmár nem csak a multik polcain, hanem a piacon az öreg-nénitől is kínából származó fokhagyma kapható, ami sajnos tiszta KÉN!!!

 39. Babszkij csodaszappanja says:

  Használtam már vagy 4-5 féle fokhagymát. Az egyik kínai, és olyan, mint nálunk az új fokhagyma, egy fej = egy gerezd. Csak nem réteges, hanem be van rendesen fejesedve. Lédús, zamatos. Ha nem kapok kis gerezdekből álló magyart vagy szlovákot, ezt használom a magyaros ételekhez. Szlovákiában minden Billában kapható.

 40. Anonymous says:

  Efes!Te vagy szánalmas és szövegértelmezési problémákkal is küzdesz. Soha senki nem védett meg ezen a blogon szar magyar termékeket, csak azért mert magyar!Üdv:Gábor

 41. Molnárgörény says:

  Azért ez se természetes teljesen. Kivételesen idén kimozdultam külföldre, és Finnországban azt láttam, hogy az apró, kukacos, ízetlen és savanyú finn almát kétszer magasabb áron is megvették a finnek, míg az importot olcsóbban se nagyo, még ha bioalma is volt. Egyszerűen szimpla nemzeti öntudatból eszik a saját almájukat, pedig tényleg nagyon vacak. De ott ez a hozzáállás természetes. Ha valaki vesz egy kiló külföldi almát, vesz hozzá egy-két kiló finnt is. Holott ők maguk is azt mondták, hogy az almájuk bizony ócska, mert nem bír beérni rendesen…

 42. jj says:

  a kínai termékkel a legnagyobb bajom, hogy kínából hozzák. mármint hogy messziről. ökológiai lábnyom, miegymás. think global, buy local.

 43. Anonymous says:

  Ajánlom mindenkinek csak magyar fokhagymát vásároljon.Ilyenkor ősszel nyugodtan meg lehet venni egész télre valót.Arra kell figyelni,hogy szép fényes feszülő héja legyen,nem a mérete a lényeg,ha kissebb az sem baj.Garantáltan tavaszig eláll.Nekünk a garázsban volt felakasztva tavaszig és egy szem sem romlott el belőle.A Kinaival tavaly is volt egy kis gond,bizonyos határérték nagyobb volt a megengedettnél.Szóval csak hazait.BékeKisboltos:)

 44. Anonymous says:

  Efes, nem tudom mit szólnál Svédországhoz, ahol a saját termesztésű, satnya gyümölcsök + zöldségek mellett kiteszik a kicsi svéd zászlót. Meg is veszik előbb, mint az importot. Itt meg imádják a kínaiakat :(Persze biztosan a nacionalizmus beszél belőlem, ejnye….Réka

 45. Erika says:

  Nekem azóta vannak még komolyabb fenntartásaim a kínai élelmiszerekkel kapcsolatban, amióta egy ismerősöm elmesélte, hogy vegyész barátja a kínai fokhagymán DDT-t mutatott ki mert a gyanús szaga miatt magánszorgalomból bevizsgálta.De ha az ember belegondol, hogy miket olvasott már – mérgező farmer festék, mérgező cumisüveg, mérgező fogkrém, tejpor, általános környezetvédelmi körülmények Kínában – nem favorizálja az onnan érkezett termékeket. Kérdés, hogy képes-e nem "eladni" magát az olcsóbbért…

 46. Benikuty says:

  Kedves Eszter, nem felejtettem el az ígéretem, csak nem jutottam el Hajósra, ahol azt a csodás fokhagymát veszem minden évben.Köszönöm a türelmedet, és jelentkezni fogok.

 47. Erika says:

  Kedves Eszter!Nem szívesen csinálok reklámot hipernek, de most hétvégén a Cora-ban kaptam magyar fokhagymát! Nem volt olcsó,de volt! Legalább..Szép napot kívánok!

 48. Erika says:

  jah, s amit elfelejtettem: Teljesen egészséges volt mind a 7 fej! Kolbász töltés ténye forgott fenn, ezért tudom mind a 7 fej egészségi állapotát 😉

 49. Zsuzsa says:

  Kedves Eszter!Fokhagyma beszerzés ügyében merem ajánlani a MOM parknál lévő bio piacot. Ott még mindíg sikerült minőségi magyar fokhagymát vásárolnom, ami tényleg fokhagyma ízű. Lassan már mindent ott vásárolok, mert a zöldségeknek is finom ízük van. Szombatonként üzemel a BAH csomópontnál lehet őket megtalálni. Több gazdánál is van, de én a Rábcakapi gazdaságnál szoktam venni 1500 Ft/kg. Üdv. Zsuzsa

 50. Limara says:

  Arról már nem is beszélve, hogy a sok behozott kínai miatt magyar kistermelők veszítik el a megélhetésüket. 🙁

 51. Anonymous says:

  Üdv minden Fokhagymakedvelőnek!Mi is azok vagyunk (lennénk),de ahány kínai hagymát eddig ettünk, mindegyiknek volt valami leírhatatlan mellékíze, ami még főzve el is megy valahogy, de nyersen pl. pirítósnak – brrrr.Sajnos a rendszer is a kistermelők ellen dolgozik, itt a mi városunkban olyan átalakítás volt, hogy a kicsiknek nincs is helyük a piacon. Szerintem sokan hajlandók vagyunk többet fizetni az ehető hazaiért, mint az ehetetlen külföldiért.Tavaszi fokhagyma magot(gerezdeket) lehet valahol kapni szerintetek?Szép hazai termékes napokat kívánok mindenkinek: Vica

 52. Azért azt megjegyezném, hogy a piacon is leginkább külföldi zöldség-gyümölcs kapható, és sokszor a "kofák" is a nagybanin vásárolnak.A másik, hogy igaza van annak, aki az állandó, megbízható minőségről írt feljebb.Nem olyan rég Norbi barátunk burgonyáját ajánlottam.A krumpli fantasztikus minőségű, nem mondom, h bio, de csak a legszükségesebb szerekkel volt kezelve. Az ára két és félszerese a hipermarket árának.Mindenki sír, hogy magyarországon nincs minőség, bezzeg…A krumpliért mégis kevesen hajlandóak több pénzt adni.Sajnos azt be kell látni, h a minőség pénzbe kerül. Többe, mint a nagytömegben termesztett áru.

 53. Benikuty, vevők vagyunk 15 kiló jó minőségű, magyar fokhagymára!Köszi

 54. Anonymous says:

  Érdekesek az emberek: csokiért, kávéért, teáért és alkoholért hajlandóak extra összeget fizetni, a legdrágább gyarmati árukat megvenni, egészen hihetetlen áron.Viszont a magyar termelőtől elvárnák, hogy tökéletes minőséget vicces áron adja, különben inkább megveszik a külföldit.Tökéletesen igaza van Eszternek!Ha csoki lenne, akkor adnátok egy fej fokhagyma lalakú csokiért mondjuk 500 forintot?Szerintem 1000-t is, de a fokhagymát, meg krumplit mindenki 20 forintért akarja 🙁

 55. Limara says:

  Közben a szomszéd hagymatermelőktől kicsit kiművelődtem. Igaza van kisvirágnak, ők is ezt mondták. Az idén már nem is vetettek tavaszi hagymát, mert az ugyan sokkal elállóbb, de a kereskedő nem veszi meg, mert neki nem az számít, hogy elálló legyen, hanem az, hogy szép nagy, hófehér mutatós. A kínai fokhagymát még zölden szedik le, ezért is gyengébb az íze, majd a kis gyökerét levágják, ott parafázzák és hűtőkamrákban tartják. Ha sokáig áll az is a polcokon a vékony, selymes héja lehullik, gerezdjeire esik, az sem elálló, csak hűtve.

 56. Benikuty says:

  Eszter, számíthatsz rám!Zsuzsa, attól a hölgytől rendszeresen veszek fűszereket, beszélgetni is élvezet vele. Amúgy a óbudai piac, főleg az őstermelői része, nagyon kellemesen családias. Számos helyt előre köszönnek:)

 57. Anonymous says:

  Sziasztok!Nem szeretnék se reklámot, se mást csinálni semminek, senkinek, de vannak azok a bizonyos szoc. boltok. Elméletileg ugye oda a magyar gazdák szállítják terményeiket?!? Elképzeléseim szerint az itt kommentálók nagy része a fővárosban lakik. Nem próbáltátok még ki? Lehet, hogy ott bújt el az összes magyar zöldség, gyümölcs. ;)Üdv, Viki

 58. Alfa száz says:

  Kedves Eszter!A cégnek, ahol dolgozom Makón is van telephelye. Ott az egyik dolgozó fokhagyma termelő is és minden évben a bp-i központba is hoznak több száz kilót. Abban az esetben, ha szeretnél, szívesen hozatok fel neked is. Igazi, magyar, én évek óta törzsvásárlójuk vagyok.Üdv: Pálma

 59. Kedves névtelen kommentelő, köszönöm, hogy írtál, és kérésed alapján nem teszem közzé az írásodat, de köszönöm szépen!!!Alfa, nagyon köszönöm, közebne Benikuty is szerez fokhagymát, igazán csodálatosak vagytok!

 60. efes says:

  "Dzsáánnni éppen lekapja a tíz körméről a beszállítót, amiért kínai fokhagymát hozott az olasz éttermébe" – Dzsánnni már azt is elfelejtette, hogy az egész tésztakultuszt, ami olyan nagyon olasz, azt Marco Polo hozta nekik Kínából. Fokhagyma. Nem értem ezt a nyavalygást kínai/magyar fokhagyma ügyben, hiszen a kínai konyhának éppen úgy alapvető kelléke a fokhagyma, mint a magyarnak, sőt, még jobban is. De nyugodtan idevehetjük az egyiptomi, marokkói és egyéb helyről érkező fokhagymákat is. Tehát ez a fenenagy nacionalizmus itt is jócskán félrevisz, de javaslok egy megoldást: ne tegyünk különbséget kínai, magyar, egyiptomi, stb. fokhagyma között, hanem legyen JÓ és ROSSZ fokhagyma. Én magam már kaptam rendes kistermelőtől és rendes nagytól is rossz, ízetlen, belül rohadt magyar fokhagymát éppúgy, mint kínait. De ugyanez megvolt jó élményben is: igenis, ettem finom kínai fokhagymát, amely finomabb volt, mint a magyar! Minden egyéb más tudatlan sznobizmus, rosszabb esetben még tudatlanabb, ostoba nacionalizmus.

 61. Hehe!A nacionalizmus aztán igazán nem jellemző rám! (furcsa is lenne)De! Nem sznobizmus a magyar fokhagymát szeretni, mert más, és valóban jobb (volt eddig) mint a Kínából importált.Ez már nem igaz, pont erről szól a poszt.Egyébként a legjobb a francia fokhagyma, de egy olyan családnak, ahol egy év alatt 5-6 kg fokhagyma fogy, kicsit drága.Ha azt mondod, hogy hülyeség különbséget tenni magyar és kínai fokhagyma között, akkor azért tanácsolom, h menj el egy zöldségeshez, vegyél mindkettőből 1-1 fejet, főzz egy pörköltet, és alkoss utána véleményt.

 62. Anonymous says:

  Efes! Szerintem mellényúltál a fokhagymával. Pl. ha a magyar marhával kapcsolatban írtál volna a felesleges nyafogásról, akkor az oké. Mivel az télyleg sz@r.Gábor

 63. efes says:

  Eszter – kb. azóta főzök, mint Te, vagy tán régebben is, úgy alkottam véleményt. Maradok a rossz és jó megkülönböztetésnél, igenis van jó kínai fokhagyma, sőt jobb is mint magyar. Gábornak dettó ugyanezt tudom mondani. Ti most tényleg komolyan így tesztek különbséget kaja és kaja között, hogy ez kínai, tehát szar, ez meg magyar tehát jó?! Ez azért több mint szánalmas egy eddig általam is színvonalasnak gondolt gasztroblogtól..:)

 64. efes says:

  Az más, hogy kóser vagy nem kóser! De hogy magyar az jó, a nem magyar meg rossz, ez marhaság.

 65. Félértelmiségi says:

  Sajnos nagyon-nagyon sokan nem engedhetik meg maguknak, hogy kétszer v háromszor annyit költsenek az igazán jó minőségű alapanyagokra. Nem igénytelenségből, hanem mert nem futja rá. Számoltátok már ki mennyit hagytok egy hónapban a zöldség-gyümölcsösöknél? Én egyszer igen, és horror összeg.Amúgy én is a Flórián piacra szoktam járni, az a tapasztalatom, hogy amit csak lehet, hátul a kisasztalos néniktől-bácsiktól kell venni, mert a többi annyira ingadozó minőség. Én egész nyáron csak úgy vettem barackot, hogy 1, megszagoltam, ha illatos 2, vettem egy szemet, kifizettem, megkóstoltam, ha finom volt 3, vettem egy-két-három kilót. Sosem tudtam az első helyen venni, mindig két-három próba volt minimum, de volt, hogy az ötödik helyen volt csak jóizű, lédús. Oké, barackfreak vagyok.Szóval piacozni sem feltétlenül egyszerű.

 66. ezkriszti says:

  Jajj, ez nekem is nagy gond volt. A kínai 2 gerezd a rántásba semmi ízt nem ad. Nem azért mert kínai, más fajta mint a mi régi kicsi, kemény jóízű fokhagymánk. Én egy helyi nénitől szereztem egy köteggel, az most kitart. Én vadászom a magyar lencsére is. Miért lehet pl. a profiban csak kanadai lencsét kapni? Könyörgöm, mekkora pazarlás ez már. Valami online kistermelői felületet kéne összehozni. Nálunk most érik a körte, nem elálló. Nem győzzük megenni, ránk fog rohadni. Pedig finom. Most kopogtassak be a zöldségeshez,hogy nem venne át néhány ládával? Vagy micsináljak.

 67. Anonymous says:

  A Fény utcai piacon az egyik eladó és nagybanira is járó srác mondta a tavasszal, hogy a kínaiak a magyar fokhagyma-magot vásárolják fel, kiviszik Kínába, ott termesztik, mert olcsóbb a munkaerő. Majd visszahozzák, átcsomagolják. Hát, így kerül a nemzetiszínű szalag a magyarmagvú kínai fokhagymára…Zsuzsa

 68. Kálmán says:

  Tudja valaki mi annak az oka, hogy a kínaiak levágják a fokhagyma szárát?A szállítás olcsóbbá tétele miatt esetleg?


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!