Fűszer és Lélek

Az elfelejtett leves

Nem, ez nem egy csodálatos, titkos recept lesz, amit 400 éve főztek utoljára őseink, aztán elásták a receptjét egy barlang mélyén, amit én most megtaláltam.
Ez egy gázon felejtett, és szétfőtt leves receptje lesz.
Pont a 2,5 órás lassú párolódás miatt lett annyira selymesen krémes, és ízes, amit sehogy máshogy nem tudtam volna elérni. Pedig egy gyors levesnek indult az itthon található zöldségekből, hogy mégis legyen valami a gyerek hasában mielőtt lemegyünk a parkba és íjat ás nyilat készítünk.
Aztán mégis megelégedtünk egy vajas pirítóssal, a leves pedig takaréklángon, lefedve a gázon maradt. Szerencsére nem égett le, viszont szétfőtt benne sok zöldség, és jól besűrűsödött.
Az eredetileg sűrítésre használt rozskenyér így el is maradt belőle.
Hozzávalók 4 tányérhoz:
1 csokor újhagyma
2 szál fehérrépa
5 gerezd fokhagyma
2 pici cukkíni
2 ek vaj
2 ek olívaolaj
2 ek paradicsom püré
só, bors
1 ek sűrű balzsamecet
friss tárkony
1 babkonzerv (nekem vörös bab volt, de bármelyik megteszi)
A hagymát vékony karikákra vágtam, és a zöldjéből is tettem bele bőven. A répát felkarikáztam a cukkínivel együtt. Mindent ledinszteltem a vaj és olaj keverékén. Picit sóztam, borsoztam, majd felöntöttem vízzel, elkevertem a paradicsompürével, és hozzáöntöttem a babot.
Lefedtem, és magára hagytam. Amikor megfőtt volna, rozskenyérre szedtem volna a forró leves, és kevés parmezánt szórtam volna a tetejére.
Ehhez képest megkóstoltam, és úgy éreztem, hogy kell bele egy kevés ecet és tárkony. A batól nagyok kellemesen kérmes lett. Mi Gáborral tettünk még chilit. Tálalásnál meglocsoltam egy kevés olíva olajjal. Gondolom nem szükséges 2,5 óráig főzni, biztosan kellően szétfő 1-1,5 óra alatt is 🙂

Címkék: ,

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Panyolai Zsu, nem sőt, nagyon köszönöm! Majd megnézem!Andi 😀

  2. andi says:

    én a múltkor túl sűrűre csináltam (=nem hígítottam eléggé fel) a krumplis-mentás póréhagymakrémlevest. másnap a maradéka annyira kemény volt, mint egy főzelék. tojást, lisztet tettem bele, kiváló tócsnit adott. sült leves :)))))

  3. Anna says:

    A hajnali hideg után ez nagyon jólesne most ebédidőben, de marad a szendvics.

  4. PanyolaiZsu says:

    Beírtalak a Vista magazinjába, remélem, nem baj? 29. oldal.


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!