Fűszer és Lélek

Mákos

Néha rám törnek az ópium elvonás tünetei, és ilyenkor sürgősen mákot kell ennem mákkal, vagy ha azt nem, akkor legalább pár szelet olyan süteményt, amiben rengeteg mák van.
Na, ez ilyen!
Szerintem a mák nagyon jól párosítható a szokásos meggyen kívül sárgabarackkal és őszivel is. Tehát a nektarin is megteszi.
Úgy emlékszem, hogy gyerekkoromban nem voltam oda a mákért. Mondjuk a mákos tésztát és a bobajkat imádtam, de a többi mákos sütemény nem érdekelt. Ez a hormonokkal kezdett megváltozni, amikor terhes lettem, és azóta is csak fokozódik.
Zöldbab leves után ettük tegnap. Jaj, lehet hogy a zöldbab levest is felteszem majd, mert végre sikerült olyat csinálnom, amit 25 éve ettem utoljára, és azóta is vágyom rá. A megoldást egy e-mail adta, amiben egy hölgy arról kérdezett, hogy mi különbözteti meg az askenáz konyhától a magyar zsidók konyháját? És akkor bevillant! (Most nem lövöm le a titkot) Pedig a zöldbab leves nem éppen a tipikus zsidó levesek egyike.
Nem úgy a mákos sütemények!

Hozzávalók:
20 dkg simaliszt
5 dkg darált mandula
10 dkg hideg vaj
10 dkg cukor
1 tojás sárgája
1 ek tejföl

Hozzávalók a máktöltelékhez:
25 dkg darált mák
15 dkg cukor
baracklekvár (annyi, hogy kellően kenhető legyen a massza)

5 ek Bacardi rum

A tészta hozzávalóit gyorsan összegyúrtam, és betettem a hűtőbe egy órát pihenni.
Vékonylappá nyújtottam, és sütőpapírral bélelt formába tettem. 200 fokra előmelegített sütőbe toltam 10 percre. Kihúztam, és elsimítottam rajta a máktölteléket.
A tetejére nektarin cikkeket tettem, és újabb 20-25 percig sütöttem. Akkor jó, ha a mák egy picit megkeményedik a tetején.
Nagyon tömény sütemény, elég belőle egy vékony szeletke, de erősen addictív 🙂

Címkék: ,

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Anonymous says:

    Most tévedtem'ide a mák imádók táborába. MÁK minden formában/szemesen is/és mennyiségben! Ezt a nektarinost holnap megsütöm. Máris érzem az ízét hm…

  2. lunanyuszi says:

    Ilyenkor kívánom azt, bárcsak ehetnék mákosat 🙂

  3. jókaja says:

    Úgy látom sürgősen fel kell töltenem, a tegnapi Othello szőlős mákcsoda által elfogyasztott mákkészletemet. 🙂

  4. Anonymous says:

    A baracklekvár az sárgabarack v. őszibarack? A nektarin megkavart. Szerintem a sárgabarackos mákos dolgok nagyom finomak. Őszibarackot (lekvárt)még nem kevertem mákkal. Mi mikor tudjuk meg a nagy titkot?medvedr

  5. Anonymous says:

    A tésztába nem kell egy pici sütőpor??Kipróbáltam a sütit a recept szerint, ízre nagyon finom lett, de a tészta lapos lett nagyon.Az ejtőernyőzés közben gyorsan el is fogyott és jót nevettek a fiúk, hogy olyan a mosolyuk, mintha muslicarajba ugrottak volna:)

  6. Laposnak kell lennie.De most hogy írod, lehet, hogy egy csiptnyi sütőpor jót tesz neki.Ejtőernyőzés? Hú de jó! 🙂

  7. tyúkszem says:

    Megosztok veletek egy titkot:PA mák nagyon jól párosítható sütőtökkel is:)A párom anyukája újított kicsit a recepten, és az eredmény lenyűgöző lett: pillanatok alatt elfogyott a tálca süti, sőt a másodikat is hamar kivégeztük:)

  8. gabojsza says:

    Húúú, ezért Életem Párja nagyon hálás lesz:-)


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!