Fűszer és Lélek

Padlizsán és birsalma

Mondhatnám, hogy hmmmm!
De tényleg! Nagyon-nagyon finom! Jeruzsálemi barátnőm receptje, akitől a jeruzsálemi túrótortát is tanultam, úgyhogy nem érdemes kételkedni.
A recept úgy kezdődik, hogy hozzávalók fejenként négy minipadlizsán. Remélem nem bukik itt el a recept, mert ma kint voltam a Fény utcai piacon, és mini padlizsánt sehol se találtam. Pedig a maximum tyúktojás nagyságú kis padlizsánok egészen más ízűek, mint a hatalmas lilák!
Tavasszal ültettem én is, és nem állítom, hogy túl jól sikerült, de olyan húsz szem termett rajta. Talán az üllői nyár nem olyan foró, mint a jeruzsálemi, vagy csak a föld nem volt megfelelő, minden esetre elmondhatom, hogy teremhetett volna jobban is, az biztos!
Azért jó, ha ilyen pici a padlizsán, mert nem kell evőeszközt használni az elfogyasztásához. Egy adag, pont egy falat! Ajánlom azoknak, akik valami különlegeset szeretnének vinni a szukába ezen az éven. (Szukának hívjuk azt a sátrat, amit minden évben Szukkot ünnepekor állítunk, hogy pár napig ott együnk, igyunk, és örüljünk egymásnak a “sátoros ünnepen”.)
Hozzávalók fejenként:
4 db mini padlizsán
1 piros (kápia) paprika
4 szem olajbogyó
1 kisebb birsalma
10 dkg darált bárányhús
olívaolaj
só, bors
koriander zöld
római kömény
1 ek méz
1 pici chili
2 gerezd fokhagyma
1 kk fahéj
(fenyőmag)
szezámmag

A padlizsánokat félbevágtam, majd a közepüket kikapartam. A birsalmát a magháza nélkül nagyon vékony szeletekre vágtam, majd felkockáztam. Egy serpenyőben megpirítottam a római köményt, majd leöntöttem olajjal. Hozzáadtam a birset és a kikapart padlizsán belsejét. Fűszereztem sóval, borssal, chilivel és mézzel. Hozzákevertem a húst, végül a koriander zöldet.
Közben a kápia paprikát gázláng fölött megsütöttem, és egy zárt uzsonnás dobozban hagytam, hogy a gőztől megpuhuljon a héja. Lehántottam a héját, és a parikát csíkokra vágtam.
Belekevertem a húsos keverékbe a fokhagymával együtt. A végén hozzáadtam az olajbogyót is. ekkor kellett volna megszórni fenyőmaggal is, amiből nálam mindössze pár szem volt, ezért fekete szezámmaggal pótoltam.
Visszatöltöttem a padlizsánokba, és alufóliával letakart tepsiben 200 fokon 30 perc alatt megsütöttem.

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. IZs says:

    Ancsa!a Szabadság hídnál lévő nagycsarnokban látam cserepes koriandert, a drágább zöldséges soron

  2. Anonymous says:

    Könnyű böjtöt kívánok a Jom Kipurra!Sok kitartást, mert igencsak nehéz lehet.

  3. Ancsa says:

    Friss zöld koriandert hol lehet venni?Nekem csak szárított mag van.köszönettel:ancsa

  4. Márti says:

    Mivel kislányom kedvenc étele jelenleg még szintén csak a húsleves és a halrudacska,(meg is lepődtem, hogy mennyire egyezik az ízlésük Dáviddal), próbálom elkészíteni neki az ételeidet, hátha sikerül több mindent megkóstoltatni vele. Örülök hogy rátaláltam az oldaladra

  5. IZs says:

    A kertemben terem padlizsán, a kicsi az még magnélküli és nagyon finom, mivel a fenyőm nem terem magot, mandulát gondoltam helyette, szerinted is megfelelő?

  6. Csibész says:

    Szuper! Pont van otthon padlizsán és egy csomó birskörte…amivel nem tudok mit kezdeni!!!! (mondjuk azért kipróbáltam már a korábbi bulgurral töltött birskörte receptedet)

  7. duende says:

    Eszméletlenül jól néz ki!és tutira isteni finom is, a hozzávalókat látva… és fejben összesütve… Remek étel! :)A fotók pedig. Káprázatosak.

  8. Anonymous says:

    Kipróbálom! Igaz, kacsatojás nagyságúak a padlizsánjaim, de majd használok evőeszközt 🙂


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!