Fűszer és Lélek

Duplán mézes

Idén nem sütöttem hagyományos mézes sütit, úgy is sütöttek a gyerekek az óvodában, azt meg is ettük, és el is teltünk vele.
Viszont egy ideje már itt figyel a konyhámban ez a helyes kis kiszúró forma, aktuálisan csillaggal a közepében, úgyhogy gondoltam sütök valami aprósüteményt, amit megtöltök mézes krémmel.
Lehet, hogy csak az újdonság varázsa, de nagyon ízlik!
Nem lett annyira tömény, vagy legalábbis a krém miatt nem tűnik annyira édesnek, mint a rendes újévi mézes.
Hozzávalók a tésztához:
25 dkg finomliszt
12,5 dkg méz
5 dkg vaj/margarin (tejes/húsos)
1 tojás
5 dkg barnacukor
0,5 kk szódabikarbóna
2 kk sütőpor
1 kk fahéj
1 kk szegfűbors
1 kk szerecsendió
1 kk szárított gyömbér vagy 2 kk friss
0,5 narancs héja
0,5 citrom héja
A vajat meglangyosítjuk a mézzel, és belekeverjük a cukrot is. Ha elolvadt, lehúzzuk a tűzről. Hagyjuk kihűlni.
Közben a lisztet elszitáljuk a sütőporral, szódabikarbónával, és a fűszerekkel.
A hideg vajas masszába belekeverjük a tojást, végül összekeverjük a lisztet a folyékony hozzávalókkal és reszelt citrusok héjával.
Egy éjszakára hűtőbe tesszük, így sütés után rögtön puha mézeskalácsot kapunk.
Másnap 3 mm vastagra nyújtjuk, és kiszúrjuk belőle a formákat, majd sütőpapírral bélelt lemezre tesszük.
200 fokra előmelegített sütőben kb. 8 perc alatt sül meg.

Hozzávalók a krémhez:
2 tojás sárgája
2 dl tejszín
1 dl méz
1 ek étkezési keményítő
1 ek mák
pár csepp citromlé
kevés reszelt citromhéj
0,5 rúd vanília kikapart közepe

A tojások sárgáját elkeverjük a mézzel. A tejszínbe belekaparjuk a vaníliarúd közepét. Összeöntjük a kettőt, és habverővel csomómentesen belekeverjük a keményítőt is. Belereszeljük a citromhéjat, de a levét csak a végén nyomjuk bele.
Folyamatos kevergetés mellett sűrűre főzzük a krémet. A végén hozzáadjuk a citromlét, és a darálatlan mákot is. Ha nem találnánk elég édesnek, akkor egy kevés mézet még keverhetünk hozzá. A süteménybe töltjük.
A kiszúró formát a Kooktában vettem a Pozsonyi úton. Egyébként rengetegféle forma kapható, sőt, puding formák is vannak, úgyhogy érdemes már most benézni a nagy téli sütések előtt!

Címkék:

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. kisrumpf says:

    Meg fogom csinálni, ha előbb nem, Karácsonykor sorra kerül! A krémet így is őriznem kellett az uram elől 🙂

  2. Judit says:

    Kisrumpf csináld meg a komplett sütit, nálam még ma is emlegetik, és újrázni akarnak a családtagok ! 🙂

  3. kisrumpf says:

    Végül is csak a krémet csináltam meg, száraz aprósütibe töltve, többen odajöttek, hogy mi ez, miből készült, az íze olyan egyedi. A mézre, mint alkotórészre senki sem tippelt 🙂 Remek kis recept, máskor is használni fogom, köszönöm!

  4. Judit says:

    Kedves Eszter ! Amint feltetted ezt a kis aprósütit, azonnal megfogott.Hétvégén megsütöttem, s nem kell azon törni a fejemet hogy eláll-e ?Finom volt.Üdv.

  5. Anonymous says:

    Nagyon gusztusosak, biztos finomak!Ugyan a karacsony meg messze van, de ezt akkor biztos megsutom:-)Meddig all el vajon?a tejszines-tojasos krem miatt hutoben kell tarolni?koszi,Eva

  6. kisrumpf says:

    Eszter, hány darab süti jön ki ebből az adagból? 80 darabot várnak tőlem, s mivel szeretik a krémeset, erre a receptre gondoltam… Köszönöm!


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!