Fűszer és Lélek

A kis falu nagy fesztiválja

Megjöttem a nyaralásból, főztem is ez alatt a két hét alatt, úgyhogy lesz miről írnom, de kezdem az Erdőbénye fesztivállal.
Remélem, még nem unja a kedves olvasó az Erdőbénye szót itt a blogban, de muszáj néha leírnom, hiszen onnan származik a családom, van ott néhány rokonom és barátom, és ezernyi emlék köt oda.
Szerencsére vannak ennek a falunak is helység kalapácsai, nem is egy, és ők is úgy gondolták, hogy fel kell rázni a hatvan éves álomból a települést.
Amikor Homonna Attilával arról beszélgettünk, hogy hányan lesznek, mindig abban maradtunk, hogy nyolcszázan biztosan, de lehet, hogy ezerkétszázan is. Nos, a pohár eladásokból úgy tűnik, hogy olyan kétezer-ötszáz ember jött el.
Sokan csodálkoztak, hogy miért kerül a pohár nyolcszáz forintba. Erdőbénye nagyon szegény település, sok idős, illetve munkanélküli emberrel. Azok, akik kifizették a pohár árát, a falu közalapítványát támogatták a pénzzel, aminek Vavrekné Hilda a gazdasszonya. Ebből a pénzből olyan dolgokat lehet finanszírozni, ami a faluban élők életét teszi jobbá.
És ha már itt tartunk, le kell írnom, hogy az erdőbényeiek mennyire lelkesek voltak. Egyik esti „bemelegítésen” Attilához beugrott egy néni, hogy arra gondolt, elhozza két cserép virágát, mert azok nagyon szépen mutatnának a kertben a fesztivál alatt. És rengeteg ilyen és ettől nagyobb segítség akadt.
Az ételek csak nevében lettek azok, mint amit a próbafőzésnél lefőztünk, de erről egyszerűen nem akarok több szót ejteni, jövőre másképp lesz, az biztos. A lényeg, hogy a catering cég nem tartotta a szavát.
Mivel a „saját” ételeink egy pillanat alatt elfogytak, gondoskodnunk kellett az utánpótlásról. Vicces látni a saját konyhájából kiragadott gasztrománokat, ahogy próbálnak vágódeszkát, vagy fakanalat találni, illetve kerek szemmel nézik a palackos gázt 🙂
Ennek ellenére éhen nem halt senki szerencsére, sőt volt aki déltől este tízig folyamatosan evett, igaz inkább az ivás volt jellemző, mert ugye Hegyalján ezt nem lehet kihagyni.
Amíg mi főztünk, a férjem kalandtúrára indult Gabanyecz Zsoltival, újdonsült barátunkkal felfedezni a falut. Zsolti olaszliszkai, és a fesztivál előtti hetekben fúrt, faragott, cipelt, és épített, hogy legyen hol leülnünk, legyen mit eltüzelnünk, és jól érezzük magunkat.
Elnézést kérek azoktól, akikkel pár mondatnál többet nem tudtam váltani, remélem ennek ellenére jövőre is ott lesznek!
Ami külön tetszett, hogy rengetegen jöttek gyerekekkel. Volt, aki még pocakban érkezett, és voltak csecsemők, totyogók, futkározók is. Aki akarta az megsimogathatta a birkákat az óvodakertben, de volt bohócműsor, gyerekkoncert, sőt kisvonat is, ami körbejárta a falut.
Nagyon sajnálom, hogy a szaxofon koncertre nem tudtam beülni a templomba, de édesanyám ott volt, és nagyon dicsérte. A zenei műsor is fergetegesre sikeredett, minden pincénél más hangulat fogadta a vendégeket. Volt zongora, népdal, blues, és mindenféle elektronikus zene is. A gyerekek szerintem a Vacka rádió után a Csite házban hallható műsort élvezték a legjobban, ahol a szülők Vissy borok mellett a falra vetített cinetrip szerű vetítés közben táncolhattak. A felnőttek a zenét hallgatták, de a gyerekek tátott szájjal nézték a pajta falát 🙂 Sikerült megkóstolnom Macsinka János főztjét, aki ősztől lesz a Sárga borház séfje, remélem ott is hasonlóan finomakat készít majd!
Estefelé mi is egy asztal köré gyűltünk a többi bloggerrel Annával, Zsófival, Horasszal, és Loriennel, sőt, csatlakozott hozzánk Lila Füge, Toma, és egy pár nagyon jó arc fiatal is Debrecenből. Dél körül még összefutottam Dalittal, de őket aztán gondolom elnyelte valamelyik pince, mert többet nem láttam. Éjjel, mire a hangulat a tetőfokára hágott, annyira jókat nevettünk, hogy néha a könnyemet kellett törölgetnem.
Kicsit aggódtam a többiekért, amikor a fekete éjszakában elindultak a kacskaringós hegyi úton a szállásukhoz Baskóra, ahol az utolsó pillanatban az erdőbényei Fejér ház által indok nélkül lemondott szállásuk helyett sikerült szobát foglalnunk (Erdőbénye kiadó :-(, de szerencsére a vadak aznap nem ugrottak az útra.
Bárkivel beszélek azóta, mindenki készül a következő Bor, Mámor, Bényére, úgyhogy találkozzunk ott újra!

És ahogy mások látták: Anna, Chili, Horasz, Lorien, Toma.

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
 1. lencsike says:

  Eszter, a hangulat fergetegesre sikeredett, ekkora bulira igazán nem számítottunk, jövőre ne hagyjátok ki a Specko Jedno-t! Sokunk nevében köszönöm!Pille, egy Hegyalját és a zempléni ízeket népszerűsítő gasztropikniken mit keres az Őskaján és a Sárga Borház séfje?? Jaj…

 2. Vajákos, majd leverjük rajta, ha legközelebb látjuk 😀

 3. Anonymous says:

  A férjed előttünk vett egy üveg bort a Homonnánál. A kiszolgáló hölgy mondta neki, hogy beszélje meg az árat a Homonnával, de gyorsan fizetett és kiszaladt :)Vajákos

 4. Fruzska, jövőre gyere!Vajákos, sajnos ehez nem tudok hozzá szólni, nekem a férjem vette a poharam, de ha nem volt kiíva, akkor az valóban egy kis hiba. Bár más fesztiválokon is pénzér adják a poharat, és ott nem is a jótékony célra költik a befolyt összeget.

 5. Anonymous says:

  Ezt a pohár-alapítvány dolgot el kellett volna mondani ott is, mert így már egészen más a gyerek fekvése. Különben nagyon jó volt, persze a sokat átkozott Complet catering kivételével. Ha jövőre ők nem mennek, akkor én igen :)Vajákos

 6. Fruzska says:

  Micsoda nagy fesztiválról maradtam le ÓÓÓÓÓÓÓÓÓ:(

 7. Toma, én is nagyon örülök! Nekem a fesztivál egyik nagy meglepetése te voltál! 🙂

 8. Bombadil Toma says:

  eszter!nagyon örülök, hogy megismerhettelek végre személyesen is:))a fesztivál minden gyerekbetegsége ellenére nagyon jó volt, köszönhetően a remek társaságnak is. megérte a 900 km autózást is…:))) jövőre ugyanott!

 9. Pille, az Őskaján a szomszéd falu étterme, a főutcai séf pedig nemsokára újranyitja az éttermét a környéken (Sárga borház a 37-es főúton), neki ez bemutatkozó napja volt.Köszönjük a gratulációt!

 10. Pille says:

  Nagyon jó volt, mondjuk az Őskajánt és a főutcán a séfet nem nagyon értettem, hogy mit keresnek ott, de különben minden hibátlan volt! Eszter, gratulálok mindnyájatoknak!

 11. petra says:

  Sajnos én az idén nem tudtam elmenni, remélem jövőre lesz rá lehetőségem 🙂 Gratulálok a fesztiválhoz. Sejtem, hogy sok ember sok munkája áll mögötte!

 12. Bombadil Toma says:

  eszter,remélem jó értelemben:))

 13. Bombadil Toma says:

  eszter,remélem jó értelemben:))

 14. Trostel Péter says:

  Fotók és szövegek a Bor, mámor, Bénye szombatjáról is – nosztalgiázóknak és azoknak is, akik biztosak abban, hogy jövőre ezt már nem akarják kihagyni!http://borkaland.hu/felhasznalo/petikeBarátsággalPéterwww.borteka.hu

 15. lencsike says:

  Berger, próbáltam finoman fogalmazni, biztosan ezért voltam félreérthető, fuss neki még egyszer. Egy malomban őrlünk – majd a tokaji őszön megbeszéljük…

 16. Á la carte says:

  Sajnálom, hogy nem tudtunk elmenni, de ha lesz jövőre mindenképp! Ezentúl remélem egyszer találkozunk majd személyesen vhol. Nagyon tetszik a blogod, ahogy ez mailen is írtam, mégha kommentelni nem is szoktam : )A könyv pedig még ennél is fantasztikusabb : ))Igényes szerkesztés, gyönyörű képekkel, nagyon jó receptekkel.

 17. hodográf says:

  Nagyon sajnálom, hogy nem jutottam el ide, de az ország túlvégén nyaraltunk éppen…Viszont a brunchot alig várom, nekem is hiányzik 🙂

 18. A JP brunch szerintem mindenkinek nagyon hiányzik! Úgy tervezzük, hogy ősszel mindenképp lesz egy brunch valamikor.Én is alig várom már!!!

 19. Judit says:

  Na hazaéerünk mi is a munkácsi nyaralásból. Eszti, szuper volt a fesztivál! Igaz, csak egy helyen tudtunk inni, és másfé órát maradni, de én még ilyen jó helyen nem voltam! Remélem jövőre is hasonló lesz. Mondjuk, ha a kezed benne van, akkor rossz nem lehet.Erről jut eszembe!MIKOR LESZ VÉGRE JP BRUNCH????:D

 20. Ist, jövő héten egy ebéd? Akkor már lesz ovi, most még a levelede se volt időm vélaszolni, de nem felejtettem el!:-)

 21. Zempléni Pista says:

  Eszti, Talán fölösleges írnom, h jövőre is ott leszünk. Sok más mellett nekem az tetszett az egészben, h nem volt kezelhetetlen a tömeg, nem volt tömegvonaglás (lásd Kapolcs és hasonló tömeg(v)iszonyok) és nem volt a helyszínek gyors lelakása. És igen, jó volt látni, h az átlagéletkor olyan 35 körül volt, sok-sok kisgyerekkel. Sok ismerőst láttam a hegy másik oldaláról is. :-)zp

 22. Lencsike értette, ők delegálták a Sárgát Erdőbényére. ;-)Pille nem értette.

 23. berger says:

  Kedves Lencsike, egy hegyaljai, zempléni gasztrofesztivál Pascal nélkül (Ős Kaján) olyan lenne, mint bényei borfesztivál Homonna Attila nélkül. Szerintem valamit félreértesz. Gyere el hozzánk egy kóstolóra és megbeszéljük.Berger

 24. dalit says:

  Szia Eszter, mi is kerestünk, de valahogy más pincék tájékán jártunk úgy látszik. De fantasztikus volt, biztos hogy jövőre is ott leszünk.És ha bármiben tudok segíteni, szóljatok, majd írok levelet is erről. Én megértettem, hogy a pohár egyben a belépő is, és a falu sokat tett nagyon.Mi még maradtunk pár napot, nekem most már soha nem lesz sok a blogodon a Bénye szó.:)végérvényesen rajongóivá váltunk. Remélem fesztiválon és fesztiválon kívül is találkozunk ott (is).dalit

 25. Erzsebet says:

  Az idén sajnos nem tudtam részt venni a fesztiválon, de az ősszel szeretnék elutazni a faluba. Tavaly is jártam ott, felejthetetlen élmény volt.

 26. Lencsike, ennek örülök! :-)Abszolút jó értelemben!

 27. Anonymous says:

  Nagyon örülök, hogy megismertelek végre, még ha 250 km-t kellett is ehez utaznom, de tökéletesen megérte! :)Judit


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!