Fűszer és Lélek

Kacsazsíros gersli

Most, hogy végre kicsit lehűlt az idő, nyugodtan főzhettem valami laktatóbbat.
Dávid kedvence újabban az oroszlánzsíros kenyér, legalábbis ő ezt állítja. Amikor kentem neki egy szelet libazsírosat, akkor ezt nem kérte, mert szerinte kacsazsíros. Nem mintha evett volna valaha is belőle! Oroszlánzsírral pedig nem szolgálhatok. 🙂
Nem egy diétás étel, akkor az igazi, ha nagyon sok kacsazsírban készül. Nem tudom ki hogy van vele, de én imádom! Sok fokhagymával, borssal, hagymával.
A gerslit ha egy éjszakára beáztatjuk, másnap negyed óra alatt megfő. Ezt érdemes tudni azoknak, akik azért nem szeretik a gerslit, mert soha nem lehet elég puhára főzni. Valóban érdekes étel, mert a gersli levesben, vagy a töltött káposztában nagyon jól megpuhul, de magában csak úgy, inkább szeret kemény maradni.
Hozzávalók:
25 dkg gersli, éjjelre beáztatva
30 dkg koktélparadicsom
20 dkg zsenge zöldborsó (mirelit)
2 nagy fej hagyma
5 gerezd fokhagyma
6 ek kacsazsír
1 nagy csokor petrezselyem
1 zöld erőspaprika (el is hagyható)
só, bors
A hagymát karikákra vágtam, a fokhagymát felaprítottam. A zsír felén megdinszteltem a sóval. Rádobtam a gerslit, a negyedekbe vágott koktélparadicsomot, pritamin paprikát felkockázva, és megkevertem, és felöntöttem annyi vízzel, amennyi ellepte.
Lefedve pároltam amíg a gersli teljesen megfőtt. Ez olyan negyed óra, esetelg húsz perc.
Mikor megfőtt beletettem a petrezselymet, zöldborsót, erős paprikát, és borsoztam. Hozzákevertem a maradék zsírt is, hagytam egyet rottyanni, és már tálaltam is.

Címkék:

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. merci says:

    nahát, úgy jártam, mint mackómama, mindig a feedet olvasom amúgy, most meg valamit kerestem és google hozzád küldött 🙂 nagyon üde, szeretemlesz beszámoló a fesztiválról?

  2. iri says:

    Ez igy mind szepen hangzik de en nem tudom mi az a gersli.

  3. andrea says:

    Nahát! Én pont azért szeretem a gerslit, mert nem puhul meg túlságosan, hanem ruganyos marad.

  4. zsuzsanna és a vének says:

    Eszter!Gyönyörű a teríték! Lehet tudni a tálkák fellelhetőségét?Annyira tetszik, hogy megnyitottad a gerli felhasználhatóságának tárházát!Eddig csak sóletbe használtam.Üdvözöl: Zsuzsánna és a vének

  5. Zsuzsánna, ezt is a Kooktában vettem a Pozsonyi úton.

  6. Erzsebet says:

    Én ezt az ételt ricsetként ismerem. Kacsa- vagy libasült mellé köret. Tavaly ősszel kacsacomb mellé készítettem. Még a válogatós fiamnak is bejött.

  7. Anonymous says:

    A díványon a régebbi receptek nem érhetőek el?Anna

  8. Kathleen says:

    Kedves Eszter,Nem a gerslivel kapcsolatban, de ket dolgot szeretnek mondani. Ill. harmat.Szuper a blogod!Ma kozkivanatra makos gubat keszitettem, de itt nincs kifli, ezert a recepted alapjan keszitettem gubarudat. Annyira jo lett, hogy az egyik rudat el kellett tennem a lakotarsamnak, uresen valo elfogyasztasra :)Olvastam regebben, hogy Te is cider rajongo vagy. Ha Angliaban jarsz, probald ki a Kopparberg korte cidert es a bodza/lime cidert. Sokfelet probaltam mar, a tesco gazdasagostol a premium bio ciderig, de a Kopparberg az valami fenomenalis. Van piros bogyos gyumolcs cideruk is, de az szerintem muizu.Tovabbi jo fozocskezest es blogolast!udvozlettel, Kati Lancashire-bol

  9. Anonymous says:

    hehe, az az érzésem, egy magyaros taboulé született, az "egyéb" hozzávalókat tekintve legalábbis mindenképp :)éljen éljen

  10. Anonymous says:

    Kedves Eszter,most "fedeztem fel" az új fejlécképet. Nekem nagyon tetszik! Igazi nyárias :-)Dávidnak üzenem:oroszlánzsír pedig igenis van! Nálunk Cápaleves (=belga halleves), kappansült (=sültzsirke), zsiráfleves,(=libanyak leves), vadnyugati nyeregalatt puhított hús (=fűszeres serpenyőben sütött húsok), eszkimók tortája (=parfé torta házilag), remete bácsi fazeka (=mindent bele a bográcsba típusú étel) és még sorolhatnám a neveket amiket adunk a sok-sok finomságnak. A gyerekeink sokkal szívesebben eszik pl. a mackócsemegét, mint ha sima málnás sütinek nevezem a finomságot. Mi imádjuk elnevezni az ételeket gyereknyelven.Nevezzük röviden "gyerekmarketingnek" :-)Remek játék, próbáljátok ki Ti is :-)Mackómama

  11. Anonymous says:

    Mikor jön már a következő recept?!:)

  12. Ági says:

    Nem tudom mirt, de a kacsazsír szó hallatán összefutott a nyál a számban!


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!