Fűszer és Lélek

Mákos bobájka aszalt szilvás aszúfagylalttal

Hívhatjuk mákos gubának is, de Erdőbényén bobajka, vagy bobájka.
Inkább téli étel, sőt a bobájka karácsonyi böjtös étel volt eredetileg. Szerintem viszont nagyon jól nyáriasítható: a bobájkára picit több tejet kell önteni, mint hagyományosan. Tálalás előtt alaposan behűtve nagyon kellemes krémesre ázik, hűl. És akkor a fagyiról a tetején még nem is beszéltem. (A bor, mámor, Bénye pikniken én leszek a desszert felelős, ezzel az étellel, és állítólag szárazjéggel fogom hűteni a fagyit. Már gyakorlom az Omegától a Lénát 🙂
Általában nem hagyományos kifliből készítem, hanem sütök hozzá gubarúdat. A gubarúdat, ha véletlenül nem fogyna el, csak simán vászonzsákba teszem, és hagyom megszáradni. Amikor szükségem van rá, kézzel feltördelem, és leöntöm forró tejjel.
Az igazi sztár azonban az aszalt szilvás aszúfagylalt lett!
Hozzávalók a gubarúdhoz:
50 dkg simaliszt
1 zacskó instant élesztő (7g)
2 dl langyos tej
4 ek tejföl
3 dkg vaj
1 kk ecet
2 ek méz
2 kk só
A hozzávalókból tésztát gyúrtam, majd hagytam duplájára kelni. Öt részre osztottam, majd hosszú, keskeny téglalapokat nyújtottam belőlük. A hosszabbik oldalával párhuzamosan feltekertem, sütőpapírral bélelt sütőlemezre tettem, és hagytam megint a duplájára kelni. Van, aki megkeni a tetejét tojással, de szerintem teljesen felesleges.
180 fokra előmelegített sütőbe toltam, és szép pirosra sütöttem.
Hagytam megszikkadni, felkarikáztam, és leöntöttem mézes tejben felfőzött darált mákkal. Locsoltam rá még egy kis mézet, majd a sütőben újra átsütöttem egy kicsit.
Szoktam bele mazsolát is tenni, de most a fagylalt miatt nem kellett.
Hozzávalók a fagylalthoz:
0,5 l tejszín 1 dl öt puttonyos tokaji aszú1 vaníliarúd csipet só7 tojássárgája 6 dkg cukor 10 dkg aszalt szilvaA vaníliarúd magjait belekapartam a tejszínbe, majd beledobtam a rudat is. Forrásig melegítettem, de nem forraltam fel. Kivettem belőle a rudat.A tojások sárgáját habosra kevertem a cukorral. Valóban habosra, ami elektromos habverővel három perc alatt meg is van.A tejszínt öntöttem a tojáshoz, nagyon lassan, folyamatos kevergetés mellett, majd az egészet visszazuttyintottam a lábosba. Folyamatos kevergetés mellett besűrítettem, nagyon odafigyelve arra, hogy ne forrjon!Leszűrtem, és hagytam teljesen lehűlni a hűtőben. Közben az aszalt szilvára öntöttem az aszút, és azt is betoltam a hűtőbe.Másnap reggel összekevertem a szilvát a vaníliakrémmel, és fagylaltgépben elkészítettem a fagyit.

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Na jó, az is megteszi :-)Me most mit csináljak, ha enkünk csak ez volt itthon? Azt hozzáteszem, hogy nem egy csúcs minőség…

  2. Kitti, az aszúban viszonylag kevés az alkohol, de azért persze van. Szerintem ez az adagy olyan 10 gombóc, ami ugye akkol 1 cl aszút jelent. 10 éves kórtól 🙂

  3. Lilahangya says:

    Uh, ez igy utos ilyen kora reggel, nagyon remekul nez ki, plane makos guba nelkul :DDD

  4. Nem szereted a mákos gubát? Mondták, hogy létezik ilyen, de még soha nem találkoztam hasonlóval…Lesz diós gubával is. De szerintem meg az fura. 🙂

  5. Lilahangya says:

    Amikor gyerek voltam kergetni lehetett volna vele… De mar nagyon regen nem ettem ugy a makot nem nagyon, foleg ha sok, mint a makos guban. Amugy a Lena apukam egyik kedvenc notaja, s baromira kivancsi voltam mindig is amikor enekelte, hogy ki a franc az a "dimitri" 😀

  6. Nemrég láttam a tv-ben, hogy ezt a számot Bródy írta álnéven. Aranyos volt, amikor erről mesélt 😀

  7. Sajtkukac says:

    Eszter, az aszalt szilvát egészben hagyod, vagy összemixeled a fagyialappal?Niki

  8. Niki, egészben tettem bele, mert annyira megpuhult az aszútól, hogy ahogy a gép keverte, nagyobb darabokra esett szét. Ez a szilva elég puha volt előtte is, gondolom a keményebbet fel kell aprítani.

  9. Sajtkukac says:

    Köszi 🙂 Ki fogom próbálni! Amiben aszú van, csak jó lehet :-)Jut eszembe egy kis OFF: Mi évek óta Szerencsen táborozunk, és Szabó Gyula bácsi pincészetében tankolunk fel jobbnál jobb hegyaljai borokból. Gyerekekkel is érdemes menni, Gyula bácsi nagyon gyerek-barát… (a borai meg pénztárca és ízlelőbimbó-barátak 🙂 )N

  10. Maimoni says:

    Hull a hó, fúj a szél… Hmmmm… Hát ez ma nem jutott eszembe..:))Ez valami tudatalatti télvárás, vagy tudatos készülés a leendő hidegre?

  11. Á, nem várom én, hiszen még nyaralni se voltam!

  12. Bazsimaki says:

    Hát ennek már a neve is gyönyörű! 😉

  13. Jó hát nem a legfrappánsabb, de melyik maradjon ki? Egyik fontosabb, mint a másik 🙂

  14. Jucy says:

    A 7végén épp mákos gubát akartam csinálni, kipróbálom majd ezt a guba tésztát 🙂

  15. Anonymous says:

    5 puttonyos aszút szilvára önteni- brrr!medvedr

  16. Medves dr, hidd el, nem volt kár érte! Nagyon-nagyon finom lett!

  17. Anonymous says:

    Kedves Eszter!Elhiszem én azt, sőt- de az ötputtonyos aszú az ötputtonyos aszú! Szilvára önteni 1 dl-t! Hát ez nekem magas mint malacnak a zsiráfvályú.Ha kipróbálom a receptet, én bizony max 3 puttonyost, v édes szamorodnit fogok használni. medvedr

  18. Kitti says:

    Ez megint nagyon jól hangzik!Aszúfagyi! Micsoda ötlet!Vajon hány éves kórtól adható?


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!