Fűszer és Lélek

Sültparadicsom-saláta

Szerencsére még nincs vége a nyárnak, de azt hiszem, idén ez volt a nyár nagy felfedezése.
Annyira finom, és annyira más mint a többi paradicsomsaláta, hogy szívem szerint valami más nevet adnék neki.
Felfedezése a véletlen műve volt, de gondolom nem én készítem először, és mihelyt közzéteszem, rögtön rátalálok az eredetire. Remélem ott majd az is kiderül, hogy miként lehet “normál” paradicsomból elkészíteni. Nekünk ugyanis elkezdett érni a koktélparadicsom. Anyu összekeverte a magokat, így a nagy paradicsomból mindössze három bokor van, koktélparadicsomból viszont vagy húsz 🙂
És ontja magából a gyümölcsöket, amik annyira édesek, hogy azt szinte el sem hiszem.
Úgyhogy ha valaki tud kifejezetten koktélparadicsomra íródott receptet, akkor azt Alaszkai Koktélparadicsom Maggal hálálom meg!
Tegnap a Lajos forrásnál grilleztünk, és sok év után először sikerült úgy odamennünk, hogy az előttünk ott sütögető nem hogy nem hagyott ott koszt és szemetet maga után, de gyönyörű tisztaság fogadott. Nem mintha bármelyik másik kiépített sütőhelynél ez másképp lenne.
Ebéd előtt elmentünk egy laza kis kétórás sétára az erdőben, ahol hazafelé találós kérdésekkel múlattuk az időt. Dávid nagyon rákapott a nyelvtörőkre is, gurultunk a nevetéstől, ahogy a Mit sütsz kis szűcsből Mit szűcs kis sűcs, tán sós húst sűc kis cűs? lett 🙂
A saláta lényege, hogy a paradicsomokat szépen sorban felhúzkodtam egy bambuszpálcára, és pár perc alatt megsütöttem mindkét oldalát. Így nem gurultak szét, de közvetlenül érte őket a faszén füstje. Amikor picit megrepedt a héjuk, a kifolyó lé egy pillanat alatt karamellizálódot rajtuk.
Hozzávalók:
50 dkg koktélparadicsom
2 gerezd fokhagyma
1 dl olívaolaj
0,5 dl balzsamecet
1 ág rozmaring
só, bors
Az öntet hozzávalóit egy műanyag dobozban összekevertem. Miután megsült a paradicsom, egy gyors mozdulattal letoltam a tűről, bele a dobozba. Gyorsan lezártam, hogy a gőz bent maradjon, kicsit átforgattam, hogy az öntet mindenhol érje.
Hagytam a dobozban tíz percig, és csak utána tálaltam. Mi grillezett kecskesajttal és padlizsánnal ettük.

Címkék: ,

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Táti says:

    Sziasztok!Én még új vagyok itt. Gondolom nincsen végtelen mennyiségű alaszkai paradicsom magod Eszter, de tudsz esetleg más forrást ahonnan be lehet szerezni? (Esetleg jut nekem is? :-)KöszönömMárta

  2. Gabah says:

    ;-)http://piazza-piazza.blogspot.com/search/label/kokt%C3%A9lparadicsom?max-results=20A fokhagymás-kapribogyós, ami télre készült, csak Karácsony környékére lett valóban nagyon ízletes, de megéri várni!

  3. Anonymous says:

    Szia Eszter,Nem tudom savanyúságként érdekel-e a dolog, nekem van egy jó kis receptem:Fürtös vagy koktélparadicsom télireHozzávalók:2 kg apró paradicsom1 vöröshagyma2 ek mustármag2 kk szemes bors2 ek só4 ek cukor2 dl 20%-os ecetNa- benzoátA nem túl puha paradicsomot megmosom, leszemezem, üvegbe rakom. Minden üvegbe teszek a karikára vágott hagymából, mustármagból, borsból. A sóval, cukorral, ecettel felforralok kb. 2 liter vizet, késhegynyi tartósítószert szórok bele és kihûtöm, majd hidegen öntöm rá a gyümölcsökre.Remélem tetszik, szia, Timi

  4. Sziasztok! Tetszetősek! :-Dobjatok egy mailt a címetekkel. Kb. szeptemberre lesz teljesen tökéletes a mag, akkor postázom is.Köszönöm.

  5. Ági says:

    Elfogyott, megettük.Isteni volt! Igaz kakukkfűvel, és nem rozamringgal, de szerintem így is jó.Köszönet a receptért!

  6. Anna says:

    Szia Eszter!Igazából mi szinte minden paradicsomos dolgot sima helyett koktélparadicsommal csinálunk.Szerintem az íze sokkal intenzívebb, de sajnos idén mi is beleestünk abba a hibába, hogy a magok keveredtek… nálunk szinte csak "sima" lett :(((Nem tudok külön receptet, de vehetek tőled magot?ÜdvAnna

  7. Sheila G. says:

    Eszter, recept nélkül hogyan kaphatnék a magból?;)

  8. Anna, Sheila, dobjatok mailt, majd szeptemberben küldöm a magot.

  9. Iboly says:

    Szia Eszter!Egy nagyon egyszerű salátát szoktam készíteni koktélparadicsomból. 4-5 friss bazsalikomlevelet apróra vágok és egy pici tálban annyi olívaolajat öntök rá, hogy éppen ellepje. 20-30 koktélparadicsomot félbevágok, a salátástálban megsózom, hogy levet eresszen. Ha már van leve, meglocsolom a bazsalikomos olajjal, jól összekeverem, majd egy mokkáskanálnyi ecettel és egy evőkanálnyi cukorral ízesítem. Így kissé édeskés leszz az íze. Érdemes 1-2 órára hűtőbe tenni, hogy összeérjen.Kipróbálhatod úgy is, hogy épp csak egy pici cukrot teszel bele és kevesebb ecetet, viszont megborsozod.Sültekhez is finom, de például sajtos pirítós mellé isteni.

  10. Zsuzsa says:

    Szia, irtam tegnap is, de eltűnt:(Szóval: erdélyi rakott padlizsán. Egy réteg natúr sült padlizsán (fél-egycentis szeletek, rá só, fokhagyma, friss bazsalikom, sok olivaolaj, egy réteg szletelt paradicsom (koktélparadicsomból a legfinomabb), só, rá Telemeia sajt (én Lidl-ben kapható sós lében érlelt sajtot használok, de lehet Anikó, vagy mozzarela is). Háromszor szoktam ismételni a rétegeket. Nagyon nagyon finom.Zsuzsa

  11. petra says:

    szia Eszter!Nem nagy dolog, de én Görögországban tanultam egy nagyszerű koktélparadicsomos receptet (amit persze lehet sima paradicsomból is csinálni) Egy kisebb, magas tálban rétegezem felváltva a paradicsomot, fetát, mindegyiket gazdagon megszórom oregánóval és meglocsolom olívaolajjal és előmelegített sütőben 200 fokon kb 30-40 percig sütöm. Koktélparadicsomot a kis fetatorony mellé is szoktam rakni. Friss házikenyérrel tunkolva egyszerűen mennyei. üdv, Petra


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!