Fűszer és Lélek

Jéghideg leves: borscs-gazpacho

Mi más is készülhetne 36 fokban?
Sajnos teljesen nem lehet megúszni a tüzet ennél a levesnél, de én a lépcsőházban üzemeltem be a Remoskát, majd bezártam az ajtót. Harminc perc múlva enyhe céklaszag terjengett odakint, és egy picivel melegebb volt, a lakásban viszont sikerült megőrizni a viszonylag hűvöset.
Nem érdekelnek a szomszédok! Igaz, a másodikon lakunk egy kétemeletesben, és csak hatan a lépcsőházban, szóval nem arról van szó, hogy több száz ember kerülgeti az izzó edénykémet szitkozódva.
Ha nem lenne remoskám, viszont lenne kertem, akkor a céklát pucolva alufóliába csomagoltam volna, és parázson megsütöttem volna, úgy talán még különlegesebb, füstösebb íze lett volna a levesnek.
Nem tudom minek kéne hívni ezt a levest, cékla gazpacho-nak, vagy uborkás borscs-nak?
Az igazság valahol a kettő között van.
Hozzávalók:
1 kg cékla
2 szál kígyóuborka
1 fej hagyma
1 szelet rozskenyér
fehérbor ecet
olívaolaj
só, bors
rozmaring
10 dkg mandula (esetleg dió)
jégkockák
A céklát apró kockákra vágtam, meglocsoltam olívaolajjal és ecettel, sóztam, borsoztam, és megsütöttem. (Persze amikor nincs ennyire meleg, akkor ezt lehet sütőben, vagy serpenyőben is, nem kötelező a lépcsőházban 🙂
Az uborkát és a hagymát is apró kockákra vágtam. A kenyérnek levágtam a héját. A hagyma felét félreraktam, majd minden hozzávalót betettem a turmixba a jéggel együtt, és pépesítettem. A maradék hagymakockákat tálalásnál szórtam a tányérba.
Nekem még kellett egy pici ecet a végén, és illett volna hozzá egy kevés kapor is.
Mi tejföllel ettük, de a vendégek szerint az letompította a karakteres ízt, ezért ők nem tettek bele.

Címkék: , ,

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Matsuzaki says:

    Kedves Eszter!CSatlakozom az előttem szólóhoz.. 🙂 Szeretem olvasni a blogot, és néhány receptet már ki is próbáltam (ma épp a fordított meggyes-mákost ültettem át sárgabarackosra, szerintem jó az úgy is, de egy raguleves most is a tűzhelyen készül), a párom szerint menthetetlen vagyok… 🙂 Főzni jó, épp ma beszéltük, hogy a konyha az én kis birodalmam, ahol nagyon otthon vagyok. 🙂 Köszönjük, hogy élményt is adsz a receptekhez! Jaj, és nagyon szépek a képek is! Ma épp gyönyörű rókagombát láttam a piacon, és a blogodra gondoltam, na, ezt add össze.. 🙂 Minden jót, csak így tovább!üdv,Matsuzaki Diána

  2. patchwitch says:

    Kedves Eszter!sokszor járok erre olvasgatni és csak köszönetet mondani ugrottam be (tegnap rátaláltam a sárgadinnyés capucccinora, amiből nálam fagyi lett és ma blogoltam az átalakított receptet, de szerettem volna, hogy tudj róla. Ha zavar, írj és törlöm!egyébként pedig köszi a remek ötleteket és gratula a bloghoz, nagyon szórakoztató olvasmány! ez a leves is izgat… talán még a nyáron sikerül összehozni…:)

  3. hokuszpok says:

    Hol a torpos-szorpos tortenet?? Mire ideertem eltunt!Akarom!

  4. Maimoni says:

    Beindította a fantáziámat kovászos uborkával… hmmm…

  5. Anonymous says:

    A Remoska nagy találmány. Mi (mármint a szüleim) még Csehszlovákiából szereztük be. Klaszz dolgokat lehet benne főzni/párolni ezzel a felülfűtős dologgal.üdvmedvedr

  6. kisrumpf says:

    36 fok?!? Te jó ég, nemhogy főzni, de még mozdulni sem tudnék olyan melegben.

  7. Neguilla says:

    Mélyen megértelek…én is a teraszon szoktam főzni mostanában..:-)

  8. Anonymous says:

    Ezt az alsó céklaszeletet csak úgy is bekapnám magában! Nyálcsorgató!!!!

  9. Kata says:

    Megyek izzitom a faszenet. Kint tényleg jól elvan, a ház fala pedig 80 centis vályog, itt olyan, mintha menne a légkondi!


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!