Fűszer és Lélek

Pácoljuk a répát! (Cimesz)

Ebben a hőségben csak olyan ételeket vagyok hajlandó elkészíteni, ami szabadtűzön fő, vagy ki tudom tenni remoskában a lépcsőházba, fűtse azt, esetleg olyan fogás, amit nem kell főzni.
Ilyen a pácolt sárgarépa, egy szelet csípős sajttal, barna kenyérrel.
Ezt a kivűl lila, belül sárga répát a saját kiskertemben nevelgettem, hála Vicának, aki beszerezte a magokat. Ízre sima sárgarépa, jobban mondva nem is sima, mert olyan, amit régen ettünk, édes, erős répa íze van.
Húslevesben szokatlan lenne a lila színe miatt, egyszerűen adja magát, hogy saláta készüljön belőle.
Izraelben ettem először pácolt sárgarépát, ami tulajdonképpen egy cimesz.
Érdemes legalább egy napig hagyni a pácban, de ha két napig tudjuk jegelni, akkor lesz az igazi.
Hozzávalók:
50 dkg sárgarépa
8 ek olívaolaj
1 narancs leve
4 ek méz
4 közepes chili (méretre és csípősségre is közepes)
15 levélke bazsalikom
só, bors
A répát uborkagyalun legyalultam, a chilit apró karikákra vágtam, a bazsalikomot felcsíkoztam. Összekevertem minden hozzávalót, légmenetesen lezártam, és a hűtőbe tettem.

Címkék: , ,

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Akkor nem az én fehér cukkinimben van a hiba :-)Roll, ezsem ágában se volt levesbe tenni! Akkor már céklát is tehettem volna bele.Görény, a magokat angliából rendeltem, de úgy hallottam, hogy a Baumaxban is kapható volt tavasszal.

  2. gabojsza says:

    Ilyen répa nálunk is nő:-) meg lila bab, fekete paradicsom…

  3. :-Dén is ugyanezeket ültettem, de be kell vallanom, ahogy gondolkodom a fekete paradicsomról, egyre jobban hülyeségen tartom 🙂

  4. vic.a says:

    de jó!! ez akkor beváltotta hozzá fűzött reményeket! 🙂

  5. VirsLee says:

    Meglepődve láttam nem is olyan rég, hogy mennyi féle "sárgarépa" vagyis 😀 murok (mifelénk így hívják) létezik. Sokáig azt hittem, hogy kizárólag az a tipikus répa szín ami létezik… a sokkal sárgább pedig valami genetikai hiba… 😀 Imádom az ilyen fura színű "cuccokat"…

  6. jj says:

    de gyönyörű! én is akarok ilyeneket termeszteni. na de hol?!

  7. Daisy says:

    Nagyon szép a színe! Én a TV-ben láttam a Jamie Olivernél sok féle színű répát.Ez a lila nagy kedvencem volt és sajnálom, hogy itt nem elég bevállalósok a termesztők. Idén ültettem cserépben /máshol nincs hely/ lila babot és az íze…!!! Sima vízben főztem és édeskés a bab. Hihetetlenül finom!

  8. Én anyunál tartom őket :-DIgen, a Jamie vidéki konyhájában nagyon jópofa zöldségek vannak. Kéne egy olyan kertész is, mint neki van, és akkor könnyű dolgunk lenne.

  9. nana says:

    nagyon jól hangzik a recept, ezzel a különleges külsejű répával meg aztán pláne! 🙂

  10. Anonymous says:

    Sziasztok!Régóta olvasom a blogot, s nagyon tetszik, sok receptet ki is próbáltam. Én is ilyen zöldségmagokat kerestem, s ezen az oldalon találtam is sárga meg fehér cukkinimagot:http://zoldstudio.hu/index.php?option=com_virtuemart&page=shop.browse&category_id=102&keyword=&manufacturer_id=0&Itemid=39&orderby=product_name&limit=30&limitstart=0

  11. roll. says:

    eszter, a kivul lila sargarepat nem szabad huslevesbe tenni, mert erosen ront a leves szinen,amugy szines repat (kivul lilat, meg nagyon eros sarga szinut) a csorsz utcai biopiacon, a piac gesztenyeskert bejaratahoz kozel arul egy termelo, ma nem volt, de jovoheten lesz neki (en mult heten keszitettem belole jofele sult repat)

  12. Molnárgörény says:

    Honnan szereztél ilyen magot? Érdekelne.


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!