Fűszer és Lélek

Sárgabarack tart

Pár éve volt a rádióban egy nagyon jó reklám. Jó volt, de nem annak a terméknek amit ajánlani szerettek volna a hirdetéssel, hanem a sárgabaracknak.
Nem mintha reklámra lenne szüksége ennek a gyümölcsnek, de emlékszem, hogy minden egyes alaklommal, amikor meghallottam, összefutott a nyál a számban.
Valami olyasmi volt, hogy ettél-e már forró nyári éjszakákon érett sárgabarackot joghurttal? És mindig beugrott egy kép, ahogy éjjel ülök az ablakban, nézek le a sötét utcára, és forró, grillezett barackot eszek jéghideg joghurttal. Most, hogy elkészült ez a kis sütemény, joghurtfagyit kanalaztam hozzá, és annyira jól esett. Mintha egész életemben erre az alaklomra vártam volna!

Hozzávalók a tésztához:
30 dkg liszt
5 dkg darált mandula
17 dkg jéghideg vaj
10 dkg porcukor
3 tojássárgája
csipet só

Barackrém:
10 db barack leturmixolva
1 citrom leve
20 dkg cukor
6 tojás
8 tojás sárgája
30 dkg vaj
2 kk fahéj

A tésztához késes robotgépben dolgozzuk össze a lisztet, darált mandulát, felkockázott hideg vajat és a sót. Én úgy szoktam, hogy a vajat felkockázom, és papírtányéron beteszem negyed órára a mélyhűtőbe a robotgép tányérjával együtt. Hozzáadom a porcukrot és a tojás sárgákat. Fóliába csomagolom, és egy órára a hűtőbe teszem pihenni, de akkor se lesz semmi baja, ha egy napig ott marad.
Hat kicsi piteformát kibéleltem sütőpapírral, majd nagylyukú reszelőn lereszeltem a tésztát, és belenyomkodtam a formába. A tetejére is tettem sütőpapírt, felöntöttem rizzsel, és 170 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt elősütöttem. Kiszedtem belőle a rizst és a felső papírt, majd megtöltöttem a krémmel.
A leforrázott, megpucolt barackokat leturmixoltam, egy serpenyőbe tettem a citromlével, citromhéjjal, és cukorral együtt, és beleütöttem a tojásokat is majd a tojás sárgákat is. A legkisebb gázrózsán a legalacsonyabb lángon addig kevergetem, amíg a cukor teljesen felolvad, majd hozzáadtam a vaj felét. A másik felét csak akkor kevertem bele, amikor elkezdett sűrűsödni. Levettem a tűről, és továbbkevergetve lehűtöttem.
Beletöltöttem a pitékbe, és a tetejét barackszeletekkel díszítettem. 30 percig sütöttem még, és teljesen hagytam lehűlni. (Ötöt, a hatodikat még forrón felfaltuk 🙂

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Anonymous says:

    Kedves Zempléni PistaMost mint ex kecskeméti lakos provokállak:A kecskeméti sárgabarck a legjobb. Pálinka szintén!medvedr

  2. Anonymous says:

    Szia Eszter!Nagyon szeretem a blogodat, amióta rátaláltam, hónapokkal ezelőtt (a HETEK újság írt rólad egy nagyszerű cikket), szinte minden nap olvasom. Fantasztikusak a receptek, üdítőleg hatott a konyhakultúrámra,sokat kipróbáltam, bevált. Egy valami nem tetszik csak: a "véres-vámpíros-ölős" játék reklámja a gyönyörű fotók és receptek mellett…kell ez ide? Vagy Te szereted? 🙁

  3. Zempléni Pista says:

    És a sárgabarackből Gönc környékén elképesztően finom, gyógyhatású pálinkát is csinálnak. 🙂

  4. Laura says:

    Már sütöm is! A krémet majdnem elnyalakodták a gyerekek. Isteni!!

  5. Reni says:

    :)jajj ez a sütis fotó nagyon tetszik. nálunk is barackmánia van éppen, dehát szezonja van na 🙂 én tegnap készítettem barackos crostatat, ez a tart is nagyon tetszik, lehet ezt is megsütöm. vagy valami ilyesmit 🙂 tervben van még barackos túrógombóc és egy kis dzsem is. bár a végén még úgy járok, hogy az összes barackot elsütöm és nem marad dzsemnek 🙂 nem baj, legalább majd tudni fogom, hogy jókat ettünk!

  6. Csokit? Jellemző, mintha abban lenne barack! 😉

  7. Ági says:

    Arra a reklámra én is emlékszem. Egy gagyi csokit reklámozott, és valóban mindig megkívántam a joghurtos barackot a hallatán 🙂

  8. Anonymous says:

    jaj de nagyon jól néz ki! Ide egy ilyen tortácskát, Eszter!


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!