Fűszer és Lélek

Vörösboros, feketeribizli-likőrös meggyleves

Szigorúan felnőtteknek!
Nem akartam feltenni ezt a receptet, annyira egyszerű, tulajdonképpen nem is recept, de beírtam a Twitterre, és hatalmas lelkesedés fogadta 🙂 Még láttam a zöldségesnél meggyet, de szerintem málnából is isteni lehet.
Cassis likőrrel készítettem, a Cassis pedig nem más, mint Bouches-du-Rhône francia megyében, a Valat des Brayes völgyében található kikötőváros, ahol 1712-ben készítettek először Cassis néven feketeribizli-likőrt, láz és pestis ellen való orvosságként. Milyen érdekes, hogy sok likőrt jobban eltudtak adni akkor, ha gyógyszerként reklámozták! Az egyszerűen finom már 1712-ben se volt elég sajnos.
Hozzávalók:
1 kg meggy magozva
1 fahéj rúd
10 szem szegfűszeg
cukor ízlés szerint (esetleg pár csepp méz is a végén)
1/5 citrom krumpli pucolóval lehámozott héja
0,5 l natúr joghurt
2 dl tejszín
2 dl vörösbor
2 dl Cassis feketeribizli-likőr
A meggyet a fűszerekkel, cukorral és a citrom héjával megfőzöm annyi vízben, amennyi ellepi. A tejszínt elkevertem a likőrrel, és a borral, majd a leveshez öntöttem. Hagytam felforrni, majd lehűtöttem. A joghurtot összeturmixoltam, hogy teljesen homogén legyen az állaga, és csak utólag, a már kihűlt leveshez öntöttem hozzá. Ha hidegen nem tűnik elég édesnek, akkor mézzel ízesítem tovább.
Jéghidegen, 24 óra hűtés után az igazi. Az igazi hedonisták tegyenek a tányérba 1-1 gombóc vaníliafagyit is.

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Molnárgörény says:

    Na most a linkedből végre tudom, mi az a Sirop de Cassis, amit Agatha Christie állandóan itatott Poirottal. Ott is van a Wikipédián, hogy ez volt a kedvenc itala… Persze tán megkereshettem volna korábban is, de annyira nem foglalkoztatott, meg nem is vagyok profi kereső.

  2. Igen, jónak tűnik ez a megoldás is, de még mennyire. Maradjunk annyiban, hogy za enyém egy pénztárca kímélő megoldás. 🙂

  3. Anonymous says:

    Ez a likőr az egyetlen, mit meg tudok inni, pedig a nők állitólag szeretik az ilyesmit. Én nem ,de ez nagyon finom! És el tudom képzelni, hogy a levesbe is mennyire jó lehet, mondjuk én tettem volna bele legalább 3 decit, biztos ami biztos, és a bort simán kihagytam volna 😛

  4. Csicsi says:

    Nem csodálom, hogy sikere volt, nagyon-nagyon jól hangzik!!!!


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!